Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 22 (2014) ЕВРОПА НА МИРА, ИЛИ ЕВРОПА НА ВОЙНАТА

ЕВРОПА НА МИРА, ИЛИ ЕВРОПА НА ВОЙНАТА

Е-поща Печат PDF

Националният фронт на Франция излезе победител на изборите за депутати в Европейския парламент (25 %) и показа, че броят на евроскептиците заплашително нараства, а заплахата от разпадане на Евросъюза става все по-реална.

Интервю на руския писател и словашки политик  Сергей Хелемендик с лидера на Националния фронт на Франция  Марин льо Пен

Сергей Хелемендик: От гледна точка на войната и мира как оценявате ситуацията в Европа?

Марин льо Пен: Когато се създаваше Европейският съюз, на нас ни казваха, че европейското строителство е строителство на мира. Сега се убеждаваме, че това е война - война на икономическия фронт, война във вид на социален дъмпинг, война на създадени образи, война на телевизонните екрани, където едни са представени като безделници, други - като привърженици на тоталитаризма, трети - като крадци. Естествено, ние не одобряваме подобна Европа.

Естествено е и това, че не можем да отминем с мълчание ролята, която изигра европейската общественост в Украйна.

Евросъюзът даваше на Украйна лъжливи обещания, че тя може да стане негов член. Евросъюзът в момента води истинска студена война по отношение на Русия. Това за нас също е неприемливо.

С. Хелемендик: Вие сте един от малкото големи политици в Европа, който публично поддържа позицията на Русия по украинския въпрос. Каква е реакцията на вашите колеги, другите европейски политици на този факт?

Марин Льо Пен: Моята позиция постави френските средства за масова информация и френските политици в доста затруднено положение. Събитията съвпаднаха с дните на предизборната кампания за Европарламент. На тях много им се искаше европейците да видят в новините по телевизията украински народ, устремен към свобода, напиращ за членство Европейския съюз, но работата е там, че в същия момент много европейски народи искат да излязат от него.

Неведнъж сме заемали позиция, която е била оспорвана от френската политическа класа, например ние еднозначно и ясно се изказахме против интервенцията в Либия. Всички виждат какъв ужас цари сега в Либия. Също така ясно и еднозначно се изказахме против интервенция и намеса в Сирия. Реалната обстановка в страната е доказателство, че бяхме прави. Ние сме единствената политическа сила във Франция, която заема подобна позиция, основана на прагматизъм, сдържаност и отчитане на историческото развитие. И практиката показва, че понякога именно такава сила, която самостоятелно отстоява своята гледна точка, е правата.

С. Хелемендик: Франция при последните две споменати войни вървеше в коловоза на Америка. Може ли позицията на Франция да се промени във връзка с кризата в Украйна, която, по най-лошия сценарий, заплашва да прерасне в широкомащабен военен конфликт в Европа?

Марин Льо Пен: Трябва да констатираме, че в сегашния момент Франция следва линията на НАТО. Ако бъда избрана за президент на Френската република, аз ще извадя Франция от състава на НАТО. Защото в момента Франция е загубила собствения си глас и ние се строяваме и изпълняваме заповедите, идващи от Вашингтон. А понякога заповеди идват и от Берлин. Франция е раздвоена да изпълнява заповеди, идващи и от Вашингтон, и от Берлин. Позицията за равнение с Вашингтон крие сериозни опасения как би реагирала Франция при задълбочаване на украинската криза. Според мен единственото мирно решение на въпроса е федерализация на Украйна при съхраняване на нейната цялост по такъв начин че тези региони на Украйна, които пожелаят, да имат максимална автономия.

С. Хелемендик: Позицията на Франция като член на НАТО може ли да представлява друга алтернатива за останалите членове на алианса, която да помогне да се избегне гражданската война в Украйна?

Марин Льо Пен: Не мисля, че управляващите във Франция имат достатъчно ясно виждане и смелост, за да повлияят в тази посока, за която вие говорите. Смятам, че германското ръководство има по-голяма възможност да повлияе на ситуацията, като се има предвид, че Германия ще защитава своите икономически интереси, а тя винаги ги защитава.

С. Хелемендик: От нашия разговор вече е ясно кой би могъл да стои зад злата воля, която сблъсква европейските народи по украинския въпрос. Какво може да бъде противопоставено на тази зла воля, така че да се изключи нова война в Европа?

Марин Льо Пен: Единствената сила, която може да попречи на подобно развитие на нещата, това са патриотичните сили в европейските страни. Тези партии, които ясно и точно се изказаха против икономическата глобализация, против въвеждането на единна европейска валута, които заявяват, че всяка нация трябва да запазва своето лице, своите ценности и своята културна идентичност. Именно тези партии са основната сила в борбата за дружба между свободни, суверенни нации. Именно те могат да изтръгнат нашите страни от състоянието на летаргия, в която ги потопиха средствата за масова информация с помощта на САЩ и на тези т.нар. европеисти, слепи привърженици на евроинтеграцията. Само тези партии могат да попречат на външните сили да реализират стратегията си.

Мисля, че събитията в Украйна неслучайно съвпаднаха с изборите за Европейски парламент. Чувството е сякаш имаме работа с пожарникари-пиромани, които сами са разпалили пожара, а след това тичат с маркучите да гасят. Това не е случайно съвпадение.

* Специално за „Комсомольская правда“, 23.04.2014