Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 18 (2014) ЗАЛОГЪТ ЗА ЕВРОПА

ЗАЛОГЪТ ЗА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

• ИЛИ КАК И ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТ ЕВРОПЕЙЦИТЕНА ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ МАЙ

От края на миналия месец е в ход кампанията за изборите за Европейски парламент. Какъв ще бъде съставът на новия Европейски парламент, как ще бъде оцветена европейската карта, въпроси, чийто отговор ще узнаем, след като европейските граждани застанат пред урните през май. При всички случаи обаче това ще е гигантска битка между двете най-големи европейски политически партии - тази на европейските социалисти ПЕС, и дясната ЕНП, а залогът на битката ще е в каква обща посока трябва да поеме ЕС през следващите пет години.

Социологическите агенции, близки и захранвани от ЕНП, вещаят победа на десните консервативни партии. Казано накратко това значи: продължаване на изчерпания и опасен за Европа неолиберален модел, удължаване на кризата и икономическата агония на бедните страни в ЕС.

Последните общоевропейски социологически проучвания на PollWatch, събрани от всички европейски страни, вещаят победа на социалистите макар и с малка преднина, които би трябвало да получат 213 от 751 места в Европарламента срещу 209 места за консерваторите от ЕНП.

Ако това се случи, тези избори ще дадат за първи път възможност на европейските социалисти да си възвърнат мнозинството в ЕП, загубено след голямото разширяване на изток през 2004 г. и тежката загуба през 2009 г. „Войната, която ще водим в следващите седмици, може да бъде спечелена. Най-големият проблем на тези избори е участието, защото някои смятат, че европейските избори не са толкова важни - това е грешка”, посочи председателят на ЕП социалистът Мартин Шулц при откриването на предизборната кампания на БСП.

Социалистите обещават в своята програма „Социална Европа”, която ще работи за подобряване на заетостта, чувствително намаляване на безработицата (най-вече младежката, достигнала в някои страни до 60 %), „повторно включване на икономиката” и реформиране на финансовия сектор „в услуга на гражданите и реалната икономика”.

ЕНП, която няма традициите, а може би и смелост (със сигурност нейните представители в България нямат и интелектуален капацитет) да приема предизборни “манифести” и програми, одобри на конгреса си в Дъблин общи насоки за предизборната кампания, които по-скоро са с декларативен характер. В тях тя заложи на „силен и по-ефективен” Европейски съюз, „отворен към света и разпространението на човешките права”, „оставайки близо до гражданите”, все общи послания, които остават неразбрани за масовия избирател. Това обаче не значи, че нейните лидери от централното ръководство и в партиите на отделните държави от съюза не умеят да флиртуват и мамят избирателите, когато това се налага.

„Не трябва да оставяме социалните политики на социалистите. Можем да се справим по-добре с тях. Можем по-добре да се борим срещу безработицата”, заяви Юнкер, използвайки риториката на своя опонент социалиста Мартин Шулц, в речта си, преди да бъде избран за кандидат за поста председател на ЕК.

Според социологическа агенция PollWatch разположението на партиите от двете големи политически семейства в някои от страните в ЕС е следното:

В Германия, на първо място са най-голямата опора на ЕНП - християндемократите (ХДС) на Ангела Меркел с 39,5 %, следвани от също така най-силната партия от семейството на ПЕС - социалдемократите - с 27,5 %.

Във Франция, според последните проучвания, Националният фронт на Марин льо Пен засега води с малко и се е вкопчил в битка с десноцентристкия Съюз за народно движение на бившия президент Никола Саркози. И двете обаче изпреварват социалистите на президента Франсоа Оланд. Льо Пен, която е член на ЕП, оглавява листата на НФ за Северозападна Франция. Проучване на общественото мнение показва, че Националният фронт може да бъде водеща партия на изборите за ЕП с подкрепата на 24 % от гласоподавателите. Пак според тях НФ може да спечели около 20 места в ЕП - увеличение в сравнение със сегашните три.

