Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 1 (2014) ЕМБОЛИЯ, ЕМСЪРБИЯ

ЕМБОЛИЯ, ЕМСЪРБИЯ

Е-поща Печат PDF

По повод края на „протестърската“ 2013-а година и нейния силно обгрижван отвън „реформаторски“ плам редакцията на в. „Нова Зора“ предлага на своите читатели подборка от мнения по актуалните въпроси на „ранобудния реформизъм“, взети от социалната мрежа „Фейсбук“. Тази подборка няма претенциите за „представителна извадка“ като в социологическо изследване на Мира Радева,  но пък иначе такива и подобни мнения няма да чуете по нито една „национална“ телевизия  или да прочете например във „водещи“ печатни издания като  „Дневник“ и „Капитал“. Целта ни е да спазим духа на Конституцията на Република България и Международната харта за правата на човека, гарантиращи свободата на словото и правото да се получават и разпространяват идеи и информация.

А иначе, тази публикация се посвещава на Ивет Добромирова, Асен Генов, Евгений Михайлов, Едвин Сугарев, на техните Кънево-Куневци и на всички останали закъснели троцкисти, чието име е легион... А от още по друга страна, голяма част мненията във фейсбук само потвърждават анализите на в. “Нова Зора” от десетилетията, през които, както казва П. Р. Славейков, отваряхме очите на народа с клечки.

Зора

Георги Найденов, 03.01.2013 г. по повод „Татяна Дончева призова към общ реформаторски фронт“: Горкичката Татянка! Един “кръг” владеел БСП и ДПС! Сега се сети! Ами че - да! В социологията “кръговете” се наричат “разпределителни коалиции”! “Простонародно” се наричат “октоподи”! И да - разпределителната коалиция на А.Доган има две партийни “пипала” - ДПС и БСП. С тази подробност, че Моника Люински сега успешно “примъква” пипалото БСП за себе си. И да - разпределителната коалиция на А.Доган има и много други “пипала”, едно от които е “една банка”. Но защо, Татянче, не казваш нищо за твоята разпределителна коалиция, за твоя “октопод”? Струва ми се, че твоят октопод след смъртта на М.Мутафчийски и вкарването в затвора на Брендо започва да се разпада! И ти ставаш нервна! Но това е животът - едни “октоподи” се хранят добре и стават големи, а други “октоподи” се “спихват”. Приемай живота такъв, какъвто е! Не се “коси”!

Стефан Янков, 30.12.2013 г. по повод коментарите на „десните“ за цените на тока: Десните е крайно време да си изберат дали “намалението на цените на тока е твърде незначително и няма да донесе никакво облекчаване на сметките на потребителите” или “това намаление един ден всички ще го плащаме, след като докара НЕК до фалит”. Но не може хем намалението да е никакво, хем да има много за плащане един ден заради него. А за това да твърдиш едновременно и двете, си има диагноза. Един специален вид емболия - казва се емболия емсърбия. 29.12.2013 г. за „протестърската програма“: Протестърите щели да бутат правителството, като спрат да плащат данъци. Като ги знам какви са платци повечето (кой - студент, кой - безработен, кой - хронично нереализиран безделник, на който все комунистите са му криви за това, че е нищо), партиите спокойно могат да се готвят за изборите през 2017 г. Предполагам, че тия хора даже и не разбират как работи държавата - а именно, че основната част от данъците всички я плащаме като просто консумираме (ДДС, акцизи, корпоративен данък, осигуровки и какво ли още не - всички от които са включени в цената на стоките и услугите, които ползваме) - а за обема на останалите данъци разните уж десни левичари, прекараващи дните си в безделие и празни приказки, вместо в труд и борба с живота, тъй или иначе нямат забележим принос.

