Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 46 (2013) РАНОБУДНИ СТУДЕНТИ, СЪБУДЕТЕ СЕ!

РАНОБУДНИ СТУДЕНТИ, СЪБУДЕТЕ СЕ!

Е-поща Печат PDF

• Окупацията на СУ и протестното шествие: възпоменание за 10 ноември 1989-а, или отбелязване на75 години от „Кристалната нощ” в Германия?

„Тя (политиката) има толкова малко отношение към етиката, колкото и астрономията и геометрията”

Стефан Цвайг, „Заветът на Еразъм”

Понякога в историята има значение не само какво е направено, а и кога е направено. Дори когато между събития от различни години няма видима връзка, съвпадението в датите на тяхното осъществяване може да има различни тълкувания.

Някой сякаш си направи лоша шега с „ранобудните” студенти, убеждавайки ги тъкмо на 10 ноември да излязат от окупирания (а от 11-и и вече завързан с вериги и катинари) Софийски университет „Св. Климент Охридски” и да проведат шествие по жълтите павета, горейки портрети на „мразените безплатно” политици. На 12 ноември „доброволци” от различни градове, представящи се за студенти, се опитаха да окупират и Народното събрание, дори влязоха в схватка с полицията, колкото да покажат някоя и друга окървавена глава.

Очевидно студентите окупатори, които изучават история, и подкрепящите окупацията преподаватели са пропуснали да проучат какви други събития са се случили около и на тази дата, освен вътрешнопартийния преврат срещу Тодор Живков, осъществен на 10 ноември 1989 г. от „перестройчиците” на Андрей Луканов.

Между впрочем, от ГЕРБ „случайно” обещаха да не се регистрират за парламентарното заседание на 12 ноември, на което предстоеше да се изберат заместник-председател на парламента и председател на правната комисия на мястото на подалия оставка Христо Бисеров... Уж за да видели как ще постъпи парламентарната група на партия „Атака”. Поредица от „случайности”, които намирисват на съзаклятие! В крайна сметка обсаденият от протестиращи парламент избра за заместник-председател Алиосман Имамов, а за председател на правната комисия Четин Казак, и двамата от ДПС.

И без петел се съмва...

Парламентът може без Бойко Борисов и компания, но дали те могат без своя имунитет?

Естествено е нашите „ранобудници” да не се интересуват, че на 10 ноември 1938 г. е починал например основателят на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, но съвпадението между тяхното протестно шествие и 75-годишнината от „Кристалната нощ в Германия” (Reichskristallnacht) би трябвало да ги смущава. В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. по заповед на Хитлер в Германия и Австрия са разгромени и ограбени 7500 еврейски магазини и 191 синагоги (от които 76 са напълно унищожени); 30 000 евреи са арестувани и изпратени в концлагери, а 40 са убити само през тази нощ. Всичко това е представено като „стихийна проява на народния гняв”. Тази нощ е предшествана от „Нощта на дългите ножове” (Nacht der langen Messer), проведена на 30 юни 1934 г. срещу щурмоваците на Ернст Рьом, шеф на СА, които вече наброявали към 3 млн. души и претендирали за продължаване на революцията. Рьом бил арестуван лично от Хитлер, а водачът на лявото крило на СА  Грегор Щрасер бил разстрелян на място. В крайна сметка Хитлер дойде на власт на гърба на народното недоволство с обещанието да премахне несправедливостите на Версайската система, да се бори против плутокрацията, комунистите и евреите, за величието на германската нация и установяването на „нов световен ред”, начело с хилядолетния Райх. „Дойчланд, Дойчланд юбер аллес”, кънтеше по улиците на германските градове. Публично се горяха портрети, но най-вече - книги.

Може би и 10 ноември 1989 г. по своите последици за обикновения човек в България е своеобразна „Кристална нощ”, продължаваща и до днес, въпреки или благодарение на студентските протести. Само дето вместо еврейски магазини се разграбва и преразпределя богатство, създадено с труда на няколко поколения. Да видим с какво име ще бъдат вписани в историята на България окупацията на Софийския университет и протестните шествия на „ранобудните” на 10 ноември т. г. и след това.