В Англия на първо място идват лейбъристите (център вляво) с 32 %, на втората позиция се появява Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP), ръководена от евроскептика Найджъл Фарадж, с 25,3 %, което поставя консерваторите на премиера Дейвид Камерън на трето място с 22,7 %.

В Испания Консервативната народна партия води с 32,1 %, следвана от социалистите с 29,6 %.

В Италия лявата Демократическа партия (ДП) на Матео Ренцо идва на първо място с 32 %, следвана от социал-либералното движението „Five Stars” („Пет звезди”) на сатиричния актьор и политик Бепе Грило, с 24.4 %. Дясната „Форца Италия” (Forza Italia) на Берлускони остава на трето място с 19,9 %.

В Португалия левицата също е водеща в класацията - социалистите са без алтернатива с убийствените за останалите политически сили 40.2 %.

В Гърция (на базата на средната стойност от анкети, проведени от независимите социологически агенции Public Issue и MRB) победител ще бъде ляво радикалната „Сириза” с 26,2 %, следвана от дясната „Нова демокрация” с 24.5 %. Според прогнозата тези проценти дават на двете партии по 6 места в ЕП.

Толкова за гласоподавателите от ЕС. Няма да се спираме на проучванията във всички страни от ЕС, би било отегчително, а и не това е целта ни. За нас е важно как и за кого, а може би и срещу кого ще гласуват истинските европейци - грешка няма,

истински европейци са само българите и гърците

Още в 1-ви век от н.е. римският учен, писател и военен деец Плиний Стари в своята 37-томна енциклопедия „Естествена история”, използва названието Европа. С него той обозначава една сравнително малка територия, обхващаща част от Беломорска Тракия, Босфора и Дарданелите и провинция Тракия, на която живеят хора, чиито преки наследници по волята на съдбата сме ние и гърците. Така е според историческата наука, колкото и онези от властния Запад да не искат да го признаят.

Сега към настоящето и за това как и срещу кого ще гласуват българите, защото след 25-годишен т. нар. демократичен преход, време, през което бяхме лъгани, ограбвани, унижавани и мачкани от нашите управляващи политици, ние, българите си изработихме защитна реакция, като се научихме да гласуваме само наказателно - против тези, които вече са ни управлявали.

В България, ако вярваме на анкетите от 28 април сайтове, захранвани от Борисов и чужди НПО, ГЕРБ водят с 39.66 %, следван от Реформаторския блок с 13.67 %, а БСП е трета с 11.44 %. Така агенция дир.бг твърди без свян, че: „Анкетата не е поръчана или платена от партии, социологически, рекламни и ПР агенции, фирми или други организации”, като че ли безпартийният Петко от Горно Нанадолнище не може да я поръча и плати с парите на този, който иска да се възползва от нейните резултати. Според анкетата на в. „Преса” от същия ден, която не твърди нищо за своята обективност и неподкупност и чиито резултати отразяват общата тенденция на всички останали социологически агенции  БСП е начело с 44 %, следвана от ГЕРБ с 41 %, националистите от „Атака” минават 7 % бариера, а политическите „великани” от Реформаторския блок се задоволяват с мижавите 4 % - под бариерата.

Ако все пак забравим за предизборните проучвания на услужливите агенции и излезем от цифрите, които отразяват предварителни и не толкова обективни нагласи, които са инструмент на социологическите агенции за манипулация на общественото мнение и се обърнем към злобата на деня, можем, без да питаме българите, да кажем с увереност кои от тях срещу кого и за кого ще гласуват.

