Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 15 (2014) ПОРОКЪТ, ОПРЯН НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО!

ПОРОКЪТ, ОПРЯН НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО!

Е-поща Печат PDF

С тези думи Шатобриан изразил своето отношение към спектакъла, устроен от двама министри на Републиката и на Наполеон, пред реставрирания след разгрома на император крал Луи ХVIII. Знаменитият Талейран, който накуцвал, подпрян на рамото на отколешния си враг Фуше, го препоръчал на краля за министерски пост, знаейки много добре, че Фуше е гласувал за обезглавяването на Луи VI и неговата съпруга Мария-Антоанета. Обяснението на Стефан Цвайг на това безочие е, че бившият епископ Талейран се нуждаел от по-черен от самия него фон в кралския дворец.

Приблизително на същия принцип САЩ подкрепят, подготвят и финансират противниците на „пакостните” за тях режими. Надяват се, че така ще отложат неизбежния край на американската хегемония в света и превръщането му в многополюсен. Провокациите, инсценировките на „спонтанно” и „масово народно” недоволство, придружавани от лъжи и клевети в „независимите” и „политически коректните” медии, са част от арсенала на сериала „голямата лъжа”, който въртят продавачите на „западни демократични ценности”. От „Операция Глейвиц” на Хитлер, дала повод за нападението над Полша на 1 септември 1939 г., през инцидента в Тонкинския залив, където САЩ обстреляха собствен кораб и обвинявайки за него Виетнам, започнаха „мръсната война в Индокитай”, до „смяната на режимите” в Египет, Ирак и Либия, неуспешния опит за прилагане на същия сценарий в Сирия и втората „Оранжева революция” в Украйна – всичко е насочено срещу СССР и Русия. Затова е толкова голямо

разочарованието на Запада от възправянето на Русия

която в Сирия, както и в Крим показа на натрапниците „сопата изпод абата”.

Напоследък старите номера с „износа на демокрация и ценности” на Белия дом започнаха да не минават. „Поканена” да участва в преговори за бъдещето на Украйна, Русия постави категоричното условие на тях да бъдат представени и руски говорещите жители на Източна Украйна. По въпроса за принадлежността на Крим се произнесе на референдум кримският народ и въпросът е приключен. Само фанатици и кръгли глупаци могат да твърдят, че полуостровът бил „анексиран” от Владимир Путин. Анексира се чужда територия, не такава, която от 1783 г. до 1954 г. е била руска! Какво ще прави Русия на преговори, на които се обсъжда въпросът за дележа на руската черга? А и как се водят преговори в ситуация на санкции и военни заплахи от страна на САЩ и дали ще доведат до стабилизация Украйна? Нали председателят на ЕК Барозу заяви, че членството на Украйна в ЕС е много далеч, а Русия не може да допусне на 400 км от Москва да се настанят натовски бази и ракети...

Подготвяната от премиера Арсений Яценюк Конституция на Украйна със сигурност няма да бъде приета от руснаците на Изток, дори и декларативно да разширява тяхната автономия и да обяви руския за втори официален език. След публичните заявления на бандеровци за „чиста украинска нация”, след ултиматумите на вътрешния министър, жителите на Донецк, Харков, Луганск и Одеса не могат да имат никакво доверие в „бандата, заграбила властта в Киев”. Затова молят Путин да им изпрати миротворци. Твърденията на председателя на Радата Олександър Турчинов, той и временно изпълняващ длъжността президент, че украинските власти ще проведат „антитерористична” операция, могат да предизвикат само смях. Как този, който с терор и убийства е завзел властта, ще говори за „терористи” и тероризъм?

Смайващо по своята наглост е и изявлението на говорителя на Белия дом Джен Карни, че част от протестиращите в Донецк не били местни жители, а наети с пари. Крадецът вика „Дръжте крадеца!” А не бяха ли чужди наемници част от „мирно протестиращите” и снайперистите на Майдан? Нали помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, призна, че са им били налети 5 млн. долара, отделно от петте млрд. долара за „революцията” в Киев?!

