Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 21 (2014) ГАЗОПРОВОДЪТ „СИЛАТА НА СИБИР”, ОТГОВОРЪТ НА РУСОФОБИЯТА В ЕС

ГАЗОПРОВОДЪТ „СИЛАТА НА СИБИР”, ОТГОВОРЪТ НА РУСОФОБИЯТА В ЕС

Е-поща Печат PDF

• РУСИЯ И КИТАЙ СКЛЮЧИХА 51 ДОГОВОРА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Оценката за визитата на руския президент Владимир Путин в Китай, по собствените му думи, е „исторически момент”.

На 20 май т.г. президентът на Руската федерация посети Поднебесната в рамките на официална държавна визита. Подписани са важни документи, Меморандум, както и такива, които целеполагат създаването на допълнителни механизми за сътрудничество и съгласуваност на позициите на двете държави и разбира се, по линия на икономическите връзки. „Що се отнася до договора в областта на газовия отрасъл, това е епохално събитие”, отбелязва Владимир Путин по време на пресконференцията след визитата в Китай (21 май 2014 г.). „Що се отнася до реализацията на проекта, това ще е най-мащабното строителство в света за идващите четири години, без преувеличение. Съвкупният обем на извличаните ресурси е потвърден на 3 трилиона куб. м газ, но всъщност е много повече... общият размер на инвестициите от руска страна е около 55 млрд. долара, като проектът обхваща не само газодобив, но и газо-химия, завод за хелий, нови предприятия, нова инфраструктура, хиляди високо технологични разработки и т.н.” – съобщава самият Вл. Путин.

Трудно е, разбира се, да оценим ад хок какво означава тази визита и постигнатите договорености, особено за страна като нашата, която от балкански „тигър” се превърна в опърпана улична превъзходна за има-няма 20 години, и при това в резултат на плодоносните усилия на всевъзможни новооглашени демократи. Трудно е, когато си в лапите, донякъде и по волята на туземния слугинаж, на отблъскващия неолиберален модел, методично натрапван ни в последните десетилетия, да устоиш и да запазиш ако не друго, то поне благоразумие. И все пак, стъпките на руската страна говорят за наличието на съществена и умно адаптирана геополитическа стратегия, която би могла да обърка плановете не само на „господарите на света”, но и на континенталните лидери.

Предстои да видим и сигурно ясно да усетим какво точно ще стане и къде е нашето истинско предназначение в гигантската шахматна партия, разигравана днес в Европа, пък и в света, естествено.

Зора

След срещата на президентите Владимир Путин и Си Дзинпин напълно е възможно популярният от 90-те години хит „Go west“ (Да вървим на Запад!) отново да стане хит, но вече като „Go east“ (Да вървим на изток!)... Защото икономическите споразумения, сключени между двете велики държави, едва ли ще останат без продължение. Става дума не само за доставка на природен газ, но всъщност за строителното и енергийно чудо, наречено „Силата на Сибир”, което ще наложи вероятно и военен съюз между Китай и Русия с оглед опазването му от хищните транснационални корпорации на Запада.

Но ето какво мисли по въпроса руският президент Владимир Путин само ден след посещението в Китай. „Вчерашното посещение и неговото продължение днес са важни събития в двустранните отношения между КНР и Руската федерация. Имам предвид оповестения политически меморандум и създаването на допълнителни механизми за сътрудничество и съгласуване на позициите, както и икономическите връзки, фокусирани в района на Централна Русия, в Западната част на Руската федерация и засягащи различни производствени области.

Ние подписахме 51 договора, чиято стойност се изчислява на десетки и десетки милиарди долари.“

Според Владимир Путин, „подписаните договори с Китай за доставка на руски газ са епохално развитие, а китайците са познати като доста трудни в ролята им на преговарящи. Газовият договор е най-мащабният в цялата история на СССР и на Руската федерация. Това беше сложна работа на експертно ниво. Преговорите продължиха до 3, 30 ч сутринта, а днес „играта започва отново от центъра на игрището“. С взаимни компромиси постигнахме цени и условия, удовлетворяващи и двете страни.