Людмил Близнев, 26.12.2013 г., www.afera.bg: КОЙ ще ми обясни с какво назначаването на един юрист и бивш следовател за ръководител на ДАНС е по-неправилно от назначаването на един пожарникар за Главен секретар на МВР (и внезапното му издигане до чин „генерал“)? – КОЙ ще ми обясни как точно стана „само-организирането“ на няколко десетки хиляди човека за няколко часа след това назначение? -КОЙ ще ми обясни  как от протестсрещу едно назначение (правилно или неправилно), той  се превърна в протест за  „оставка“ на избраното само преди седмица чрез редовно проведени избори правителство? -КОЙ ще ми обясни  кой снабди протестърите незабавно с 20-ина нови и еднакви барабани и тъпани и въведе организация, наподобяваща  маршируването на младите фашисти на Мусолини?, кой ги снабди незабавно с печатни материали,  вувузели, свирки, знамена и пр? -КОЙ ще ми обясни „състава“ на протестиращите: имаше ли непълнолетни – в повечето случаи с бира (а може би и алкохол) в ръка, а също и организирани “фен агитки“?

-КОЙ ще ми обясни защо протестърите обикаляха партийните централи на влезлите в Народното събрание партии, а пропускаха тази на ГЕРБ? -КОЙ ще ми обясни съвпадение ли е незабавното изявление на Президента, че „снема доверието си“ (???) от Правителството и същевременно напускането  на Народното събрание на Парламентарната група на ГЕРБ за повече от месец? -КОЙ ще ми обясни поведението  на протестърите с извадените от нафталина използвани вече средства: викове и крясъци „червени боклуци“, „кой не скача е червен“,  рушене на заграждения , събаряне на контейнери за боклук, вадене на павета и плочи заформянето на „барикади“,  хвърляне на предмети и камъни по полицията, влизане в стълкновение с полицията  и пр., и пр. -КОЙ ще ми обясни на чии разноски за нуждите на протеста бяха използвани редица скъпо струващи аксесоари (освен споменатите вече печатни материали, барабани,тъпани, вувузели, и пр).: голяма екранна стена, бял роял (така и не разбрах кой и какво свири на него),  9-метров балон,  кафе-машина и безплатно раздаване на кафе,  еднакви палатки за „палатков лагер“  пред паметника на Цар Освободител и пр., и пр.? -КОЙ ще ми обясни протестърите ли нападаха полицията или обратно? -КОЙ ще ми обясни как се появиха брадатите „ранобудни студенти“, които окупираха сградата на Университета, както и каква е отговорността за това на неколцината техни преподаватели? -КОЙ ще ми обясни как в сградата на окупирания Университет се появиха хора, които нямат нищо общо със студентите (Хр. Мутафчиев, И. Добромирова, жената на Иво Прокопиев, че даже и един бивш американски посланик ) и пр., и пр.? -КОЙ ще ми обясни кой режисираше „представленията“ на студентите от Театралната академия (кой знае защо наречени с термина пърформънс ), или и тук ще въведем термина „саморежисиране“... Ами голотиите, които правиха „слънчеви бани“ на жълтите павета?.. -КОЙ ще ми обясни за чия сметка са разходите, предизвикани от спирането на движението, предизвикано от „протестърите“  (при това – в пикови часове) в столицата? -КОЙ ще ми обясни поведението на медиите относно протеста:  това непрекъснато преекспониране на събитията,  непрекъснато появяване на едни и същи лица на екрана и пр., и пр.  Обективно отразяване ли е или е целенасочена кампания за събаряне на законно избраното правителство? -КОЙ ще ми обясни: това, което видяхме и продължаваме да виждаме като„протестъри“ – тези стотина, двеста души и техните прояви: крясъци,  хвърляне на предмети, боя, домати и пр. по Народното събрание на Републиката, напъните да трошат загражденията, да обиждат и да се нахвърлят срещу полицаите (???) и пр., и пр.,  включването и на студентите в тази „акция“ – това  протест  на  истинското гражданско общество у нас ли е, или е инспирирана провокация,  граничеща с метеж? -КОЙ ще ми обясни, ако правителството падне, няма ли Президентът пак да назначи „своите“ хора, които в действителност са представители на онази олигархична прослойка срещу която уж е протеста?

