Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 11 (2014) ОРЪЖЕЙНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ПРОДАЖБИТЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ И БОЙНА ТЕХНИКА В СВЕТА

ОРЪЖЕЙНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ И ПРОДАЖБИТЕ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ И БОЙНА ТЕХНИКА В СВЕТА

Е-поща Печат PDF

Оръжейната промишленост на САЩ и Западна Европа доминира глобалните продажби на оръжие в света през 2012 г., което се оценява на общо 395 милиарда, съобщи от Стокхолм Шведският международен институт за стратегически изследване (SIPRI)

 

Докладът е публикуван в началото на международната конференция по сигурността, която се проведе в Мюнхен. Институтът SIPRI е създаден през 1966 г. от парламента на Швеция, за да наблюдава военни разходи и конфликти в света. Според SIPRI, от топ 100 производители на оръжие, 42 са базирани в САЩ, един в Канада и 30 в Западна Европа. Шест руски компании също са сред топ 100 производители на оръжие, а „Алмаз Антей” е на 14-о място. Всички тези сто компании, осъществяват почти 90 % от глобалните продажби на оръжие.

Този списък на топ 100 производители на оръжие включва компании от 23 страни и през 2012 г. към него се добавят фирми от Украйна и Полша. Въпреки това списъкът не включва китайските компании поради липса на информация, която китайците ревниво пазят. Но SIPRI съобщава, че вероятно има девет компании в Китай, които биха могли да бъдат включени в 100-те големи търговци на оръжие.

Шведският институт съобщава в своя доклад и че продажбите на американските производители на оръжие представляват 58 % от общите продажби на тези 100 компании, докато Западна Европа заема 28 % от общия брой. В реално изражение разходите за покупка оръжия, съгласно доклада, са спаднали в сравнение с 2011 с 4.2 % г., но остават с 29 % по-високи от тези през 2003 г.

Десетте най-големи производители на оръжие са реализирали повече от половината от общите продажби в световен мащаб през 2012 г. (последната година, за която SIPRI прави анализ). В челна позиция се задържа американската “Локхийд Мартин” („Lockheed Martin”). Съкращаването на разходите за оръжие и бойна техника в няколко европейски страни са причинили спад в продажбите на няколко фирми в региона, включително германската “Тисен Круп” („Thyssen Krupp”) и испанската “Навантия” („Navantia”).

В доклада специално се отбелязва обаче, че продажбите на оръжейни компании в САЩ, Канада и повечето страни от Западна Европа са намалели през 2012 г., докато съответните продажби на руски компании са се увеличили с 28 %. Увеличението в продажбите на руски компании според SIPRI се дължи главно на големите и продължаващите продажби от Русия в рамките на Държавния план за въоръженията 2010-2011 г. и възлиза на сумата от 700 млрд. долара.

Руската оръжейна индустрия постепенно излиза от руините“, пише Сам Фрийман, директор на дирекцията за военни разходи и производството на оръжия в SIPRI. В заключение е безсмислено да питаме къде сме ние в този доклад, след като през 1990 г. бяхме преди цитираната в него Полша. Ние присъствахме в докладите на SIPRI между 1984 и 1990 г., когато България беше в десетката на страните в света с развит оръжеен бизнес, изнасяше оръжие, военна техника и боеприпаси за около 2 млрд. долара. Военнопромишленият комплекс на България имаше 30 представителства в различни страни на света, сега, благодарение на удушаващата прегръдка на ТНК и други големи братя, имаме само две - в Индия и в Алжир.

Що се отнася за поведението на нашите предишни управляващи и преди всичко тези от ГЕРБ, които целенасочено съсипаха военната ни промишленост и канеха треторазредни американски чиновници да я доунищожат, може да се определи с две думи - национално предателство.

Навсякъде предателството се наказва сурово и ако някой си въобразява, че в България, която сега е поставена на колене, това може да му се размине, просто се лъже.

Няма да е все така, времето да излезем от това състояние наближава, възмездието също.