Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 20 (2014) РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА НА КОЛЕНЕ

РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОСТАВЕНА НА КОЛЕНЕ

Е-поща Печат PDF

Единственото решение на спора между Москва и Запада е неутрална Украйна! Това твърди пред „Дойче веле” Клифорт Гади, специалист по въпросите на Русия, към Брукинг институт във Вашингтон.

Съвсем наскоро ЕС разшири санкциите си срещу Русия след референдума от 11.05.2014 г. в Източна Украйна. Какви ще бъдат обаче следващите стъпки на Съединените щати? Ще има ли повече санкции в условията на подготовката за избори в Украйна на 25 май? Или все още съществуват условия за постигане на съгласие?

Това, което могат да направят Съединените щати и ЕС преди изборите, е да повторят заплахите си за строги санкции срещу Русия, ако попречи на изборите. По същество това, което е най-важно за Съединените щати, е, че в момента американската администрация отчаяно търси решение как да излезе от противопставянето с Русия, но по такъв начин, че да не навреди на авторитета на САЩ.

Какво може да бъде обаче едно подобно решение, което би запазило авторитета на Съединените щати и ЕС?

Първото нещо, което те искат, е да накарат Русия да седне на масата на преговорите, а след това евентуално да се стигне до решение за „Финландизиране” на Украйна, т.е. Украйна, с изключение на Крим, да остане териториално цяла. Това номинално означава, че Украйна остава независима и суверенна държава, но фактически неутрална. Т.е., Украйна определено няма да може да се присъедини към НАТО. Но Съединените щати и ЕС искат така да направят нещата, че това да изглежда като победа за Запада и съответно да могат да му предадат формата на отстъпка от страна на Путин.

Всъщност всичко това е пъблик рилейшънс (пи-ар, тоест реклама), тъй като фактически точно това иска и Путин, и това е и неговата крайна цел. На практика за него е важно Украйна да не може да бъде използвана като плаформа за каквито и да било операции, насочени против Русия, и Русия да може да упражнява строг контрол върху това.

Постигнаха ли санкциите изобщо някакъв ефект върху Русия?

Санкциите причиняват болка. Но оказаха ли те някакво въздействие върху руската икономика? С абсолютна сигурност може да се твърди, че постигнаха нещо. В този ред на мисли може да се каже, че строгите санции биха причинили по-голяма болка. Въпросът обаче е това може ли да доведе до промени в руската стратегия, цели и стратегическо поведение? Не, тук те са напълно неефективни. Дори и по-силните санкции не могат да доведат до нищо.

Какво е това, което прави руснаците да изглеждат неподатливи на икономически натиск?

Те могат да издържат на много по-голям икономически натиск, отколкото този, на който ние можем да ги подложим, и нещо повече - това ще ни създаде много повече проблеми на нас, тъй като обратният ефект (такъв ефект съществува) ще се стовари върху самите нас.

И всичко това произтича от особеностите на руската история, култура и не на последно място - на руската психология.

В Русия съществува култ към страданието, което е част от руската белетристика и философия, и национална идентичност.

Никой не в състояние да накара руснаците при каквито и да е обстоятелства да паднат на колене и да ги направи покорни на която и да било външна сила.

Те ще се бият до последния човек!

 

Превод от английски

Енчо Енев