Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 15 (2014) БОЖЕ, БДИ НАД НАРОДА НИ!

БОЖЕ, БДИ НАД НАРОДА НИ!

Е-поща Печат PDF

Опасни президентски игри и движения в политическото блато

Какво е обещал на съюзниците от САЩ и НАТО, без да пита народа ни, г-н президентът Плевнелиев, този иначе твърд привърженик на референдумите, вече започна да се разбира.

На 31 март помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд (жена за особени поръчки в американската президентска администрация, същата, която назначи правителство от профашистката хунта по време на преврата в Украйна и тегли „майната на ЕС”) посети София. Въпреки много оскъдната официална информация от президентството и правителството, на повърхността на политическата пяна от изявления и задкулисни ходове, изплуваха доста мръсни и опасни неща.

Според официалната версия, зад която „правилните” медии единодушно не пожелаха да надникнат, тя е обсъдила двустранни и регионални въпроси, включително общия ангажимент на двете страни като членове на НАТО, към трансатлантическите ценности, двустранното икономическо сътрудничество и диверсификацията на енергийните доставки.

Неофициално обаче внимателният анализ на изявите на г-жа Нюланд, която дори не е зам.-министър, а само директор на департамент по въпросите на Европа и Азия в кабинета на държавния секретар на САЩ Джон Кери, показва, че става въпрос за груб натиск с цел втвърдяване позицията на България по линия на отношенията ни с Русия, както и за задълбочаване на военното сътрудничество със САЩ чрез използването на т. нар. съвместни бази в България за  евентуални военни провокации срещу Русия.

Това бе потвърдено официално от Дерек Чолет, който отговаря за международната сигурност в Пентагона. “Действията (на руснаците – бел. ред.) в Европа и Евразия могат да накарат САЩ да преразгледат военното си присъствие и нуждите си в областта на бъдещо разполагане на военни сили и учения в региона”, заяви той.

Очаквахме, че единствената официално потвърдена среща на Нюланд, ще бъде с оня „нещастен човечец”, както се изразява един лидер на политическа партия по отношение на лицето Росен Плевнелиев. По време на срещата с него Нюланд е заявила подкрепата на САЩ за модернизирането на Българската армия. Това е старата дъвка за онези вехти американски самолети Ф-16, за закупуването на които не стигна времето на бившия военен министър Аню Ангелов, но за които, както се говори вече, са разпределени 50 млн. долара рушвет.

На тази т. нар. подкрепа Плевнелиев, като опитен бивш комсомолски работник, за да не сбърка, раболепно е отговорил с неясен за него цитат от речта на отиващия си в пенсия генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен, който също дойде в България по негова, несъгласувана с никого, покана: “По-тясното сътрудничество и споделянето на ресурси между страните-членки на НАТО са механизмите за изграждането на колективните способности за отбрана”, заявил (кратко и ясно!) президентът Росен Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат.

Повече за тази среща не се каза и писа, но като знаем „ценностите”, които изповядва Плевнелиев, няма съмнение, че г-жа Нюланд е получила повече от това, което е поискала.

Сега, след прощалната визита на пенсионера Расмусен, от края на миналата седмица, информацията също тече оскъдно, а големите медии угодничат и папагалски преповтарят това, което им подават пиарите от президентството. Предстои да анализираме внимателно всичко, за да разберем докъде е стигнало предателството, чиито горчиви плодове тепърва предстои да берем. Но да се върнем към визитата на Нюланд, където нещата вече са по-ясни.

Както вече е известно, освен с Плевнелиев, тя се е срещнала и с премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиян Вигенин. Пламен Орешарски, както съобщиха от правителствената пресслужба, е изразил “надеждата си, че няма да се стигне до третия пакет икономически санкции за Русия, като подчертал негативния ефект на същите върху част от страните-членки на ЕС, включително България”. Надяваме се на дипломатическо решение на украинската криза”, заявил премиерът пред г-жа Нюланд.

Явно изразените надежди и дипломатично сдържаният тон от премиера не са се харесали никак на г-жа Нюланд, защото веднага след срещата си с Орешарски тя не пропусна да размаха тоягата и в изявлението си пред БНТ каза дословно: “Имам послание към правителството (забележете тона и факта, че в посланието й липсва институцията президент - бел. ред.) и към хората от България (разбирай обилно захранените от нас НПО). Ние искаме да сме сигурни, че тези, които ни управляват, наистина представляват интересите на хората... Всички трябва да сме нащрек, а и правителствата трябва да бъдат нащрек, за да сме сигурни, че олигархични интереси не контролират икономиката, не контролират медиите, не контролират политиката”.

Посланието, което по всичко личи, е съгласувано с безличния ни президент Плевнелиев, действителният и най-отявлен защитник на олигархичните интереси в България, твърде коварно и показно видимо изключва президентската институция. Преведено, това означава: бъдете нащрек и в готовност, ако правителството не се съобразява с нашите интереси, тръгвайте с барабаните, тъпаните и вувузелите на майдански щурм за неговото сваляне!

