Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 15 (2014) СЛЕД ИЗБОРИТЕ В УНГАРИЯ

СЛЕД ИЗБОРИТЕ В УНГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

Резултатите от изборите в Унгария са известни. ФИДЕС спечели и ще има две трети мнозинство със 133 представители в 199-членния парламент. Виктор Орбан отново ще бъде премиер. Но от 1998 г. насам броят на гласувалите за ФИДЕС никога не е бил толкова нисък.

Прогнозите, че на изборите в Унгария няма да се случат изненади, се оказаха доста несъстоятелни. Защото подкрепата за крайнодясната партия „Йоббик”, която излезе на трето място с 23 депутати, всъщност е голямата изненада. По-точно, голямата тревога и за унгарците, и за европейците, които поназнайват нещо от собствената си история. Все още има живи свидетели на възхода на Хитлер в Германия и на зловещите последици от вакханалиите на нацизма. А „Йоббик“ е откровено неонацистка партия, която укрепва позициите си в сърцето на Европа. През 2006 г. тази партия събра само 2.2% и остана извън парламента. През следващите четири години обаче популярността й нарасна. В 2010 г. получи подкрепата на 16.67 % от унгарците и за първи път след Втората световна война неонацистка партия влезе в източноевропейски парламент.

Сегашният резултат не е случайно явление и силно тревожи чиновниците в Брюксел. Защото кризата продължава и няма изгледи да приключи. Европейската комисия е безсилна да противопостави ефективни мерки и продължава да робува на фундаменталистките задокеански мантри. В същото време в редица страни на Евросъюза се засилват крайно десни ксенофобски тенденции. Но за „Йоббик“ – по-нататък.

Резултати от парламентарните избори в Унгария на 6 април 2014 г. (в скоби е посочена промяната спрямо изборите през 2010 г.)

ФИДЕС 44.54% (– 8.19%);

Левоцентристки алианс 25.99% (+ 6.26%);

„Йоббик“ 20.54% (+ 3.87%);

Зелените 5.26% (– 2.22%).

Нека преди това разтълкуваме резултатите. Предварителните данни сочат, че чувствителният отлив от гласовете на ФИДЕС е главно в Будапеща и в източните окръзи на Унгария. В Будапеща ФИДЕС губи от Левицата, а на изток – от „Йоббик“. Този процес е напълно закономерен. В широкия периметър около центъра Будапеща са съсредоточени над една трета от унгарското производство и близо четвърт от населението на страната. Именно там се усеща най-силно поскъпването на живота, а мнозинството от трудовите хора са най-засегнати. Независимо от усилията на правителството да смекчи донякъде последиците от кризата чрез различни форми на облекчения и помощи, недоволството срещу официалната политика е най-ярко изразено в този център, за което свидетелстват масовите анти-ФИДЕС прояви с участието на десетки хиляди демонстранти.

В източните окръзи пък – непосредствено до границата с Румъния, Украйна и Словакия – безработицата е най-висока, последиците от кризата са най-тежки. В тези райони населението е с по-ниско образователно равнище. Там е съсредоточена и значителна част от ромското население на Унгария. В обстановка на несигурност и дълбока икономическа криза, когато решенията на правителството са палиативни и не могат да разрешат проблемите, поражда се вакуум, в който бързо се намества ксенофобията. Посочен е и образът на врага в лицето на циганите и евреите. Именно там влиянието на „Йоббик“ се чувства най-осезателно и отливът от гласовете на ФИДЕС със сигурност е оплодотворил крайно дясната партия. Още повече, че част от електората и на ФИДЕС, и на „Йоббик“ принадлежи към една и съща социална група, изповядва едни и същи идейно-политически „ценности“.

Реалната електорална подкрепа за ФИДЕС идва главно от централните и западните (най-вече северозападните) окръзи, от малките и средно големите градове с население от 100-150 хиляди жители, където е съсредоточено част от индустриалното производство, предназначено за износ. Тези райони са с най-развито селско стопанство. Те са и най-облагодетелствани от политиката за стабилизиране и реиндустриализация, водена от правителството на Виктор Орбан. Ако се доверим на статистиката, от миналата година тези райони излязоха от кризата.

Нарасналата подкрепа за Левоцентристкия алианс (представляван от Унгарската социалистическа партия, Демократическата коалиция на бившия премиер Ференц Дюрчани, Либералната партия и няколко неправителствени сдружения, обединени в „Диалог в името на Унгария“ на бившия премиер Гордон Байнаи) не трябва да подвежда. Тези +6.26% идват главно от района на Будапеща, от организациите на гражданския сектор, които през 2010 г. не бяха в коалиция със социалистите. За незадоволителното представяне на левицата говори фактът, че се озова на трето място (след „Йоббик“) в 41 от общо 106 избирателни района. Иначе казано, в окръзите, където недоволството от политиката на Виктор Орбан се чувства най-осезателно, левицата не можа да изработи разбираема и ясна национално ориентирана програма и обективно предостави терена на „Йоббик“. В сегашния парламент Левоцентристкият алианс ще бъде представен общо от 38 депутати.

