Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 2 (2014) ЗА КАКВО МУ ТРЯБВА НА ПЕНТАГОНА БИОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ В КАЗАХСТАН?

ЗА КАКВО МУ ТРЯБВА НА ПЕНТАГОНА БИОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ В КАЗАХСТАН?

Е-поща Печат PDF

Министерството на отбраната на САЩ започна изграждане на суперскъпа биологична лаборатория в Казахстан с двойнствено предназначение – тя трябва да допълва системата от аналогични съоръжения на Пентагона, разположени по границата на Русия, и е потенциална заплаха за сигурността на Руската федерация и страните от Централна Азия.

Строителството на Централната референтна лаборатория, на мястото на бившия Противочумен научноизследователски институт на Алмати, започва през 2010 г. с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната на САЩ. Лабораторията трябва да бъде открита през 2015 г., а работатата й ще допълва нова станция за ранно предупреждаване за епидемии в Централна Азия, базирана в селището Отар (най-вероятно на същото място, където преди бе Научноизследователският селскостопански институт ДНСХИ). Официалното откриване на станцията в Отар е запланувано за април 2014 г., като за въвеждането й в експлоатация САЩ са планирали 5, 6 млн. долара.

Официално мотивите за създаването на Централна референтна лаборатория в Алмати са неутрализирането на особено опасни патогени, останали в Казахстан след съветската военно-биологична програма, изследване на методите за защита от тях, а също и трудоустрояването (едва след двайсет години!) на бившите военни биолози. Има обаче редица обстоятелства, които навеждат на предположението, че всъщност лабораторията ще бъде използвана за военни биологични разработки на САЩ. Куратор на програмата е сенатор Ричард Лугър, тясно свързан с американския военен истаблишмънт. По-рано той се занимаваше с демонтажа на съветските ядрени обекти в Казахстан и други републики на ОНД, после се съсредоточи върху проблемите на биологичното оръжие, в частност в Украйна и Грузия (само че в тези страни никога досега не е имало такова оръжие, но пък сега има лаборатории на името на Ричард Лугър...).

Практиката при подобни обекти в други страни показва, че те са извън национален контрол, функционират в секретен режим, и обикновено ги оглавяват военни или представители на спецслужбите (ръководител на лабораторията в селцето Алексеевка, близо до Тбилиси, е бившият шеф на грузинското разузнаване Анна Жвания). Обектите са окомплектовани с чужд персонал, при това с дипломатически имунитет, а представителите на местното гражданско здравеопазване нямат пряк достъп до тях.

Комплексът в Алмати е на стойност 108 млн. долара, което е доста повече от стандартните разходи за подобни учреждения и доказва всъщност наличието на оборудване с двойнствено предназначение. Появата на скъпи секретни военни обекти на територията на страните членки на ОДКБ*, предизвиква най-малкото недоумение. На 19 юли 2013 г. Външното министерство на Руската федерация изрази сериозна тревога по повод биологичните дейности на Министерството на отбраната на САЩ в близост до руските граници. Руски експерти оценяват лабораторията, изграждана от Пентагона по границите на РФ, като заплаха за биологичната сигурност и че с нея САЩ решават едновременно няколко военни задачи. Първо, отваря се възможност за провеждане на биологични експерименти (в това число полева апробация на болестотворни щамове) вън от пределите на американската територия и без притеснения от страна на американската общественост. Второ, позволява да бъдат заобиколени международни договори, и в частност Конвенцията от 1972 г. за забрана на биологическото и токсичното оръжие (КБТО). Нека да припомним, че американците последователно заобикалят изработването на верификаторски механизъм в рамките на КБТО (включително и подписване на съответния протокол към Конвенцията от 2001 г., изработен по инициатива на Москва), отказват посещенията на руски представители в лабораториите в чужбина. Трето, на територията на подобни обекти може да се създават болестотворни микроорганизми, които целят поразяване на конкретен генотип, на животинския свят или на населението на определена територия. През лятото на 2013 г. Генадий Онишченко, тогава началник на Роспотребнадзор на Руската федерация, публично заяви, че американската лаборатория в Грузия активно разработва настъпателни програми срещу Русия. Иран е може би другата държава, от която се интересуват военните медици на САЩ в региона. Четвърто, американците биха могли да провеждат по тези места забранени изпитания на биологични агенти и да проследяват тяхната вирулентност, смъртността, пътищата за проникване и други качества с оглед евентуалната им употреба.

Експерти на НИИ по микробиология при Министерство на отбраната на Русия не изключват, че взривът от атипични заболявания в Руския Юг през 2013 г. (остро заразен менингит сред децата в Ростовска област, африканска чума по свинете и ентеровируси в Кубан и в Северен Кавказ) може да са биологични маркери, които съзнателно са хвърлени тук от територията на Грузия (именно от там дойде африканската чума по прасетата, както потвърдиха изследванията).

С лабораторията в Аламти Пентагонът разширява още повече достъпа си до резултатите от съветските военно-биологични програми, в това число и до създадените в СССР бойни щамове на микроорганизми. Така се оформя представата за нивото на военно-биологичния потенциал на Русия и за разработване на съответните средства за защита. В пресата вече излезе информация, че бивши републики на СССР са предали на САЩ свои колекции от причинители на опасни заболявания срещу американска помощ, и са загърбили тревогата на Москва, Украйна, Грузия, Азърбайджан и Казахстан. През 2005 г. Азърбайджан предостави повече от 60 образци на опасни бактерии на Американския медицински център „Уолтър Рид” чрез посредничеството на вече споменатия Ричард Лугър и на сенатора Барак Обама, който после стана президент на САЩ и продължи финансирането на съответните програми на Пентагона.

Ето как за няколко десетилетия САЩ изградиха обширна мрежа на лаборатории с двойнствено предназначение в различни части на света (в Европа, в Африка, в Югоизточна Азия). В постсъветското пространство започнаха работа големи лаборатории в Украйна и Грузия, а в Азърбайджан и Узбекистан са модернизирани по-малки станции.

Вероятно лабораторията, която се изгражда в Казахстан, също ще бъде част от системата, която в пресата нарекоха „биоПРО” (игра на думи с ПРО – договора за противоракетна отбрана). Ако излязат верни опасенията на експертите по повод враждебните намерения на САЩ, заплахата от американския биологичен обект в района на Алмати ще бъде още по-голяма и заради стокообмена между Русия и Казахстан в рамките на Митническия съюз, както и трудовата миграция от Централна Азия и близостта на потенциални огнища на опасни болести (в частност, три огнища на чума в Киргизия, заради които през август 2013 г. загина малко дете, и то за първи път от 1981 г. насам).

Не бива да се забравя, че всякакви забранени видове дейности с биологични агенти на първо място заплашват сигурността на самия Казахстан и населението на страната. Освен това има много прост начин да се неутрализират опасенията на обществеността във връзка с американската лаборатория в Алмати – нужно е само да се подсигури прозрачност на процеса във всички етапи, включително изграждането и последващото използване на обекта. Обаче дали Пентагонът ще се съгласи на граждански и международен контрол по този въпрос, по който чиновниците от Държавния департамент толкова обичат за разсъждават?

 

Дмитрий Попов е ръководител на Уралския регионално-информационен аналитичен център на Руския институт за стратегически изследвания

 

* ОДКБ - Организация на Договора за колективна сигурност - военно-политически съюз, създаден от държавите на ОНД въз основа на Договора за колективна сигурност (ДКБ), подписан на 15 май 1992 г. Договорът се удължава автоматично на всеки пет години