Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 5 (2014) НАДЯВАМ СЕ НА СРЕЩА С ПУТИН

НАДЯВАМ СЕ НА СРЕЩА С ПУТИН

Е-поща Печат PDF

• БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО ПОДДЪРЖА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА

Министър-председателят на Р България Пламен ОРШАРСКИ в интервю пред кореспондента на ИТАР-ТАСС в София Игор ЛЕНКИН

Премиерът Пламен Орешарски планира среща в Сочи с президента Владимир Путин в рамките на посещението му за Олимпиадата. Очаква се двамата да обсъдят енергийните проекти, става ясно от интервю за ИТАР-ТАСС, дадено от българския министър-председател в навечерието на откриването на игрите, в което се детайлизират едни от най-важните въпроси между България и Русия в близко бъдеще

- Какво мислите за Олимпийските игри в Сочи?

- От информацията, с която разполагам, мога да кажа, че съм силно впечатлен от създадената организация, от изградената инфраструктура.

Не се съмнявам, че Русия ще организира образцови олимпийски игри.

- Какво искате да видите на Олимпийските игри, какви срещи планирате да проведете?

- За съжаление програмата не ми позволява да остана по-дълго. Ще присъствам на откриването, след което ще трябва да се връщам в България. Но ще запазя интереса си към всичко, което става в Сочи и много внимателно ще гледам, практически всяка свободна минута, състезанията по телевизията.

Що се отнася до краткото ми посещение в Сочи, ще имам възможността да участвам в многостранните събития, да се срещна с други колеги – правителствени ръководители и президенти. Убеден съм, че за мен Олимпиадата ще бъде вълнуващо събитие, тъй като на откриване на олимпийски игри ще присъствам за първи път.

- Сигурно е, че ще имате среща с президента Владимир Путин. Какви теми ще обсъдите?

- Надявам се такава среща да се състои. Между България и Русия винаги има за какво да се говори. Най-вече за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество. В момента търговският ни баланс е със сериозен дефицит. Доста голяма разлика се е формирала в търговията между двете страни и ние се стремим да насърчаваме износа на наша продукция в Русия. Смятам, че и руската страна също мисли в тази посока, тъй като асиметрията в търговията никога не е добър показател.

- А ако говорим за българо-руските отношения като цяло?

- Мисля, че те са много добри в настоящия етап и имат голям потенциал за развитие. Между България и Русия винаги е имало добри отношения в исторически план, но в последните години потенциалът им стои неоползотворен напълно. Заслужава си да решим този въпрос.

- Какви резултати очаквате от работата на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, чието заседание ще се проведе през април в София?

- Аз съм присъствал на такива заседания в миналото, когато заемах по-ниски позиции в администрацията и правителствата. Подобен род срещи винаги са били ползотворни, всяка от страните е разбирала отлично съществуващите проблеми. За съжаление, не винаги е имало добри резултати от преговорите. Сега си поставяме амбицията на тази среща да приемем такива решения, които ще доведат до задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономическата и в научно-техническата области.

- Може ли по-подробно – какви съвместни проекти смятате да обсъдите?

- Основните проекти през последните години са в сферата на енергетиката. България традиционно внася от Русия енергоносители. Имаме въпроси, свързани с машиностроенето. Сферата, в която можем да постигнем сериозен напредък, е туризмът. През последните години се радваме на ръст на руските туристи в България. Трябва да отбележа, че руските граждани придобиват недвижима собственост у нас, т. нар. летни къщи. За нас това е много добър показател, че гражданите от двете страни се разбират, че у руснаците съществува доверие към България. Човек никога не купува къща на място, което не му харесва.

- Още малко за икономиката. Как бихте оценили перспективите за развитие на ядрената енергетика в България и в частност – възобновяването на проекта „Белене”?

- В българското общество, за разлика от други страни, този въпрос не стои. Българското общество поддържа ядрената енергетика. Имаме дългогодишен опит в тази сфера. И ако се върнем в миналото, ще видим, че това е ставало с помощта на Русия и на руските технологии. Затова и съм оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в България.

Ако говорим за проекта „Белене”, за съжаление, поради неумело управление, той се намира в състояние на арбитраж и поради тази причина ще се въздържа от по-нататъшни коментари на тази тема. Но като цяло, оставам оптимист за бъдещето на ядрената енергетика в страната.

- Какви ползи очаквате от проекта „Южен поток”?

- Проектът „Южен поток” е важен и за руската, и за българската страна. У нас той е обявен за национален приоритет. Нещо повече, нашето правителство успя да навакса изоставането от графика за реализация на проекта. Положихме много усилия. Сега на практика се намираме вече в рамките на предварително очертания график. Лично наблюдавам развитието му, за да не допуснем дребни технически проблеми да го забави. В обобщение, държим на този проект и искаме да бъде реализиран в определените срокове. За България той ще допринесе в няколко посоки. Първо, това е диверсификацията на пътищата, по които страната получава газ. Помним 2009 г., когато заради спорове между Украйна и Русия (не искам да заемам страна в тях) България в продължение на няколко месеца беше лишена от газ, което се отрази отрицателно на индустрията ни. Проектът ще ни донесе ползи и под формата на таксите за транзит на газа на българска територия. Не на последно място – в продължение на няколко години ще доведе до икономическо съживяване в регионите, през които газопроводът преминава. Той ще издигне и ролята на България като място, от което може да се ретранслира газ към други страни.

- Казахте добри думи за руските туристи, но съществуват ли планове за облекчаване на визовия режим между страните ни?

- Отчитаме този проблем, той реално съществува. Възложил съм на Министерството на външните работи задачата да използват по отношение на руските туристи най-добрия европейски опит, за да бъдат облекчени всички процедури. Вие знаете, че България спазва европейската визова политика като държава-член, но в тези рамки ще търсим най-благоприятните възможности, в това число заимствайки опит от Италия и Испания. Те имат по-ускорени процедури от нашата. Руснаците ще бъдат желани гости в България. Те винаги са такива. Миналата година повече от 600 000 руснаци посетиха България. Мечтая за милионния турист. Готов съм лично да го посрещна.

- Кога ще може това да се случи?

- Надявам се, в близките няколко години. Ще съм много щастлив, ако това стане през 2014 г., но изпитвам определени съмнения дали още тази година ще успеем да привлечем един милион туристи.

- Връщам се на Олимпиадата. Какво бихте пожелали на организаторите на състезанията?

- Като познавам руската страна и капацитета й да организира големи мероприятия, запазвам значителна степен на увереност, че организацията на Олимпиадата ще бъде на най-високо равнище. Желая на организаторите успех и да се сбъднат всички техни предварителни планове. А на зрителите – да видят добре организирана Олимпиада, на която да се наслаждават.

София, 30 януари 2014 г.