Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 11 (2014) ПРОВАЛЪТ НА “КУЧЕШКАТА ДИПЛОМАЦИЯ”

ПРОВАЛЪТ НА “КУЧЕШКАТА ДИПЛОМАЦИЯ”

Е-поща Печат PDF

или ВРЕМЕТО НА ИЗМАМНИЦИТЕ

У нас, особено за местни избори, в една ромска къща се регистрират по 100 гласоподаватели... Звучи като виц, но президентската инициатива за провеждане едновременно с европейските избори на референдум за задължителното гласуване, за мажоритарния избор на „определен брой народни представители” и за електронното гласуване, удари в земята фараоновите унуки. Само след една седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали, че за референдума вече са се подписали над 500 000 души.

На 10 март, тоест по-малко от един месец от пускането на подписката, изключеният от БСП член на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки занесе в Нова телевизия три папки с подписи, а Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ внася подписката в деловодството на Народното събрание. Същия ден, сподирян от тълпа журналисти и зяпачи, бившият социалист Близнашки – господ здраве да му дава, ако някога е бил истински социалист - занесе папките с 560 хиляди подписа в Народното събрание. Преди това обяви за клевета твърденията на някои медии и наблюдатели, че подписите са събирани или направо от гербавите кметове, или от базите с лични данни на гражданите. Тепърва ще има да се доказва, че това е направено със съгласието на избирателите; че подписите им не са фалшифицирани и т.н. Във всеки случай, нежеланието на инициаторите да качат подписката в интернет поражда съмнение дали не се страхуват, че може да ги уличат в измама, равна по мащаби с онази по повод бюлетините от Костинброд...

Бързането на герберите да внесат подписката в НС е съмнително, също колкото и съортачването им с хората на Георги-Първановото АБВ. но ако инициаторите и ГЕРБ не желаят да качат подписката в мрежата, редно е да го направи ръководството на НС - нищо не пречи индивидуалните проверки на гражданите и тази от ГРАО да вървят паралелно. След което прокуратурата да подхване измамниците, ако има такива, били те от ГЕРБ или АБВ...

Любопитно е и друго - пълното припокриване на аргументите срещу ръководството на БСП, които изтъкват от ГЕРБ и АБВ. Например, че ръководството на Столетницата не изпълнявало конгресните решения и предизборните си обещания за премахване на плоския данък и възобновяване на проекта АЕЦ „Белене”; че БСП била предоставена под аренда на Делян Пеевски; че била в тежка зависимост от ДПС и т.н. Сещаме се за Георги Първанов отново, който на 4 февруари 1997 г. загърби конгресното решение за ново правителство на левицата и върна мандата на президента Стоянов, като подари управлението на „кръстника на мафията” Иван Костов. След това два мандата бе избиран за президент с подкрепата на същото това ДПС, а през 2005 г. бабува на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС.

Бойко Борисов така и не обясни защо неговото правителство не отмени плоския данък, не изпълни обещанието си да разкрие 250 000 работни места и защо замрази същата тази АЕЦ „Белене”, която Георги Първанов и Румен Петков обещават да размразят. Да не говорим за проваления проект за нефтопровода “Бургас - Александруполис”, за шикалкавенето около проекта „Южен поток” и прословутото „намаляване” на цената на руския газ, по-скъп от германската такава.

„Кучешката дипломация” на Бойко Борисов му свърши работа само из „Боянските сараи” на Доган (донесе две генералски звезди и поста главен секретар на МВР на бившия пожарникар и охранител). Подареното на Владимир Путин българско овчарско куче не можа да заличи неприятното впечатление от прекаления Бойков атлантизъм и проевропейска бъбривост. Венец на герберския провал в рекетирането на Кремъл бе фактът, че дори натиреният от Борисов финансов „корифей” Симеон Дянков, който се заканваше „да напляска руснаците”, бе принуден да намери пристан именно в руската ВТБ и то на висока позиция. Сега да не излезе, че през цялото време като министър на финансите в правителството на ГЕРБ е водил Запада за носа, работейки фактически за Кремъл?!