Въпреки големите очаквания, няма официална информация Виктория Нюланд да се е срещала с неправителствените организации (НПО), както беше обявено в предварителната й програма преди посещението в България. В понеделника, точно по време на визитата на американската дипломатка в България, се събра цялата кохорта от изгорели политици: лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, шефката на „Синьо единство” Надежда Нейнски, плюс Яне Янев, Методи Андреев, Евгени Михайлов, Реформаторският блок и ДПС, заедно с представителите на т. нар. гражданско общество. Те се събраха на бързо скалъпен форум в грандхотел София. Оказа се, че форумът е спонсориран от известна международна фондация за политическо инженерство. Формално темата на събитието беше „Нова Конституция или реформи в действащата?”, а всъщност целта бе среща с Нюланд, която по примера от Украйна да благослови насилственото сваляне на правителството и връщане на престъпната и продажна българска олигархия във властта. За тяхно голямо огорчение обаче госпожата, която явно е била запозната от служителите на посолството с капацитета на участниците във форума, не уважи мероприятието им, а може би и времето за това не й стигна, или още не е дошло.

Това идва да покаже, че целите на посещението на Нюланд са постигнати, без да е необходимо на този етап да се използва тоягата НПО.

След кратката визита на г-жа „Майната му на ЕС” войнствени викове нададе и най-големият натовски „гълъб” - бившия външен министър Соломон Паси, станал скандално известен освен с фразата си  „Майната му на православието”, и с това, че през 2003 г., съгласно разкритие на в. ”Сега”, е участвал в наемането, срещу 100 000 долара годишно, на американската лобистка фирма “Дауни Макгрот груп”, за да ни вкара в НАТО.

Това, което не каза продажният ни президент и което вероятно е поискано от България, го каза в прав текст по Тв 7 на 1 април многоръкият Шива, майкопродавецът Соломон Паси: „Не сме във война, но до нас се водят военни действия. Американските ядрени ракети трябва да се изместят към България и Румъния. България и Молдова в момента са външни граници на ЕС. В такава тревожна обстановка външните граници се превръщат във фронтови държави... Крайно време е НАТО да спре да говори за кибер отбрана, а за кибер настъпление” - изфилософства той и продължи: „В Европа има американски ядрени ракети, разположени в няколко държави. Холандското левичарско правителство иска да се отърве от тях. Вместо да се откаже Европа от тези ракети, би било добре да се преместят на изток – в България и Румъния”- заключи Паси.

Няма да питаме знае ли какво значи разполагането на ядрени ракети на територията на България и срещу кого безродникът Паси призовава да се воюва, след като от 25 години не съществува Варшавски договор? Отговорът е - срещу Русия! Забравил ли е той старата еврейска мъдрост, че „проклятието постига всяка страна, която участва в чужди войни”?

За всеки, който чете и следи напоследък изявленията на военнополитическите ръководители от САЩ и НАТО, разбира се, е безпределно ясно, че това, което казват Паси и Плевнелиев, не са техни тези. Че те са просто чужди рупори. САЩ най-коварно ни поставят на картата на всяка една от своите войни - Афганистан, Ирак, Ливан. Те няма как да не ни изправят и срещу братска Русия.

Как ще реагира правителството на България на една такава провокация, все още е неясно, но при всички случаи то е в най-трудна позиция, и то не без помощта на национално безотговорния ни президент. Няма да кажем, че е длъжно да устои, че трябва да вземе най-правилното за националната ни сигурност и суверенитет решение, както и да не допусне България да бъде въвлечена в провокации срещу братския руски народ. Ще кажем, че това е очакване на целия български народ и че мюрета като Плевнелиев и Паси нямат право да говорят от негово име.

В заключение: българската политика е пълна с продажници, неубедителни имитатори и плужеци, които вълните на блатото понякога изхвърлят на високи управленски позиции. Няма смисъл да проявяваме повече дипломатичност в оценките и в изказа.

Случаят с Плевнелиев, който вече трета година опасно се вживява в ролята си на върховен главнокомандващ, ни освобождава от всякаква етичност. След предложението на Николай Бареков, лидер на „България без цензура”, при спечелване на евентуални избори Паси да бъде външен министър или еврокомисар по външната политика на България заедно с Петър Стоянов, камъкът в блатото отново е хвърлен. А компанията от продажници на високи постове нараства. Властта в ръцете на такава компания е гибелна за България.  Единственото спасение е в благоразумието, мъдростта и инстинкта за самосъхранение на българския народ, който в трудни моменти винаги е излъчвал държавни мъже, които със себеотрицание и патриотизъм са спасявали България.

Боже, бди над Отечеството и над народа ни!