Всъщност изявлението на Джен Карни е разбираемо: крадецът вижда у всички други свои подобия! Какво значение има това, че някакъв си естонски външен министър се усъмнил, че снайперистите на Майдан са наети от лидерите на опозицията? След като еврокомисарят Катрин Аштън се направи на умряла лисица, ясно е, че ЕС ще се придържа към „политически коректното” от гледна точка на Белия дом поведение. Но все пак

Русия не е Ирак или Либия

Ето защо, след като калкулира собствените си загуби от санкциите срещу нея, Западът ще преглътне „анексията” на Крим, надявайки се да предотврати поне „анексирането” на Донецк, Харков, Луганск или Одеса. В края на краищата метежниците в Киев ще приемат федерализацията на Украйна, за да не изгубят половината от страната. Още повече че народът вече се разочарова след безчинствата на „Десния сектор” и бандеровските банди и ако отново излезе на Майдан, то ще е за да ги свали от власт.

В интернет се появиха и други съобщения, например в „Дейли Бийст”, където се твърди, че благодарение на спътникови снимки САЩ са знаели, че Русия се готви за „пълна” окупация на Украйна. Но от страх, че от управлението в Киев към Русия ще „изтече” разузнавателна информация, събраните сведения не били споделени с Киев. С други думи, дори САЩ нямат вяра на тези хора!

Що се отнася до Русия, докато тя, както каза един телевизионен водещ на руския Първи канал „си остава единствената страна в света, която може да превърне САЩ в радиоактивна пепел”, никой не може да й попречи да защити своите сънародници в Украйна. Затова след ЕС, и НАТО ще се откаже да „интегрира” Украйна, превръщайки я в плацдарм за настъпление към Москва.

Известно е как завършиха две такива западни авантюри...

Неотдавна към неприятните за Белия дом новини се прибавиха нови разкрития на Едуард Сноудън за глобалния шпионаж на американската Национална агенция за сигурност (NSA). Те бяха направени във видеоконферентна връзка пред съставената от парламентаристи и заседаваща в Страсбург Комисия за правосъдие и човешки права към Европейския съвет.

Според Сноудън НСА подслушвала и следяла не само политическия и икономическия живот на планетата, но и убежденията, приятелските връзки и дори сексуалните предпочитания на милиарди индивиди. Във връзка с този скандал комисията изготвя доклад, който се очаква да бъде одобрен през септември тази година.

Как да кажеш, че Сноудън лъже?

Накрая гръмна и балонът с газовата атака в предградието Гута на Дамаск, осъществена на 21 август 2013 г. Тогава т. нар. международна общност – разбирай САЩ, побърза да обвини режима на Башар Ел Асад, подкрепяйки своите обвинения със снимки, предоставени услужливо от... сирийската опозиция. Обаче миналата седмица известният американски разследващ журналист и носител на наградата „Пулицър”, Сиймур Хирш, позовавайки се на думите на бивш американски служител по сигурността, съобщи потресаваща новина. А именно, че зад атаката с бойния газ зарин стояла Турция, предоставила химикали и експертиза на свързания с „Ал Каида” фронт „Ел Нусра”. И че Белият дом много добре го е знаел, но е премълчал, за да има повод за военна намеса срещу Сирия. Разбира се, и Белият дом, и Държавният департамент отхвърлиха твърденията на Хирш. Говорителят на Белия дом Джен Псаки дори изтъкна, че нямало никакви съмнения, че нападението в Гута е организирано от сирийския режим: „Стоим зад споделяното от голяма част от международната общност становище” – каза той.

Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види! Удивително е и това, че прехвалените американски „независими” медии, в това число известният с прецизния подбор на източниците на информация „Ню Йоркър”, изобщо не обърнаха внимание на разкритията на Хирш. Удивително, но само ако се хванем на лъжата, че в САЩ медиите са свободни и независими. Свободни от кого? И от какво? От правителството, от издателите, читателите, слушателите и зрителите, от рекламните босове, или от истината?

След като се информираха за ставащото в Сирия от сирийската опозиция, която им предостави „доказателства” за злодеянията на Башар Асад, защо да си развалят спокойствието, търсейки потвърждение или опровержение от други източници? Ето от кого се учат и българските „независими” медии и журналисти. Към техните „анализи” трябва да се подхожда така: слушайте, гледайте и правете обратното...