Единодействието между президента Росен Плевнелиев, ГЕРБ, АБВ и Инициативния комитет за референдума потвърждава констатацията на Лютви Местан, че е налице коалиция „Мишо Бирата”. Истина е, че в АБВ никак не са гнусливи. Но как ще убедят левия избирател, че му мислят доброто, съюзявайки се с „русофоби” и „десни” като Борисов, Цветанов и Плевнелиев, които не си спомнят членството в БКП? Затова Първанов съветва да не се включваме в санкциите срещу Русия, а Борисов упрекна правителството, че не осъждало достатъчно категорично руската агресия срещу Украйна и в частност в Крим? По време на форума на ЕНП в Дъблин, докато седящата в инвалидна количка „хубава и изстрадала жена” Ю. Тимошенко му опипваше мускула, той я осведоми, че обстановката в България била като в Украйна!!! Е, още не са поръчани снайперисти като на Майдан, но може би държавният глава се кани да побегне, а бившият премиер предчувства, че ще го тикнат в панделата? Малко след разговора с Борисов Тимошенко постъпи в болница, а един наш форумец отбеляза: „Един час разговор с Боко и хоп в болница. А нас пита ли какво ни е?”

Какво значи днес да осъждаш Русия за това, че защитава своите сънародници? И че не отстъпва изконни руски територии, където е изкована бойната й слава? Нали населението на Крим, Севастопол, Одеса и Източна Украйна е руско, а дошлите на власт с въоръжен метеж бандеровци искаха да забранят всички регионални езици, в това число и българския?.. За разлика от тях в Крим обявиха и татарския за официален. Който осъжда Русия, той подкрепя не украинския народ, а неофашисти като Дмитрий Ярош и неговата партия „Десен сектор”, тоест, поръчителите на снайперския огън срещу протестиращите и полицаите на Майдана. Обаче Ярош не само не го разследват за тези престъпления, ами и партията му го кандидатира за президентските избори в Украйна на 25 май. Дори и да не му се отвори парашутът, негови хора вече са затапили ръководни постове в украинските сили за сигурност, и докато еврокомисарят по външната политика и сигурността на ЕС баронеса Катрин Аштън говори с недомлъвки за разследване на убийствата в Киев, за които я предупреди естонският външен министър Урмас Пает, в Украйна тече пълзяща фашизация. Но Барак Обама все пак го прие в Белия дом – явно не са гнусливи, след като приемаха и чеченски терористи...

Попитайте обаче Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Георги Първанов, Георги Близнашки, Радан Кънев или някой от „Протестна мрежа” какво мислят за кримския референдум от 16 март и мнението на 82 % от населението на автономната република, че трябва да се присъедини към Русия! Или пък за демонстрациите на руснаците в Харков и Донецк и обявяването на руския за официален език в Севастопол. Веднага ще ви засипят с предупреждения, че това бил опасен прецедент, нарушение на международното право, че някой на същото основание може да раздуха сепаратизма у нас, че договорите от Хелзинки гарантират териториалната цялост на страните и т.н.

Присъединяването на Крим към Русия щяло да даде коз в ръцете на Анкара да поиска същото и за населените с мюсюлмани райони на Лудогорието и Родопите... Хайде, холан. Споразумението от Хелзинки не беше ли нарушено, и то неведнъж, от същите тези сторонници на международното право?! Опасният прецедент беше още през 1974 г., когато турските войски окупираха Северен Кипър и създадоха там Севернокипърската турска република. При разпадането на СССР и Варшавския договор пък възникнаха нови държави, една от които е Украйна. Обединението на Германия с ГДР не нарушаваше ли споразуменията от Хелзинки? Разпадането на Югославия и най-вече откъсването на Косово от Сърбия след военна агресия на НАТО срещу Югославия не беше ли нарушение на международното право? Чия страна взе при това нарушение прословутата „западна демократична общност”? На международното право? Не, взе страната на мюсюлманите срещу православните християни! Днес да разчиташ на защита от Запада и особено ЕС, си е чиста химера. Въпреки това външният ни министър Вигенин повтаря като папагал казаното от Обама или Барозу: „Няма да признаем референдума в Крим! Той е нелегитимен, противоречи на международното право и на вътрешното законодателство на Украйна!”. Все едно че е министър на някоя западна държава, а не на България. Да не би правителството в Киев, дошло на власт с въоръжен метеж и „отменило” конституцията, да е легитимно? Кога най-после в нашето МВнР ще назначат истински българин?

Горко на страна, която има такива дипломати и разчита на такива партньори! Нали часове след подписаното на 21 февруари споразумение за съставяне на коалиционно правителство в Украйна на Майдана проехтяха отново изстрели? И макар да беше подписано в присъствието на трима външни министри от ЕС, споразумението бе нарушено от майдановци. Същите, които Вигенин удостои с посещението си и ги легитимира въпреки очевадните им престъпления. А уж бил отишъл за правата на нашите сънародници в Украйна... Сега ли се сети за тях и точно бандеровци ли ще им гарантират правата? Но дори бандеровци разбират колко немощно и безполезно плашило е ЕС. Безспорно събитията в Украйна си имат чужд сценарист, но това не е Брюксел, а Вашингтон.

