Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 16 (2014) ИСТОРИИ ОТ ВЧЕРА И... УТРЕ

ИСТОРИИ ОТ ВЧЕРА И... УТРЕ

Е-поща Печат PDF

Известният американски разследващ журналист и носител на наградата „Пулицър” Сиймур Хърш разобличи турското правителство и Белия дом в статия за „Лондон Ривю ъв Букс” по повод инсценирането на газова атака със зарин срещу цивилно население в предградието Гута на Дамаск. Позовавайки се на думите на бивш служител на американското разузнаване, той отбелязва, че Турция е замесена двойно в престъпленията срещу сирийския народ: веднъж като територия, през която ЦРУ е прехвърляло оръжия от арсенала на Кадафи до сирийските бунтовници; втори път - като доставчик на оръжия и прекурсори за нервнопаралитичния газ зарин, любезен домакин и учител на свързания с „Ал Кайда” фронт „Ал Нусра”. Да не говорим за пропагандното осигуряване на сирийските „бунтовници”, чиито снимкови „доказателства” за „зверството” на режима на Асад в Гута стигнаха до конференцията в Женева и световните медии благодарение на Турция.

 

Британският журналист Робърт Фиск потвърждава във в. „Индипендънт” твърденията на Хърш, като отбелязва, че Ердоган се е трансформирал от модел на „силен човек” за Средния изток, в автократичен диктатор. При своето посещение в Япония турският външен министър Ахмет Давутоглу, пред детска публика, сравнил употребата на химически оръжия в Сирия с американските атомни бомбардировки над Хирошима и Нагасаки (6 и 9 август 1945 г.).

Дали така не е натри носа на Обама заради отказа му от военен удар срещу Дамаск?..

Във всеки случай и Хърш, и Фиск подчертават, че колебанието на Обама вбесило премиера Ердоган: осъществената с турска помощ газова атака в Гута не дала очаквания резултат... От кабинета на шефа на турското МВнР в социалната мрежа туитър изтече запис на разговорите по време на съвещание за опасността, произтичаща от Сирия. На този запис глас, за който се твърди, че принадлежи на главния съветник на МИТ Хакан Фидан, обяснява как може да се осигури оправдание за турско военно нахлуване в Сирия. Сценарият предвиждал да се изпратят четирима души на сирийска територия, които да изстрелят осем ракети по празното пространство до гробницата на Сюлейман Шах край Алепо – единствената турска територия в Сирия, предоставена на Анкара през 1921 г. по време на френското управление в Сирия. (Сюлейман Шах е дядото на Осман Първи, основателя на Османската империя. Той довел турците в Анадола от Хорасан и когато ги повел по обратния път, паднал с коня в река Ефрат и се удавил). Днес гробницата на Сюлейман Шах се охранява от 28 турски войници, а преди време ислямистка бунтовническа фракция заплаши да я взриви. Тъй като заканата не бе изпълнена поради разгрома на бунтовниците край Алепо от редовната сирийска армия и кюрдските милиции, Турция трябваше сама да създаде повод за военна намеса.

Но какво стана след изтичането на скандалния запис, разкриващ механизма на

провокацията като повод за война

Премиерът Ердоган забрани туитър и след като Конституционният съд отмени забраната, обвини социалната мрежа, че не плащала данъци в Турция. До днес той смята туитър, фейсбук и ютюб за част от „паралелната структура” на живеещия в Пенсилвания ислямски лидер Фетхуллах Гюлен, превърнал се от съюзник в непримирим враг на премиера.

Друг пример на безграничното безочие на днешния турски режим са обясненията на многократните нарушения на Конвенцията от Монтрьо. Напомняме, че тя забранява военни кораби на нечерноморски държави да преминават Проливите, ако са с по-голяма водоизместимост от 15 000 т, или ако са до 9 броя, общият им тонаж не бива да надхвърля 30 000 тона. Освен това тези съдове не могат да остават в Черно море повече от 21 дни. Преди Олимпиадата в Сочи САЩ въпреки всичко изпратиха в Черно море два военни кораба. В разгара на кризата в Украйна тук довтаса и корабът „Тръкстън”. В момента в румънското пристанище Констанца се намира американският миноносец „Доналд Кук”, а в акваторията пребивават два кораба на френските ВМС – разузнавателният кораб „Дюпюи де Лом” и спасителният съд „Ализе”. Миналият понеделник в Черно море трябваше да навлезе и ракетната фрегата „Дюплекс”.