Второто, което искам да отбележа, е, че реализацията на този проект, без преувеличение, ще представлява най-големият строеж в света. На руска територия ще трябва да се разработят огромни находища на природен газ. Потвърдени са запаси от 3000 милиарда куб. м газ, което означава осигуряване на вътрешния и външните пазари минимум за 50 години. Общият обем на инвестицията от руска страна ще възлезе на 50 млрд. долара плюс поне 20 млрд. долара от страна на Китай, и включва не само добив на газ, но и химия (изкуствени торове. - Бел. пр.) на база природен газ, завод за хелий, нова инфраструктура, хиляди високотехнологични работни места – огромно събитие не само за руската , а и за световната енергетика.

Не е маловажно, че работата започва веднага, буквално от утре. Това ни дава възможност да пристъпим към разработване на следващия проект с китайските партньори – доставки на газ от природния ресурс на Западен Сибир.

И трето, което също е много важно. Свързвайки западната и източната част на добива на газ със съответната инфраструктура, ще стане възможно при необходимост да се осъществява диверсификация на доставките. Цената удовлетворява и двете страни: и „Газпром“, и китайскате партньори, тъй като остава, както във всички останали наши договори със Западна Европа, обвързана с цената на петрола по познатата формула.

На въпроса на журналист, че „Вие дадохте заповед руските войски да се предислоцират на полигони, които са в области, съседни на границата с Украйна. Бихте ли обяснили ситуацията и всъщност какво става?” президентът Вл. Путин отговори, че „сега Министерството получи друго указание – войските да бъдат изведени и от полигоните във вътрешността на страната. Това бе направено не защото се притесняваме да имаме войски на полигоните (ние сме суверенна държава и държим войските си там, където е необходимо), а единствено за да създадем благоприятни условия за президентските избори в Украйна (на 25 май, неделя. - Бел. пр.)

- Ще има ли избори в Украйна и кой ще победи?

- Мисля, че беше възможно да се постигне по-голяма стабилност. По лесно би било да се проведе референдум по всички основни теми и след това, на базата на конституцията, да се избере президент и да се състави правителство. Но днешната власт в Украйна, поддържана от ЕС и САЩ, взе друго решение. Във всички случаи обаче, политическият процес е за предпочитане. Но от друга страна, за нас ще е много трудно да градим отношения с хора, които идват на власт на фона на провеждащата се наказателна операция на югоизток и агресивно пречат на работата на средствата за масова информация. Абсолютно недопустимо е това, което в момента се случва с журналистите. Обвиненията, че са пренасяли оръжие, са пълна глупост. Надявам са нашите европейски и американски партньори да чуят и да разберат накрая за какво всъщност става дума и какво се случва в Украйна. Ние се стремим към преки политически контакти както с властите в Киев, така и с югоизтока на Украйна. Направихме всичко възможно тези контакти да започнат, защото политическият процес е по-добро решение от въоръженото противопоставяне.

- Украинските радикали нееднократно заплашваха с терористични нападения на територията на Русия. Има ли информация за подготовка на подобни акции? Например жп катастрофата в Подмосковието може ли да е терористичен акг?

- Засега няма основания, че катастрофата в Подмосковието е терористичен акт. Трябва да завърши разследването на инцидента и чак после да се правят изводи. Ние най-внимателно наблюдаваме всевъзможните раздвижвания на някои радикални украински групировки и вече има задържани. Органите на ФСБ (федералната служба за сигурност на РФ. – Бел. пр.) внимателно следят за тяхното преминаване на руско-украинската граница. И трябва да даваме обективни оценки на случващото се. Струва ми се, че кошмарът и ужасът в Одеса, които наблюдавахме по телевизията, все още не са получили адекватна оценка от международната общност. А ако това не стане, възможни са рецидиви.

Обръщам се към нашата разследваща журналистика в средствата за масова информация, към представителите на нашите правозащитни организации. След подробно разследване престъпниците трябва да бъдат открити и наказани. Ако не успеем, ще се създадат блгоприятни условия и за терористични прояви. Но ние ще направим всичко възможно на територията на Русия да не се случват подобни трагедии.

Превод Румен Воденичаров