Случващото се в страната на Тарас Шевченко е американски опит за реванш заради западния провал в Сирия. Въпреки този очеваден факт, цяла кохорта русофоби у нас обикалят телевизиите, за да внушават, че Русия е агресор, а Украйна - жертва. Същите тези кресльовци обаче, щяха да се глумят с безпомощността на руския „колос на глинени крака”, ако Русия не се беше обявила в защита на своите сънародници. За тяхно съжаление Путин не е пияницата Елцин и след като първо го обявиха за политик на годината, днес го предлагат за Нобелова награда за мир. Няма лошо - и Обама я получи, без да е прекратил нито един военен конфликт. А руският президент възстанови авторитета на държавата си и вътре, и извън границите на Русия. Това русофобите не могат да му простят.

Понеже за Русия Украйна е прекалено „близка чужбина”, а Крим е изконна руска територия, подарена на Украйна от украинеца Никита Хрушчов, Русия няма накъде да отстъпва повече от своите исторически и етнически граници. Не водещите български партии и техните лидери осъдиха дрънкането на оръжие от страна на Вашингтон, в това число изпращането на военни кораби в Черно море, направиха го двама политици от бившите социалистически страни, преживели съветска военна окупация! Става дума за премиера на Унгария Виктор Орбан, който не се поколеба да развива икономическите връзки с Руската федерация, и министърът на отбраната на Чешката република Мартин Стропницкий, който заяви: „Военна окупация на НАТО в Крим е изключена!”. Последното бе казано след като председателят на Комитета на началник-щабовете на САЩ Мартин Демпси обяви, че НАТО ще изпрати ясен сигнал към Русия, че „са готови да отвърнат на заплахата с военни средства”.

Заплаха от кого и срещу кого? Нали все пак Украйна и Крим още не са членове на НАТО, нито на ЕС? Пък и за разлика от САЩ, страните от ЕС са в обсега на руските ракети със среден радиус на действие. Бившият републикански губернатор на Аляска и неуспял кандидат президент Сара Пейлин призова Барак Обама: „Хвърлете една атомна бомба върху Русия!”. Представяте ли си какъв „демократичен вой” щеше да се надигне в „независимите” медии, ако руснак беше предложил на Путин същото по отношение на САЩ? Или ако руски ядрени подводници изскочат край бреговете на Америка... Добре е все пак, че политиката на великите сили не се определя от такива ястреби с поли като активистката на „чаеното парти” Пейлин.

Най-вероятно проблемът с Украйна ще се реши чрез преговори в тихи кабинети, а дрънкането на оръжия ще остане като досаден фон. Но „случайното” съвпадане с украинската криза на военноморското учение на САЩ, Румъния и България в Черно море ще остави горчив вкус у руснаците. Както и прозападните метани на Вигенин. Ако някой ден Анкара реши да откъсне територии от България, пак ще ни потрябва Русия, а не Западът; военната мощ, включително ядрената, си остава главната възпираща сила срещу агресора и през това столетие. А международното право е локум, който силните теглят всеки към към себе си. Иначе нямаше да има западни военни агресии като тези срещу Югославия, Ирак, Либия и Сирия. Малките държави могат да бъдат само обекти, не и пълноправни субекти на международното право, поради което не е нужно да се пъхат между шамарите.

Да можеше и България да има лидери като Виктор Орбан и чешкия военен министър Мартин Стропницкий, вместо да оставя да я управляват бивши пожарникари-охранители и физкултурници-милиционери.

Още сърбаме попарата, надробена от тези аматьори, включително „люспите” в „Реформаторския блок”. Но дано времето на измамниците изтече. Все пак, колкото и да сме грешни, едва ли заслужаваме  чак такова наказание.

 

В рубриката „Политика” на електронния вариант на вестник „Миллиет” (10.03.2014) бе описана любопитна история, озаглавена: „От една къща с двама души излязоха шест избиратели”. Някой си Джанер Саглам проверил в сайта на Висшата изборна комисия къде трябва да гласува на местните избори в Трабзон, които ще се проведат на 30 март 2014. Голямо било смайването му, когато разбрал, че живее в една и съща къща с още четири избиратели, които никога не е виждал. Ако Саглам можеше да чете български вестници, нямаше да се удивлява толкова.