На окупаторите и техните задкулисни кукловоди би им се искало може би акцията да бъде наречена „Софийската пролет”, но съдбата си знае работата. Ако притисканото отвсякъде правителство на Пламен Орешарски се огъне и вместо да преустанови безчинствата на „ранобудните” в СУ, подаде оставка, подарявайки властта на ГЕРБ или „Реформаторския блок”, дори „Арабската пролет” в Египет и Сирия ще ни се види като хубав сън! Защото преди да се е върнал още на власт, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща „да затегнем още коланите”. Човекът, който едва след 10 ноември 2013 г. , и то с помощта на Цветелина Бориславова и Николай Бареков си „спомни”, че е имал една четвърт дял в офшорка на о. Кипър, а за други има амнезия, се заканва да ни втали още! Единственото “добро” на тази мрачна перспектива е, че „ранобудните” със сигурност задълго ще забравят думи като „окупация” и „протест”. А новият морал, за който призовават всеки ден управляващите, както и премахването на политическото задкулисие, ще се окажат още по-непостижими. Впрочем, както пише Стефан Цвайг: „Политиката има толкова малко отношение към етиката, колкото и астрономията и геометрията”. А според „железния канцлер” Ото фон Бисмарк, политиката е осъществяване на възможното.

В общество, раздирано от противоречия, не може да има управление, което да харесва на всички. Казано с думите на Сюлейман-аговия гавазин Дельо хайдутин: „Ако на царен угодиш, овчарен ще разсордиш”.

Затова нормалните правителства се опитват да удовлетворят поне най-общите интереси, а диктаторските, като това на Бойко Борисов, отстояват своите и на съпартийците си интереси. А също и на бизнеса, който ги е номинирал.

След случая „Делян Пеевски” протестиращите размахаха като лозунг въпроса за авоарите в чужбина на бившия секретар на СДС, бивш зам.-председател на НС и ДПС Христо Бисеров. Както е известно, по сигнал на „партньорска служба” Бисеров бе разследван от прокуратурата “за пране на пари” и тайни сметки в чужбина. Ако не беше преводът на няколко стотин хиляди долара или евро от една страна в друга, никой нямаше и да се сети за тези банкови сметки, понеже нито българското, нито европейското законодателство забраняват притежаване на офшорни фирми и на авоари в чужди банки. Иначе щяха да бъдат подгонени поне 250 българи с такива сметки, включително и президентът Р. Плевнелиев. На 12 ноември от синия екран бившият депутат на СДС Йордан Бакалов припомни с каква петльова стойка тръгна за Германия Красимир Стефанов, докато беше шеф на НАП. По това време германците бяха купили един диск с имената на хора, притежаващи сметки в швейцарски банки, и Стефанов се надявал оттам да изскочат компромати срещу тогавашната опозиция на ГЕРБ. Обаче се върна по-нисък от тревата, което показва, че измежду „спестовниците” е имало доста гербери...

Но нали и Росен Плевнелиев е автор на подобен трансфер - за да си купи къща на п-ов Халкидики?! При това има съмнения, че ги е платил кеш. по онова време. Ама тогава още не бил политик! Съмненията за нещо потайно и нечисто обаче си остават, защото как някогашен щатен секретар на Общински комитет на ДКМС, издател на регионален вестник и съчинител на хороскопи е натрупал това състояние? Ами просто - докато е спал по пейките в Германия, или от труда на строителните работници, които изпращал там сигурно. Не трябва ли да питаме и него как е натрупал първия си милион? Например в. “Стандарт” твърди, че Бисеров хванал “последния влак”, сключвайки договор с държавата за преференциално изкупуване на електроенергията, произвеждана от неговите соларни панели, което вероятно обяснява защо партията му се обяви срещу АЕЦ „Белене”..: Какви ли интереси стоят пък зад оспорваното от ДПС пред Конституционния съд решение на парламента за удължаването на мораториума върху продажбата на българска земя на чужденци?

