Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2013 Брой 46 (2013) ВИСОКАТА ЦЕНА НА СОЛИДАРНОСТТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА

ВИСОКАТА ЦЕНА НА СОЛИДАРНОСТТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА

Е-поща Печат PDF

В българската история 16 ноември 2013 г. вече е записан, според някои неизличимо. След шестмесечно търпение към поръчковите крясъци за оставка, на кухите претенции за интелигентност, на свирепите демонстрации на арогантност, търпението на избирателите на „Коалиция за България” и ДПС, подкрепящи правителството на Пламен Орешарски, най-накрая се изчерпа. И те дойдоха в София да покажат кому действително принадлежи тежката дума.

Само за час пред трибуната на митинга-шествие, свикан от двете политически сили в района на Орлов мост, в София, по двете платна на „Цариградско шосе”, потече многохилядно множество от поддръжници на кабинета, което се разля чак до „Алея Яворов”. Сред морето от хора бяха и няколко стотин членове и симпатизанти на ПП „Нова Зора” от София, Плевен, Горна Оряховица, Разлог, Пловдив, Бургас, Стара Загора и другаде. Основното послание на митинга бе „Да – на свободата, не – на омразата”.

Първи взе думата премиерът Пламен Орешарски. Днес страната се намира в дълбока институционална криза и задълбочаващо се разделение в обществото. Това бяха и първите думи, които написах за начало на програмата на кабинета”, припомни си премиерът. „За съжаление тази характеристика, тези думи звучат актуално въпреки усилията ни да водим политики за възстановяване на държавността и икономиката...

Отговорното поведение днес е необходимо повече от всякога. Единственият фактор, който може да бъде защита срещу омразата, е толерантността. Толерантността – като хармония и в различието. Вярвам, че ще намерим пътя и няма да се изгубим в мъглата. След всяка буря идват светлите хоризонти и си струва да работим за тях. Благодарим ви, че сте тук и подкрепяте нашите усилия.” Изказването му бе посрещнато с възгласи „Подкрепа” и „Орешарски”.

В своята реч лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че „това е първият митинг, който се организира съвместно от БСП и ДПС. Ще има най-различни интерпретации. Какво ни събра на този площад – демокрацията, и още една дума – България, която е над всичко! Благодаря ви, че изпълнихте най-широкия булевард в столицата и в България с толкова много позитивна енергия. Нека да бъдем искрени и доблестни. Аз знам, че има нещо особено в този митинг – той е в някаква степен исторически.

Нямам притеснение да кажа – в името на България ще преодолеем и политическите си различия. Това е наш политически и синовен дълг”, подчерта Местан и се обърна към министър-председателя. „Г-н Орешарски, Вие поехте управлението на страната след 4 години не просто от провалено, но поехте властта от най-престъпното и крадливо управление - на Бойко Борисов.

Борисов и Цветанов и кликата знаят да рушат. Но г-н премиер, искам да Ви уверя, че ако днес на този площад са 70 000, ако е необходимо ще станем и 170 000, и Вие ще имате подкрепа да възстановите страната след батака, в който я вкара Бойко Борисов. За разлика от Борисов, Орешарски символизира демокрацията”, подчерта Местан, и посочи, че „членовете и симпатизантите на ДПС често казваме – и ние сме деца на майка България”.

Най-голямо бе очакването към речта на Сергей Станишев, може би защото хората предчувстваха някакво особено продължение на думите на Местан за историческите измерения на митинга. И още началните думи в неговото слово прозвучаха изненадващо, и за мнозина смущаващо. „БСП имаме историческа вина пред българските турци – за възродителния процес, и се извиняваме за това. Днес сме тук заедно с много други партии и организации, защото искаме да кажем – уважаваме всяко мнение, няма да допуснем шантаж и няма да допуснем мутрите да се върнат на власт. Няма да допуснем да продължат разграбването на България. Ще държим котараците на Борисов далеч от държавното кебапче. Искаме справедливост и ще постигнем социална отговорност на правителството”. Сергей Станишев продължи с думите, че “сме тук, на Орлов мост, защото сме водени от чувство на тревога за бъдещето на нашата страна, на нашата Родина.

Всички сме тук, за да чуе цяла България нашата подкрепа за премиера Пламен Орешарски и неговото правителство. Ние сме тук, за да защитим и българската демокрация, защото днес демокрацията е под заплаха. Всеки ден, подчерта лидерът на БСП, кабинетът работи за промяната, която хората поискаха – да се разграничат икономическите интереси от държавата, да помогнем на пенсионерите, на майките с деца, работим за това да има най-сетне икономическо развитие и работни места, да могат хората да живеят достойно.” И допълни, „питам най-кресливите политически лидери, медии – защо мълчахте четири години? Бяхте на софрата на Борисов. Готови сме да водим диалог с всеки, ние чуваме различните мнения. Но искаме всички да чуят десетките хиляди хора, които са тук”.

Той се обърна и към симпатизантите на БСП, някои от които бяха силно притеснени и озадачени от началните му думи. Сякаш за да ги успокои, Станишев декларира: „Няма да ви предадем. Няма да се изплашим. Няма да ни купят. Няма да ни пречупят. Защото каузата ни е голяма. Ще бъдем заедно, ще бъдем силни, ще бъдем диалогични и ще направим така, че България да бъде добър дом за всички наши съграждани”.

Послеслов на “Нова Зора”

Погледнато от позициите на нашите членове и симпатизанти, този митинг бе може би едно непълно, но все пак значимо въплъщение на нашата основна политическа идея за концентрация на националната енергия в Единен национален фронт срещу умъртвителите на българската нация и държавност, за независимост, просперитет и пребъдност на България и българския народ. Ние не се притеснявахме да бъдем в едно - българи, турци и цигани, може би защото и в нашите организации ние сме заедно. И това ни прави по-силни. Напълно ни удовлетворяваше и основното послание на митинга “Да - на свободата, не - на омразата”. Ако е реч за исторически проекции, азимутът на този слоган е и наш азимут.

През своята история БСП е имала различни съюзници. В близкото минало нерушим бе съюзът между работници и селяни, и т. нар. народна интелигенция. Метежното време на разрухата отвя това нерушимо единство. Днес политическата конюнктура очевидно налага нови конструкции и би било твърде рисковано да вярваме в тяхната нова нерушимост. Иначе ние нито можем да спрем, нито можем да катализираме процесите на взаимно проникване на двете съуправляващи партии. През дълги периоди срещу залитанията в дейността и на двете сме се противопоставяли, срещу ДПС - заради изначалните тенденции на етническо капсулиране, срещу БСП - заради лекотата, с която загърва епохални достижения и отрича магистрални идеи и практики. Дали е добре, че на този митинг стана реч за възродителния процес, още не е съвсем ясно. Може би това да е политическата цена на едно историческо, според думите и на двамата лидери, единение.

Извинението на Сергей Станишев не е първото от такъв характер. Преди него се извиняваха дори на държавно равнище и други български политици. Направиха го и Иван Костов, и Петър Стоянов... Би било пресилено да се каже, че тяхното извинение бе прието еднозначно дори в собствените им партии. Въобще, да се борави с категорията историческа вина, винаги е твърде рисковано. Все пак, в прегръдката на Сергей и Лютви, ни се иска да съзрем посланието на нашата политическа клетва - За нас е България е всичко! И над всички! И да не забравяме - Восток дело тонкое...