Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 2 (2014) КЪДЕ СТЕ „ПРИЯТЕЛИ НА СИРИЯ”?

КЪДЕ СТЕ „ПРИЯТЕЛИ НА СИРИЯ”?

Е-поща Печат PDF

Сбъднаха се най-неприятните сценарии за западните и за българските „приятели на Сирия”. Става дума за приятелите на сирийските „бунтовници”, които трета година воюват със силите на президента Башар ел Асад. „Режимът” в Дамаск не само оцеля, а може да участва в мирната конференция в Женева и като единствен представител на сирийския народ. Дали се грешно молиха, или ги Господ грешно разбра?

Гражданската война” в Сирия (която е правилно да се нарича чуждестранна военна интервенция), напоследък се изроди в кървави сблъсъци между групировки, представящи се за защитници на исляма. Т. нар. бунтовници не само започнаха да се избиват, но и да се обрисуват с такива изрази, от които би трябвало да почервенеят от срам ушите на техните български адвокати.

Новосформираната през декември 2013 г. групировка „Ислямски фронт” (ИФ) например заяви, че хората от организацията „Ислямска държава в Ирак и Дамаск” са по-големи злодеи и от Башар Асад. Те причинявали на населението страдания, каквито то не познавало и при режима на Асад. Обаче за самия ИФ в. „Миллиет” отбелязва: „Сирийските ислямисти, сред които има групи, извършили масови кланета в алевитските села, откриха огън срещу джихадистите, които убиха техни командири” (04.01.2014). Казано иначе, когато на едно място се съберат бандити, те рано или късно започват да се самоочистват: плячката не стига за всички.

Това е една от поуките от така наречената арабска революция.

Доказва го и ситуацията в Ирак, който пак според „Миллиет” се е превърнал в казан с вещици: война в сунитския район, федерация в Басра, независимост в Ниневия (Северен Ирак) и пр.

Каква ти „Арабска пролет”. Кой още поддържа тази измама? Обама се отказа от военна намеса в Сирия, а Путин, който го разубеди от военната операция срещу Дамаск, бе обявен за политик на годината. Опровергана беше и измислицата, че само режимът на Асад би могъл да използва химическо оръжие.

Докладът на международните инспектори разкри

че такова са използвали „бунтовниците” срещу войските на Башар Асад. Но докато химическите арсенали на Дамаск бяха поставени под международен контрол и започна тяхното предаване за унищожаване, нищо подобно не последва от страна на джихадистите, ислямистите и Свободната сирийска армия. Техните химически запаси са непокътнати. Следователно на конференцията в Женева трябва да има повече от един заподозрян във воденето на химическа война в Сирия.

Има и други гузни, които въоръжаваха „бунтовниците”, включително с химическо оръжие. Те продължават да го правят и днес. Например режимът в Анкара, който от самото начало на сирийската криза се стреми да допринесе за свалянето на Башар Асад и установяването в Дамаск на ислямистко управление. Веднъж, като приютява и обучава стичащи се от различни страни ислямски терористи; втори път, като осигурява на „бунтовниците” обучение, униформи, въоръжение, боеприпаси и безопасни квартири по турско-сирийската граница; трети път, като приема сирийски бежанци и нелегални имигранти от Азия и Африка, част от които пропуска към България и другите страни от Европейския съюз. Понеже „Тракия без граници” е реалност, която според Реджеп Тайип Ердоган обхваща и Солун, Скопие, Сараево, Кърджали и Делиормана (Лудогорието). А с оглед на зимната Олимпиада в Сочи, заслужава внимание предупреждението, че е възможно терористи да проникнат в Сочи през Турция.

Що се отнася до количествените измерения на оръжейните доставки от Турция за ислямските бандити, посочените от в. „Тудейс Заман” и цитирани от в. „Преса” (29.12.2013) 47 тона само за шестте месеца на миналата година, са силно занижени. На 3 януари 2014 г. турски медии оповестиха, че в околия Къръкхан на вилаета Хатай (сирийска територия, откъсната от Турция през 1937 г.) е бил задържан тир, за който се твърди, че е превозвал въоръжение за сирийската опозиция. Въпреки прокурорското нареждане камионът не е бил претърсен. Министърът на митниците и търговията Хаяти Язъджъ отрича такъв транспорт да е излизал през граничните КПП, докато министърът на вътрешните работи Ефкан Ала заявява, че камионът е превозвал хуманитарна помощ за тюркмените в Сирия. Мистерията със съдържанието на товара обаче остава, защото случаят е покрит от валията на Хатай с мотива „държавна тайна”. Полицаите, спрели тира за проверка, бяха уволнени. По този повод лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу отбелязва: “За тира, за който се твърди, че е пренасял помощни материали, казахте, че това било „държавна тайна”. Добре, и Билял Ердоган (синът на премиера Ердоган, чието име бе замесено в корупционен скандал) ли беше „държавна тайна”?.. Стигна се дотам, че се оспорва конституционното управление на държавата”.

Скандалът с въпросния камион

бе внесен в дневния ред на Европейската комисия с интерпелация от евродепутата на опозиционната кипърска партия АКЕЛ (Прогресивна партия на трудовия народ) Такис Хаджидимитриу. “Какво планирате да направите по въпроса с тира? Какво правите във връзка с твърденията, че Турция изпраща оръжие на партизаните, които се сражават срещу управлението на Асад”, пита във въпросната интерпелация евродепутатът.

