Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 11 (2014) МНОГО СЛИВИ ЗА МНОГО СМЕТ

МНОГО СЛИВИ ЗА МНОГО СМЕТ

Е-поща Печат PDF

Нова порция милиони левове раздаде фондация „Америка за България“. По неясни критерии неправителствената организация отпусна крупни суми на сдружения на едни от най-видните български протестъри, които от май миналата година искат оставката на правителството на Пламен Орешарски.

Парите в област „Гражданско общество и демократични институции“ отново са отпуснати от програмния директор Ленко Ленков, който в началото на тази година се прочу след като даде... на себе си 448 000 лв., за да “помним и разбираме близкото минало на България“, според проверка на BPost.bg.

Най-много пари този път получават две неправителствени организации - на бившия син шаман Огнян Минчев, който от година се изявява като медиен апологет на ГЕРБ. 139 920 лв. са “входирани” за асоциация „Прозрачност без граници“, чийто председател на управителния съвет е Огнян Минчев. Мотивировката е с цел да „мери корупционният риск във всяка от областите на страната и ще се оцени потенциалът на ключови местни институции“.

„Америка за България“ одобрява безпрепятствено и втори проект на видния опозиционен политолог. Институтът за регионални и международни изследвания получава 62 300 лв. за институционално развитие и „международни изследвания, който ще оцени своите ключови предимства и ще започне процес на стратегическо планиране като отчита процесите на дълбоките промени в българското общество“.

Шуробаджанащината в „Америка за България“ се потвърждава и от следващия одобрен грант, „спечелен“ от бившия дългогодишен директор на НПО-то Стефан Попов, чийто брат  Юлиан Попов, бе служебен министър на екологията в кабинета на Марин Райков. Фондация „Риск Монитор“ получава 240 000 лв. по проект „Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност“. Той е обещал да доведе у нас „международни експерти“, които да споделят с нашите прокурори и следователи опита си в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

БНТ не е пропусната и този път от американската неправителствена организация. Телевизията, която харчи почти 60 млн. лв. държавни пари, е зарадвана с 500 480 лв. за подпомагане на излъчването на 20 документални предавания, посветени на “международни практики, идеи и проблеми, с които се сблъсква българското общество”.

Неизвестната фондация „ Български адвокати за правата на човека“ получават 86 950 лв. срещу обещанието да организира обучения на 30 млади юристи, прокурори или младши съдии за това как се гарантира „справедлив процес“.

144 000 лева са отпуснати на сдружение „Департамент за правна култура“ за подпомагане на никому неизвестния сайт „Правата ми“. Проверка на BPost.bg показва, че председател на сдружението е Станимир Ненов. Повече от странен е фактът, че „Америка за България“ отпуска 144 000 лв. за сайт, който дори не се обновява и е направен с безплатен темплейт...

167 150 лева са за фондация „Гъливер клиринг хаус“ на Цветелина Йосифова и Десислава Гаврилова. Двете стопанисват т. нар. Център за култура и дебат „Червената къща“, където от години се организират „дискусии“, изпъстрени с наукообразни брътвежи на хора, откъснати от българската действителност.

BPost.bg, 12 март 2014 г.