Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 6 (2014) ДВЕ И ДВЕ НЕ ВИНАГИ Е ЧЕТИРИ...

ДВЕ И ДВЕ НЕ ВИНАГИ Е ЧЕТИРИ...

Е-поща Печат PDF

• Една реплика към внесения от ГЕРБ вот на недоверие

Внимателен анализ на внесените от ГЕРБ вотове на недоверие към правителството на Пламен Орешарски показва, че са по проблеми и политики, които бяха провал в близо четиригодишното управление на предишното правителство.

Нещо повече, последният, който ГЕРБ шумно внесоха в Народното събрание на 6 февруари - по темата за сигурността, проблемите с битовата престъпност, контрабандата и бежанците, всъщност е поредният им провал. Всъщност така ясно се разбира, че в резултат на съзнателната им дейност се стигна и до съответния голям провал. Веднага след внасяне на вота премиерът Орешарски много ясно го определи като “самокритика, доколкото основни аргументи като увеличаване на битовата престъпност, контрабандата, са тенденции, ясно оформени в периода на предишното управление...”

За съжаление този гьонсуратлък - да съдиш публично някой за престъпления, които ти самият си извършил, се превърна в обичайна практика на “гражданите за европейско развитие на България”.

Много бих искал да бъда разбран правилно от депутатите на ГЕРБ, затова се изкушавам да използвам учтивото обръщение и логиката на техния любим лидер, понеже вече са са свикнали с формата: “Алоуу...”, депутатите от ГЕРБ, когато обяснявате мотивите за вота си, не забравяйте, че вашите лидери са обект на разследване от парламентарни комисии и прокуратурата. Като не сте чели доклада на Еврокомисията за борба с корупцията, вземете прочетете поне 500-те страници доклад на „Легия антимафия”, предоставен на захранената от лидера ви „независима” телевизия Би Ти Ви, той също се отнася за корупцията и контрабандата при вашето управление. Прочетете също съдържанието на трите обвинителни прокурорски акта за съда срещу малкия “фюрер” Цв. Цветанов, а между двете тези четения и за повишаване на моралния дух, пуснете си записите с гласа на главатаря Борисов и бившия директор на митниците Ваньо Танов по повод на „Мишо Бирата”. Или този в Банкя, с вече бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Сега - по проблема с бежанците. Сложили сте го в центъра на вота на недоверие. Ситуацията, която наследи кабинетът Орешарски, свързана с бежанската вълна след “демократизирането” на Сирия, не бе критична, както твърдят вашите „специалисти” - тя вече беше кризисна, защото правителството на ГЕРБ изразходва отпуснатия от ЕС ресурс не по предназначение, а бежанците и другите съмнителни пришълци свободно кръстосваха територията на страната.

Според класификацията на кризите в науката нашата е от втория тип – криза, настъпваща след наличие на предупредителен период, а според продължителността - от третия тип, най-тежкия, тоест продължителна.

Това не го казва пожарникар, нито човек с докторски титли по физкултура, а такъв с две специализации по “Управление в условия на кризи”, едната от които е отвъд океана. Изтъквам го не за да лаская собственото си его, а заради факта, че там са най-големите специалисти по предизвикване и управление на кризите и че тази вероятно също е тяхно дело...

За голямо съжаление предупредителният период, случайно или умишлено, безотговорно бе проспан от правителството на ГЕРБ-мнозинството, което вместо да се заеме с отпуснатите, макар и недостатъчни финансови средства от ЕС, да засили контрола и да укрепва държавната граница, ги наля в некачествен асфалт по магистралите и за организиране на конгреси и... съзаклятия на ислямистките главорези от сирийската опозиция за сваляне правителството на Башар Асад.

Как можете да отговорите на констатациите на министър Йовчев, че през 2012 г. е имало над 114 справки от службите до компетентните институции и държавното ръководството, в които се разглеждат проблеми, предизвикани от кризата в Сирия? В повечето от тях черно на бяло се подчертава наличието на заплаха и реални рискове за националната сигурност на България от миграционната криза. За това са предупреждавали и информационните бюлетини, идващи по линия на ЕС.

Може да попитате и вашите десни шведски ментори, с които постоянно сте в консултации, защо въпреки огромните им икономически възможности имат по-малка квота от България за прием на бежанци от войната в Сирия и защо не приемат всички, включително и главорезите от „Ал Каида”, както съветват Цветанов, ами предварително ги селектират по лични данни, образователен и имуществен ценз?!

При мотивите за вота срещу кабинета по този проблем е редно да заявите ясно: съпричастни ли сте към трайно очертаващата се неблагоприятна за България перспектива нашият интелектуален потенциал да бъде „засмукван” и да емигрира към богатата Европа, а вакуумът да бъде запълван от предварително селектирани и съзнателно насочвани от съседна Турция бежанци и имигранти от Близкия изток, Азия и дори Африка? Или може би и вие споделяте внушенията на „емигриралата” на брега на Потомак еврокомисарка, че тези хора, които идват в България, ще „ни оправят демографския проблем”.

Не забравяйте също, че ваши приближени фирми през 2012 г., както образно се изразява вашият лидер, гушнаха парите за оборудване на бежанския лагер в Харманли. Ваш беше тогавашният областен управител, който сключи договор с посочена от вашите началници фирма за възстановяване на елзахранването и ВиК, почистването на района, определен за разполагане на палатките, извозването на изсечената растителност, както и на строителните отпадъци, изграждането на вътрешна ограда, подравняването на терен на стадиона в района на лагера... Стойността на договора беше 190 845 лв., половината от които са платени на изпълнителя авансово. Нищо от това обаче не беше свършено, а парите - яко дим изчезнаха... Няма съмнение, че именно по тези причини през октомври м. г. станахме свидетели на първия по рода си бунт на бежанците от лагера в Харманли.

Това, за съжаление, не е всичко. Опитайте се с факти да оборите министър Цветлин Йовчев, който докладва пред МС и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 5 февруари т.г., че за периода на вашето управление са изхарчени 30 млн. лв. без визия, анализ и стратегия какво трябва да се направи. „Една голяма част парите са харчени на парче и за печатане на брошури, организиране на семинари, купуване на компютри със софтуер за по 8 000 лв. единият и резултатът е такъв, че най-накрая нямаме къде да настаним бежанците и се чудим какво да направим”, каза Йовчев след заседанието на комисията.

Накрая, моля да приемете сериозно дипломатичната препоръка на премиера Орешарски за самокритика и разкаяние във връзка с пробива, който вашето управление допусна в националната сигурност на страната, защото всички факти са против вас, а и без друго е ясно, че няма как, дори и при това крехко мнозинство, да съберете 121 гласа за вота за недоверие.

Помолете се също на Местан да оттегли предложението си “дебатите да се излъчват пряко по БНТ и БНР”, защото целият български народ ще чуе тежките истини за полицейщината, насилието върху българските граждани, рекета върху бизнеса, контрабандата, подслушванията на политически опоненти, които се превърнаха в практика по време на управлението на ГЕРБ.

Обмислете добре тези препоръки не само защото идват избори, а и защото, както вървят нещата, вашата парламентарна група скоро може да се разпадне. Не си въобразявайте, че този процес е овладян, той само временно, за кратко, е забавен поради автогола, който Първанов си вкара, но има и второ полувреме. А политическите фалове, които вашият лидер постоянна „входира”, скоро ще ви постави извън играта.

Нали сте чели “1984” - две и две не винаги прави четири...