Може да приемем, че сигналът срещу Христо Бисеров се потвърди и той получава възмездие. Обаче какво става, ако излезе така, че по-голямата част от задграничните му „спестявания” са от времето на Иван-Костовата „братовчедска” приватизация? Какво ще кажат онези „дясно мислещи”, които поне три пъти са гласували Бисеров да бъде депутат? Ще си посипят ли главата с пепел? Не, разбира се. Напротив, някои от тях и сега се навъртат край „ранобудните” студенти и с отявлената си подкрепа за техния произвол правят мечешка услуга на окупаторите. По същия начин и герберите опорочиха летните протести, вливайки се в тях.

Колкото и искрено и безкористно да е младежкото отрицание на системата и задкулисието, фактът, че допускат до себе си само определени медии и представители на кръга „Капитал”, ГЕРБ и „Реформаторския блок” дискредитира твърденията им, че не са партийно и олигархично обвързани. Многозначителен е и фактът, че след като затвориха достъпа до Софийския университет за своите състуденти и преподаватели (които не подкрепят окупацията), „ранобудните” допуснаха там да влезе - с цялото си домочадие - бившият американски посланик Джеймс Пардю. Ето един кристален пример за студентска „политическа необвързаност”!

Природата и политиката не търпят празни пространства. На мястото на едни политици идват други, с морал, който не е непременно по-добър от този на предходните... Обаче моралът в класовото общество е също класова категория: за експлоататора е морално онова, което му носи печалба; за експлоатирания морално е да се бори срещу експлоатацията, за човешко съществуване. Чий морал отстояват протестиращите студенти? Исканията им са дори анархистки, а се опитват да боравят с категориите на традиционната десница... Искали да останат тук, а не да емигрират в чужбина. Но като какви ще останат, щом нито те учат, нито на другите позволяват да си продължат обучението? Аман от недоучили историци, философи, журналисти, прависти, медици, икономисти и т.н.! Те ли са бъдещите авторитети? Те, които не признават собствените си професори, понеже не подкрепяли окупацията на СУ? Отделен въпрос е, че някои от тези професори тайно се надяват окупацията да ги издигне в йерархията, щом като партиите не са ги оценили подобаващо...

Казват, че интелигенцията трябвало да води народа. Но когато самата тя е атомизирана и разединена, и едната част проповядва нетърпимост към противното мнение, коя точно част трябва да ни води?! Сложен въпрос, няма що.

Един предубеден германофил, професор Богдан Филов, не ни ли доведе до национална катастрофа? Друг един професор, Александър Цанков, не ръководеше ли превратаджийско правителство, което „кла народа си, както и турчин не го е клал”? При кого беше приет мракобесният Закон за защита на нацията? При Тодор Живков, или при проф. Богдан Филов?..

Интелигенция, дето се е оплела в мрежа от противоречиви и силно оцветени партийно интереси, не може да води себе си, какво остава за цял народ. Вярно е, че политическата система в България след 10 ноември 1989 г. е пълна с дефекти. Но нека недоволните най-после да формулират работеща алтернатива, да посочат лидери, да създадат организации, които да извършат промяната с успех. Само с „Оставка!” и „Избори веднага!” нищо не става. Ако има предсрочни избори, и ако българските граждани не видят кой ще защитава жизнените им интереси в действителност, а не виртуално, едва ли ще отидат пред урните. Гласуването „с отвращение” също не помага. Да не стане така, че в разгара на зимата пак да  трябва да гласуваме?!

Българският преход не е завършил и няма да завърши, докато българите не заживеят достойно от труда си. На фона на всеобщата бедност и разруха, преразпределението на ограбеното от народа е повече от престъпление. Защото хора, които няма какво да загубят, освен оковите си, са най-яростните двигатели на социалния прогрес. А насилието, както пише Маркс, е акушерка на всяко старо общество, което е бременно с ново. Революциите наистина са локомотиви на историята, но не и театралните демонстрации на фалшиви морализатори.

По ирония на съдбата, студентите окупатори са щурмоваците на кръга „Капитал” срещу... другите. Това е! А самозабравилите се щурмоваци, които си мислят, че земята се върти заради тях, все някога стават излишни и ги сполетява „нощта на дългите ножове”.

Ранобудни” студенти, събудете се! И преценете сами „кой ви в таз робска люлка люлее”!