Бих могъл да задам още много и много въпроси „КОЙ“,  но ще спра дотук. Само ще ви попитам: някой съмнява ли се, че зад целия комплекс от пародийно-водевилния и вандалски маскарад, наречен „протест“,  стои болната амбиция за власт на един пожарникар, превърнал се в Генерал, Министър председател , Доктор на науките и пр., и пр. Същият този, който  безогледно използваше правителствената и  военната авиация, а сега маскари България из Европа На този читател единствено на Винету принадлежи крилатата фраза „Аз съм прост и вие сте прости – затова се разбираме...“ Да, ама не, г-н пожарникар, генерал и прочие…

Аз не съм прост и не смятам, че българите сме  прости...

А на онези, които повярваха и участваха в този  протест , докато разбраха,  че са ги употребили за най-долни партийни цели,  най-искрено се извинявам...

Явор Дачков, 28.12.2013 г.,“2013-та: година на идейната безпътица и интелектуалната катастрофа“, www.glasove.com: “...Тази проява на двойствен морал, съпроводена с огромна морална претенция и емоционален патос, бе най-неприемливото и неадекватното в поведението на летните протестиращи. Почти нито един от техните протести не беше законен, а те непрекъснато говориха за законност. Въпреки че шепа хора си позволяваха да затварят основни градски булеварди и кръстовища пред безучастния поглед на полицията, никой не ги докосна с пръст, но това не им попречи да ореват вселената за някакво измислено полицейско насилие и да обявят Пламен Орешарски за комунист и диктатор. Въпреки че най-активното ядро от протестиращи не наброяваше и един процент от населението на София, те непрекъснато повтаряха, че протестът е общонационален и се опитаха чрез медийна пропаганда да внушат, че България е пред прага едва ли не на гражданска война.Всъщност всичко, което трябваше да се каже по адрес на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, протестиращите лукаво приписаха на сегашното правителство и това бе най-голямата подмяна, която в края на краищата унищожи собствения им протест”

Людмил Георгиев, 25.12.2013 г. по повод боядисването паметника на Димитър Благоев в Благоевград: Лидерът на ДСБ в Благоевград, някакъв неизвестен идиот, бил задържан за боядисването на паметника на Димитър Благоев - Дядото, превръщайки го в Дядо Коледа... Акцията на десебистите по време на коледните празници очевидно е еманация на откровената простотия на всички онези, които се мислят за “десни”, наскоро обединили се в нещото, наречено “Реформаторски блок”!

Алооу, реформаторското качество, нали точно това ви разправям от повече от 6 месеца, че вие сте едни обикновени и дори крайно левичарски настроени люде, за които “дясно” се свързва само и единствено с “анти-комунизма”! Абе другарки и другари, тъкмо “левите” от БСП и ДПС, а и “десните” от ГЕРБ, отдавна са партийните представители на истинските олигарси в България - ако използвам по-стари термини, - на капиталистическата класа в страната! А вие, вие, които обявявате, че те са основния ви враг, обект на протести и окупации, сте си нищо повече от ляво движение! И точно в това е идиотизмът на онези “реформатори” от Благоевград - да поругаят паметника на своя идеолог, на Дядото Благоев, основоположникът на социал-демокрацията в България и безспорен авторитет в европейската история на левите движения!..

Само откровени идиоти не могат да осъзнаят този факт!

Такива ми ти работи по Коледа...

Николина Казакова, 31.12.2013 г., вместо новогодишно обръщение: Всички тази вечер се поздравяват с думи за щастие, радост, благополучие през следващата 2014 г. Реалностите обаче са съвсем различни. Глобалният капитализъм, в който ни напъхаха разни маргинали, безотговорни типове крадци на народно имущество с ревове ”демокрация”, “червени боклуци” и “времето е наше”, през 2014 г. ще ни донесе допълнителен социален колапс! Няма щастие, няма радост, няма благополучие при този капитализъм! Или има, но за една малка продажна клика от политици като Петър Стоянов и Иван Костов, купени пропагандни агенти в НПО-тата от Институт Отворено Общество, Центъра за либерални стратегии, Института за пазарна демокрация, Центъра за изследване на демокрацията и шепа богаташи като Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев и сие! Другите - на боклука!

