Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 6 (2014) ДОБРА СТОЯНОВА НАВЪРШИ 60 ГОДИНИ

ДОБРА СТОЯНОВА НАВЪРШИ 60 ГОДИНИ

Е-поща Печат PDF

Приятели и близки на Добра Стоянова се събраха да отпразнуват нейната 60-годишнина. От името на Обл. ПО на ПП „Нова Зора”, чийто председател повече от година е г-жа Стоянова, Венелин Стоянов, чието дело тя достойно продължи, поздрави юбилярката.

Поднесени бяха и поздравителни адреси от Окръжното и Общинско ръководство и първичната организация в квартал „Боровец” на БАС. Добра Стоянова получи и много цветя и подаръци с пожелания за здраве и благополучие. Освен това с нейната работа и възможности е свързана и надеждата за по-нататъшно изграждане на партийни структури на територията на Ямболски окръг, както и увеличаване на членския състав на ПП “Нова Зора”. Към многобройните пожелания за дълголетие и успех в работата се присъединява и централното ръковдство на “Нова Зора”!

С годините човек трупа знания и опит, от които да се учат младите поколения, а Добра Стоянова има какво да предаде. Родена е в китното ямболско село Палаузово, възпитана да бъде достоен и скромен човек, тя не изтъква своя професионализъм и добродетели. Работила е дълги години в областта на културата като специалист в Общинския съвет, отговарящ за читалищата в селата в Ямболски окръг; по-късно става секретар на народно читалище „Янко Кирчев” (днес „Пробуда-1909”) в кв. Каргон. Тук поставя и началото на два празника, които по-късно стават и общонационални: празника на старата градска песен „Ямболска есен” и националния празник за обработен фолклор „Маестро Стоян Гагов”, композитор, музикален педагог и диригент на Тракийския ансамбъл.

Добра Стоянова съдейства за възраждането на много забравени доскоро празници като например Трифон Зарезан, Тодоровден и традиционната вече за град Ямбол Тодорова кушия. Добра Стоянова е инициатор и основател на Женска вокална група (за която 2014 г. е юбилейна -  20 години от основаването й).

Каргонци и до днес си спомнят с благодарност и уважение за нея и за препълнената зала по време на празничните концерти и различни други културни изяви в читалището.