По силата на здравата логика срещу закриляната от ЕНП крадлива мутренско-олигархична групировка на ГЕРБ и нейните кандидати за евродепутати, водени от Томислав Дончев, ще гласуват:

- всички пенсионери, които при управлението на ГЕРБ бяха подложени на геноцид, бяха обвинени от Б. Борисов, че с пенсиите си изяждат доходите на всички останали в държавата и че децата и внуците им ще връщат с лихвите мизерните 20 лв., които правителството на Орешарски успя да им даде по Великден

- лекарите, които бяха обявени за престъпници от другия фюрер на ГЕРБ - Цв. Цветанов, и ограбени с повече от 2 млрд. лв. от недоразумението от същия престъпен екип - Симеон Дянков

- всички бизнесмени, на които мутрите окрадоха и отнеха бизнеса

- всички уволнени работници и служители при тригодишните политически чистки от гаулайтерите на ГЕРБ

- оръжейниците, които бяха заплашени и реално останаха без работа в опитите на ГЕРБ да ликвидират едва кретащата военна промишленост

- голямата част от хората от Северозападна България, които останаха без работа и с ограбени надежди след съкращаване на ядрените мощности в „Козлодуй” и отказа за строителството на АЕЦ Белене.

- мнозинството, ако не всички от онези 70 % от българите, които не подкрепят икономическите санкции срещу Русия, подкрепени от безродниците от ГЕРБ

- истинските националисти и патриоти (не онези от НФСБ), които са против подмяната и разрушаването на националната идентичност и традиционните православни християнски ценности и против лакеите и техните евроатлантически господари

- накрая отлюспените, оплютите, употребените и изхвърлените от ГЕРБ в края на тяхното управление кадри, преминали по-късно в партията на низвергнатия душеприказчик на Борисов Николай Бареков.

Кой ще подкрепя ГЕРБ

В полза на кандидатите за евродепутати на ГЕРБ и ЕНП ще гласуват както следва:

- цялата камарила от криминалният контингент и мафията около Борисов и Цветанов, която по време на тяхното управление се бе сдобила с държава и за която реваншът е единственият шанс да си върне отново властта, за да продължат да грабят и чрез властта да се спасят от затвор за своите явни престъпления в миналото и в бъдещето

- цялата клиентела в лицето на общинските администрации, където ГЕРБ управляват и които са едновременно делегати на нейните скъпо платени конференции, участници в платени протести за сваляне на правителството и всички останали подривни мероприятия, организирани от босовете на партийната хранилница

- олигарсите и „реформаторите” от кръга на Прокопиев и президента-недоразумение Росен Плевнелиев, чиято единствена обществена продукция са международните гафове и торпилирането на работата на останалите институции в държавата

- хранените журналисти от „правилните” медии, които заживяха със самочувствието на „специална класа” и които с бясно настървение бранят властта си и парите, натрупани от долнопробен слугинаж на управляващите от ГЕРБ, както и персоналът на услужливите, не безплатно, разбира се, социологически агенции

- и накрая, разбира се, една голяма част от заблудените, за които „Бойко е готин, защото е прост като тях”, чието единственото средство за информация са „правилните” медии и чиито мозъци са промити дотам, че делничните си неволи и празни надежди обясняват с два прости израза: „по телевизията казаха” и „във вестниците писаха”.

Такива са мотивите и така в общи линии се очаква да гласуват първите европейци в най-бедната страна членка на ЕС.

Изненадите?

Може ли да има такива и кои ще са изненаданите?

Преди всичко изненадани ще са „услужливите” социологически агенции и „правилните” медии, чиито внушения и напомпани прогнози за победата на ГЕРБ и елиминирането от вота на националистическия и патриотичен фактор няма да се сбъднат.

Неприятно изненадани ще са пазителите на статуквото и евробюрократите от Брюксел. В почти всички европейски страни в резултат на икономическата и кризата на ценностите, породени от хищническата политика на транснационалните монополи и банки, патриотичните сили са в подем. Патриотизмът преживява своя ренесанс и в най-скоро време ще бъде една от основните движещи сили в Европарламента. Оттам техният решителен глас ще помогне най-сетне да се мобилизира младото поколение европейци срещу глобалното икономическо неравенство, грабежа на монополите и алчните банки, за защита правото им на труд и достоен човешки живот.

Младите хора от България вече показаха през февруари 2013 г., че осъзнават участието си в тази борба и патриотичните сили у нас сигурно ще продължават да я подкрепят до промяна на статуквото в ЕС, или до неговото рухване.