Петър Волгин, 28.12.2013 г., www.pogled.info, „Защо „умните и красивите“ не говорят за най-важното?“: “Разбира се, платените от олигархията NGO-активисти ще направят всичко възможно да не забележите тази тенденция. Всъщност създаването и финансирането на неолибералните неправителствени организации се прави тъкмо с цел те да работят за просперитета на европейски изглеждащите олигарси. Властта на капитала днес минава именно през занимаващите се с политика NGO-та и влиянието на техните активисти в медиите. Медиите, пи арите и NGO-комсомолците на олигархията ще се опитат на всяка цена да ви убедят, че трябва да излезете на улицата, за да станете горди участници в една невиждана досега морална революция. И ще е необходимо доста време, за да осъзнаете, че сте манипулирани по най-безобразен начин и че ви карат да участвате в най-банална битка на един политико-олигархичен кръг срещу друг.

Между другото дълбоко се лъжете, ако си мислите, че занимаващите се с политика неправителствени организации са демократични структури. Напротив, това са крайно затворени, изключително елитистки организации, които не се отчитат пред никого, освен пред богатите си спонсори, чиито нареждания изпълняват. И съответно няма как именно активистите на подобни олигархични структури да работят за демокрацията и социалната справедливост.”

Добри Божилов, 28.12.2013 г. по повод протестите на „реформатори“ и „ранобудни“: 3 очевидни и необорими поводи за протест: 1. Конституцията е пълна катастрофа; 2. Изборният закон е пълно порно; 3. Няма нито един депутат, който да не е милионер.

За какво се протестира:

1. За да състави президентът-милионер служебно правителство; 2. За да се върнат в парламента група милионери, измествайки част от настоящите милионери; 3. За да ни се върне един милиардер начело на правителството

Добри Божилов, 28.12.2013 г. по повод „включването“ на български емигранти в протестите: Вижте, не е етично емиграцията да се изказва по политически въпроси. Това са български граждани, които имат право да се върнат, да работят и плащат данъци тук, и да се занимават с политика. Имат право и да не са тук. Но е цинично човек дето плаща данъци в чужбина, зарязал е родителите си друг да им плаща пенсията, и друг да ги издържа в болниците, не храни цигани и не плаща заплатите на учители, военни и полиция, та цинично е такъв човек да се занимава с политика. Нека се занимава с политика там, където живее. Аз не му избирам управниците в Англия или САЩ. Защо той ще избира моите, та и акъл ще дава, та и оставки ще иска? Да се върне и да живее тук с всички екстри - ОК. Но не може и едното и другото...

Георги Найденов, 26.12.2013 г. по повод „Рехави протести срещу кабинета в София и страната“: “Красен Станчев и Емил Коен нещо да кажат! Лично аз съм разочарован! Все ми се струваше, че от “кумова срама” нещо ще направят. Пълни нещастници! Само парите ги интересуват! Нема пари, нема протести! Емиле, Красене, какво става????”

Илия Наумов, 07.11.2013 г. за протеста на „реформаторите“ пред СУ: В момента “реформаторите” провеждат пред СУ “протест” под лозунга “Заедно срещу омразата”. Точно те, моля ви се! Видният соросоид Георги Ангелов обясняваше на репортерката на bTV, че управляващите /!/ разделили обществото и сеели омраза. Накрая обвини за всичко “комунизма”, с което разсмя и репортерката, и водещите в студиото.”

Добри Божилов, 05.11.2013 г., по повод напускането на „Зелените“ на Реформаторския блок: “Реформаторският блок, точно както беше очаквано, започва да се разпада. Това е логично, защото в 6% няма място дори за 2 евродепутати, а кандидатите, които се мислят за такива от първо ниво, са поне 10. Зелените фактически го напускат, защото тезата “не искаме коалиция” по същество означава “не искаме да сме вътре”. Няма друг модел за съюзяване на партии, освен коалицията. Т.е. казано накратко - Зелените очевидно ще се явят сами на избори, с което бройте Реформаторите около 0,5% надолу. Едно добро начало...”