Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 6 (2014) ЕНЦИКЛОПЕДИЯ “РУСИЯ- ФЕДЕРАЛНИ ОКРЪЗИ И РЕГИОНИ”

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ “РУСИЯ- ФЕДЕРАЛНИ ОКРЪЗИ И РЕГИОНИ”

Е-поща Печат PDF

На 6 февруари т. г. в Руския културно-информационен център в София, на ул. „Шипка” 34, фондация „Устойчиво развитие за България” и Международният университет „Содружество”, представиха второто преработено и допълнено издание на енциклопедия „Русия: федерални окръзи и региони (география, полезни изкопаеми, история, население, религия, административно управление, икономика, социална сфера, забележителности, стратегия за развитие, международни връзки, интернет ресурси)”.

Залата се оказа тясна за поканените гости, сред които бе Ю. Н. Исаков – извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, Ю.А. Соловьов, генерален консул на РФ в гр. Варна, В. В. Баженов, директор на РКИЦ и представител на „Россотрудничество” в България, както и служители на посолството на РФ.

От българска страна мероприятието бе уважено от Николай Малинов, председател на национално дружество „Русофили”, народният представител от КБ Георги Пирински, проф. Румен Гечев, президентът на Българската авиокосмическа агенция проф. д.т.н. Б. Бонев, първият български космонавт Георги Иванов, Светлана Шаренкова, Любомир Коларов, Бисер Киров и представители на правителството и бизнеса, обществени организации и медии, както и от народните представители от “Коалиция за България” проф. Ваня Добрева, Евгений Узунов, Димитър Дъбов и др.

Срещата бе открита от Станка Шопова, президент на фондация „Устойчиво развитие за България” и зам. гл. редактор на българското издание на енциклопедията. Г-жа Шопова поздрави гостите и благодари на авторите, преводачите и типографията, както и на основните спонсори на изданието: Международен университет „Содружество” и ”International ASSET BANC”.

След това думата бе дадена на проф. д.и.н. М. А. Севрук, гл. редактор, ректор на Международния университет ”Содружество”, член на Академията за хуманитарни изследвания, който изтъкна, че второто издание е значително подобрено и допълнено, и за това са се потрудили около 100 автори и около 30 души преводачи на български език, вкл. от катедрата по руски език и литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В изданието са намерили място всички градове с население над един милион души, включително градовете-герои, включени са раздели за Руската православна църква, руско-българското сътрудничество в усвояване на космоса, както и за Дома на Москва в София като място за срещи, диалог, делово и културно сътрудничество, а също така на Санитарно-оздравителния комплекс „Камчия”. Обърнато е повече внимание на руско-българските историко-политически, икономически и хуманитарни връзки, както и на изграждането на икономическите отношения между Русия и България в дългосрочна перспектива.

В енциклопедията е включено и посланието от 12 декември 2013 г. на президента Владимир Путин до Федералното събрание на Руската федерация, в което се развиват идеите за изграждане на свободни икономически зони и се чертаят перспективите за развитието на РФ в следващите десетилетия.

Енциклопедията е преведена на много езици и се разпространява в САЩ, Китай, Канада, Германия, Англия, Франция и др. Целта на фондацията е тази енциклопедия да се ползва като справочник от политици, бизнесмени, научни работници, преподаватели, студенти и ученици.

Посланикът на Руската федерация у нас Ю. Н. Исаков поздрави присъстващите и авторския колектив. Той изтъкна, че руско-българските отношения имат дълга история и през различните исторически периоди са се развивали и усъвършенствали, като на сегашния етап също имат огромен потенциал, включително в икономиката, за което следва да съдейства и Българо-руската промишлена палата. Енциклопедията ще спомогне да се засилят и укрепят връзките между регионите от България и Русия. Икономическите отношения, подчерта Н. Пр. Исаков, са „локомотивите” за развитието и на всички останали сфери на сътрудничество.

Ю.А. Соловьов, генерален консул на РФ в гр. Варна, подчерта, че връзките между Русия и България съществуват от векове, а консулството е открито още преди Освобождението на България през 1878 г. Той изтъкна, че всички правителства досега са оценявали по достойнство руско-българските отношения и са съдействали за тяхното укрепване и разширяване. Сега знакови места са Санитарно-оздравителен комплекс „Камчия” и Домът на Москва в София, където се осъществяват разнообразни съвместни програми, а в областта на енергетиката се разчита на „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД, където през 2015 г. се предвиждат инвестиции за неговото обновяване в размер на 1.5 милиарда евро. Така ще се увеличат мощностите и ще се подобри екологията на района.

В. В. Баженов, директор на РКИЦ, също благодари на авторския колектив и гостите на срещата. Той изтъкна, че между 64 български и съответно толкова руски градове има договори за сътрудничество и побратимяване. Енциклопедията ще им помогне да задълбочат и разширят тези връзки в културата, икономиката, социалната сфера и други области.

Георги Пирински направи кратък разбор на енциклопедичния характер на труда и подчерта голямото му значение за в бъдеще. Подчерта, че е впечатлен от отделеното внимание за Руската православна църква и хуманитарните връзки между двата православни християнски народа, които следва да се развиват и задълбочават в бъдеще.

На участниците в срещата бяха подарени екземпляри от луксозната и богато илюстрована енциклопедия.