„Трън се вади от мястото, където се е забил”- гласи турска поговорка. Така е и с корупцията, така е и със специалните съдилища за тежки престъпления, които с изфабрикувани обвинения осъдиха като превратаджии стотици военни, журналисти, адвокати и други по делата „Ергенекон” и „Бальоз”. Бившият началник на ГЩ Илкер Башбуу, който излежава доживотна присъда в затвора в Силиври, написа книга, озаглавена „Истините срещу обвиненията”, която издателство „Кайнак Яйънларъ” трябваше да пусне на пазара на 6 януари т.г. По този повод той споделя, че е отхвърлил предложението, което му било направено „през задния вход”. Очевидно са искали Башбуу да се признае за виновен срещу облекчаване на наказанието му...

Ако някой си е мислил, че вследствие на корупционния скандал, при който, както казва лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели „Ердоган и неговото обкръжение бяха заловени на местопрестъплението”, новият турски „падишах” се е променил и коригирал, излъгал се е. Не може да го промени и западният натиск, бил той от Вашингтон или от Брюксел. Само падането от власт може да приземи Ердоган и неговите приближени министри и съпартийци. Един от тях, бившият вицепремиер Бекир Боздаг, на когото нашият Росен Плевнелиев правеше компания по време на „ифтара” в пловдивския хотел „Санкт Петербург”, вече като министър на правосъдието, „изби рибата”, назначавайки брат си Юнал Боздаг за съветник в министерството. Турците наричат това „пасивна длъжност”, но то си чиста синекура. Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия!

Самият Ердоган продължава да упреква съда и прокуратурата в поддържането на паралелни структури вътре в държавата –

т. нар. дълбока държава

И едновременно с това ускорено „прочиства” органите на сигурността. Според журналиста от в. „Заман” Хюсеин Гюлердже, под натиска на правителството са били сменени местата на 700 или почти 1000 души полицаи. Такъв пожар не е преживяван нито от селджуците, нито от османлиите, нито някога е виждан при сунитите. А лидерът на ПНД Девлет Бахчели е още по-категоричен: „Уволнението на министри е признание за вина. Управлението е затънало в ямата на беззаконието. Ердоган е обезумял до такава степен, че да стане ортак и на дявола, за да срути Турция и да прочисти елементите на националната мощ – от войската, до полицията”. („Миллиет”, 05.01.2014). Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу пък призова президента Абдуллах Гюл да използва своите пълномощия и да свика Министерския съвет, вероятно без Реджеп Ердоган, който замина на турне в Далечния изток (Япония, Сингапур и Малайзия).

В тази тягостна обстановка един безкраен оптимист, Игит Булут, обяви на 3 януари

“раждането на нова суперсила”

Това, разбира се, е Велика Турция, начело с Реджеп Ердоган. „Искат да попречат на Обама, Путин и Ердоган” - уверява авторът, според него Америка, Русия и Турция били „трите главни центъра на равновесие в новия свят и трябвало заедно да помислят пред лицето на започналата война за глобална дестабилизация. Предавам резюме на онова, което се говори в американската общественост – пише Булут. - Без война икономиките няма да се възстановят, няма да се вдигнат на крака. Дори има такива, които казват: „Трябва изцяло да се премахне доктрината Обама. Трябва да се попречи на онова, което се опитват да направят Обама, Путин и Ердоган!”.

Остава

въпросът къде би трябвало да е войната?!

Както винаги – в очертанията Средния изток - Азия. Какво ще стане? Как започна да работи тази машина? И къде занапред ще предизвика хаос тя? Това тепърва ще се изпробва”.

Засега кървавата жътва отнася мъже, жени и деца в изстрадалата земя на Сирия. Някои турски и западни медии говорят за „нова революция в Сирия”. Този път - срещу терористите на „Ал Кайда”. Появи се и ново въоръжено формирование, наричащо се „Армия на муджахидите”, което обединява въоръжени ислямистки групи, смятани за „по-умерени” в сравнение с организацията „Ислямска държава в Ирак и Дамаск”. Преди седмица „Армията на муджахидите” откри огън срещу силите на организацията „Ислямска държава” и сблъсъците продължиха няколко дни. В Халеп и Иглиб бяха убити най-малко 36 бойци на Организацията, а над 100 бяха отвлечени. На свой ред тя стреля по демонстранти в околия Азез на вилаета Халеп като рани мнозина, част от които потърсиха убежище в Турция. Институцията „Местна координация” (LCC) предаде, че формирования на Свободната сирийска армия са обкръжили сградата на съда в Азез, която организацията „Ислямска държава в Ирак и Дамаск” използваше като щаб. Подложена на кръстосан огън от три страни, организацията „Ислямска държава” заплаши да напусне фронта при Халеп (Алепо).

В своите коментари във фейсбук, агенция Франспрес предава изявления на участници в събитията: “Революцията се върна на истинския път. Слънцето отново заблестя над Сирия. На 3 януари 2014 г. започна революция против организацията „Ислямска държава в Ирак и Дамаск”.

Единствено „приятелите на Сирия”, като бившия герберски министър на външните работи Николай Младенов се спотайват и не коментират ставащото в Сирия. Мълчи гузно и държавният глава Росен Плевнелиев, не знае, човекът, какво мисли по въпроса Обама, та да се рекламира като негов „единомишленик”.

Ако е вярна поговорката, че мълчанието е злато, колко ли са забогатели от онемяването си нашите политически дрънкала? Не е за вярване у тях да е проговорила съвестта, по-скоро мълчанието им е скрито признание за съучастие в едно провалено престъпление. Кога ли и те ще „изокат”, че Башар Асад не е най-лошото, което може да се случи на Сирия? По-добре подредена светска диктатура, отколкото хаотична и кървава ислямистка вакханалия обаче. И ако става дума за истински диктаторски режими в Средния изток, те са налице в Саудитска Арабия, Катар и Турция. В Саудитска Арабия впрочем забраниха дори празнуването на Нова година, а в Турция „заклаха” гумена кукла на Дядо Коледа.

Ето къде може би трябва да се състои следващата „Арабска пролет”.