На възраженията на Русия турците отговарят типично по ориенталски: единият от американските кораби бил останал по-дълго в Черно море, понеже счупил витло във водите пред Синоп. А когато им се цитира ограничението на калибъра на бордовите оръдия (до 203 мм), заявяват, че ракетите не са оръдия, следователно могат да са с по-голям калибър, понеже при подписването на Конвенцията от Монтрьо ракети още не е имало, те не попадали под ограниченията за калибъра.

Що се отнася до броя на пребиваващите в Черно море чужди военни кораби, турците се оправдават, че те принадлежат на различни страни, макар всички да са на НАТО. И тази организация не е съществувала при подписването на Конвенцията от Монтрьо, следователно и за нея не важат ограниченията за тонажа на чуждите военни кораби...

Разбира се, Анкара не е единствената, която гледа на света през особени очила, пропускащи само нещата, които са в неин интерес. Случващото се в Източна Украйна например се интерпретира от Киев, Вашингтон и ЕС, както дяволът чете Евангелието. Онова, което ставаше на майдана, било „народна революция”, а протестите и окупацията на обществени сгради от руснаците в Донецк, Харков, Луганск, Славянск и др. са „тероризъм”. Ето защо дошлият на власт с помощта на снайперистите от „Десния център” председател на Върховната Рада и временно президент на Украйна Олександър Турчинов обявява придвижването на полицейски и армейски части към разбунтувалите се райони за „антитерористична операция”. Терорист да говори за антитероризъм... На това отгоре Киев поиска в Източна Украйна да бъдат изпратени „сини каски” на ООН и не изключва едновременно с президентските избори на 25 май да се проведе референдум за териториалната цялост на Украйна...

Възнаграждение за “народното въстание”

Не беше ли Турчинов вносителят на скандалния проектозакон, забраняващ регионалните езици и отнемащ официалния статут на руския език? Не прозвуча ли от трибуната на днешния украински парламент предложение да се убие президентът Виктор Янукович и да се забранят Партията на регионите и Комунистическата партия? Неотдавна една въоръжена група преби кандидата за президент Олег Царев след участието му в телевизионно предаване. Не само беше пребит, ами срязаха гумите и на неговата кола, и на тази на охранителите. Друг кандидат-президент, Михаил Добкин, от Партията на регионите, бе залят със зелена боя и посипан с брашно. Страшно демократично и в пълно съответствие със западните „демократични ценности”.

Какво направи Западът, за да няма такива изстъпления? На 14 април ЕС одобри помощ от 1,6 млрд. евро за новите власти в Киев, а САЩ подписаха гаранция за заем от 1 млрд. долара. Един вид, награждават метежниците, на които по-рано са насипали няколко милиарда, за да подготвят „народното въстание”...

Естествено, знаят с какви кучи синове си имат работа, но това са техни хранени хора, докато руснаците на Изток и в Крим не са. Значи пак старото “Което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола”!

Естествено, че при тази обстановка, при непрекъснатите закани за разширяване на санкциите, Русия няма как да седне да преговаря. Гласът на един френски политик, че без осигуряването на възможности за диалог с Москва режимът на санкции е контрапродуктивен, остава без отзвук. Но кой може да запуши устата на Марин Льо Пен, която в пряк текст заяви, че виновник за кризата в Украйна е ЕС?

Има нещо подличко в това да обещаваш на Украйна европейско бъдеще, когато средната заплата в страната е 40 евро. А след присъединяването на Крим към Русия заплатите и пенсиите там нараснаха двойно. Това е достатъчно примамлив пример за останалите руснаци в Украйна.

Когато и украинците разберат, че не са желани в ЕС заради своята бедност, ще насочат гнева си към истинските виновници за разцеплението на страната: тези, които днес управляват в Киев, но по-скоро властват и доопоскват каквото още не е било откраднато. Лицемерието може да бъде понасяно до време. Когато срещу трохите, които им подхвърля Западът (главно като кредити) украинците се лишат от своите предприятия и безработицата стане повсеместна, тогава ще започне истинската народна революция. Не заради Русия, а заради изгубените илюзии и пропилените години в гонене на вятъра