Зелените от „Политиката може да бъде различна“ (LMP) успяха да минат 5-процентната бариера и ще имат 5 представители в парламента.

Обстоятелството, че ФИДЕС остава на власт, се обяснява не само с продължаващата популярност на управляващите, но и с доверието на значителна част от електората към изборните им обещания. Дори за източноевропейските стандарти ФИДЕС е силно централизирана структура, която поддържа строга вътрешна дисциплина: през последните четири години само един депутат доброволно е напуснал партията. В очите на избирателите ФИДЕС е национално отговорна, решителна партия, чиито ангажименти заслужават доверие, дори когато се отклонява от предизборните си послания или партийната си програма. (Осъществените досега икономически и социални мерки на правителството излагаме по-нататък в отделен параграф.)

По време на предизборните си послания, премиерът Орбан заяви: „Ние ще продължим“.

ФИДЕС ще продължи политиката си към промяна на структурата на собствеността на банковия сектор: най-малко 50% от банките, според Орбан, трябва да бъдат държавна собственост. В унгарски ръце трябва да бъде и по-голямата част от държавния дълг. Ще продължава и политиката на намаляване цените на енергията, включително цените за индустрията. Орбан дава пример с енергийните цени в САЩ, които са с две трети по-ниски от европейските. „Затова САЩ имат предимство пред европейската икономика. Ако не променим коренно подхода си в енергетиката, не ще може да се конкурираме с тях“, предупреди той. В приоритетната листа са реиндустриализацията, промяна на структурата на собствеността на земеделските земи, по-ниско данъчно облагане на работещите, стремеж към пълна заетост. Икономическите решения на новото правителство ще се ръководят от демографските съображения.

Обобщавайки генералната линия на правителството, Орбан подчерта, че трябва да се подходи по такъв начин, та глобалните партньори на Унгария като САЩ, Германия, Китай, Япония, а също и Русия да почувстват, че имат принос в успешното развитие на Унгария. Той наблегна и на по-нататъшното разширяване на сътрудничеството с Индия и Турция.

Най-сериозният проблем на левоцентристкия алианс е липсата на доверие. Трудно е да обедини различните очаквания на твърдото ядро симпатизанти с широкия сегмент от неопределилите се гласоподаватели. Трудно е да признае реформите на ФИДЕС като национално отговорни и същевременно да не отчужди от себе си реалните и потенциалните си подръжници. Сериозно объркване сред левицата настъпи след подписване на споразумението за разширяване на атомната електроцентрала в Пакш с руско финансиране. Отделни среди обявиха сделката за „потайна“, дори обвиниха Орбан, че продал унгарския суверенитет на Путин. Докато и Орбан, и външният министър Янош Мартони, и икономическият министър Михай Варга се изказаха предпазливо, но определено „дипломатично“ против санкции срещу Русия, група на левицата участва в демонстрация срещу референдума в Крим.

Ако трябва да обобщим, политиката на Орбан, която той определено ще продължи, е политика за укрепване на държавността, на националния суверенитет – пресечна линия с усилията на официален Брюксел за по-нататъшно ограничаване самостоятелността на държавите-членки.

Това е нов тип неоконсервативна политика, която се стреми да съчетае националното със социалното. Политика, която се опитва да възроди традиционните християнски ценности, да изтъкне културната специфика на унгарците, да възвиси националната идентичност. Докато левицата изпуска националния вектор.

Най-същественото, което липсва в позицията на левицата, е, че няма аргументиран отговор какво е лошото в програмата на ФИДЕС? Това силно разколебава гласуващите, защото обективно, интересите на хората, поддържащи и ФИДЕС, и левицата съвпадат. И Левоцентристкият алианс би трябвало да подкрепя реформите не само защото мнозинството унгарци ги харесват, но и защото представляват сериозен пробив в неолибералното статукво, поддържано от чиновниците в Брюксел.

Най-общо казано, унгарските реформи не разрушават, а укрепват единството на Евросъюза чрез неговия най-чувствителен социално ориентиран компонент. Те са обърнати към хората и ако погледнем в перспектива, точно такава политика може да стане основата на широк антимонополистичен, антикорпоративен алианс на европейските народи срещу настъплението на неолибералния фундаментализъм.

Следва