Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 23 (2014) АНАЛИЗИТЕ ОНЛАЙН

АНАЛИЗИТЕ ОНЛАЙН

Е-поща Печат PDF

След предизвестения миналия четвъртък от Лютви Местан край на кабинета „Орешарски“, идва ли и краят на продуцента от „Стар беловодски път“? Нанесе ли в петък, на пресконференцията на БСП, Сергей Станишев добре премислен контраудар по „незаобиколимия“ фактор в политическия ни живот ДПС? Печели ли от тази баталия Винету от Банкя, или отново ще бъде само привилегирован зрител от първите банки на парламентарната зала?

Възможните отговори на тези въпроси бяха интензивно търсени и обсъждани от българското общество в социалната мрежа фейсбук и в интернет-сайтовете в края на миналата седмица.

Редакцията на в. „Нова Зора“ предлага на своите читатели подборка от мнения по тези актуални проблеми без претенции за представителност. Заедно с това споделяме с патриотичната ни общност и с хората на социалната кауза в Отечеството нашата загриженост, че все по-актуална става - с оглед на неминуемите до края на годината нови парламентарни избори - темата за учредяването на Единния народен фронт, чиито основни постулати бяха разработени от ПП „Нова Зора“ за национално спасение и възраждане на Родината.

Зора

Ludmil Georgiev, bnr.bg (05.06.14)

Бойко Борисов е победеният днес, коментира пред “Хоризонт” политическият психолог Людмил Георгиев. Струва ми се, че за първи път, откакто Лютви Местан е лидер на ДПС, започна да реализира на практика максимата на неговия учител в политиката Ахмед Доган, че един голям политик трябва да създава събития, а не да следва събитията. Нещо, което останалите политици не правят, включително президентът Плевнелиев, не правят външният министър Вигенин, Бойко Борисов, дори Сергей Станишев.

Ако някой е преборен днес, то това е Бойко Борисов. Вижте първите реакции. Понеже онзи от Банкя е първосигнален, какво каза на пресконференцията: Ами ако не може правителството да си подаде оставка, отиваме на избори догодина 2 в 1. Това е реално признание на офертата на Местан. Борисов няма друг избор. Той не може да предизвика нищо. Той цяла година се правеше на клоун - ту влизат, ту излизат.

Любо Кольовски (05.06.14)

Свинските черва се заплетоха до степен на неузнаваемост на масата на събитията. Местан е името на съвършения подлец.

Ludmil Georgiev (05.06.14)

Предварително искам да предупредя, че следващите ми думи са опасни за хора с партийни капаци на очите и слаби сърца, но пък се надявам мислещите хора да разберат! За журналисти, анализатори, коментатори и политици предупреждението се разбира от само себе си, тъй като огромната част от тях хем са с капаци и слаби сърца, хем не са мислещи... Преди всичко не мога да не споделя, че все още продължавам да се смея на идиотизма, според който днес се е случило събитие, което определя и ще определя политиката в България, като се има предвид пресконференцията на Лютви Местан! Не че това не е вярно - по-скоро ужасяващи са реакциите, притесненията, въжделенията, стремленията, заклинанията, заканите и всички подобни глупости, които прозвучаха отвсякъде!

Веднага искам да кажа, че мутрата Борисов и неговата шайка от ГЕРБ първи разбраха, че Местан ги пуска по пързалката, изземва им единствения живителен изход в тази ситуация - идеята за предсрочни избори! Мутрата е в ситуация шах, която заплашва да се превърне в тежък цайтнот, защото просто няма полезен ход! Откровено мога да кажа, че възпитаниците на улицата, каквато е шайката на ГЕРБ, много бързо може да усети кой ги пързаля и кой може да ги подкрепя наистина!..

Едни от най-големите смешници в ситуацията отново се оказаха Раданчо Кънев и неговите “реформатори” - те хем казаха, че са причина за падането на кабинета “Орешарски”, което все още не се е състояло, хем обвиниха партньора си ГЕРБ от Европейската народна партия, че е мафиотска структура! Сякаш забравяйки, че преди седмица Радан се извини на мутрата и обвини съдебната система, че е произнесла присъдата над Цецо под политически натиск?!? Такъв кретенизъм, дами и господа, е възможен само в средите на Реформаторския блок!..

За Бареков няма да говоря - той, горкият, все още не знае на кой свят се намира...

Но най-голямата трагична реакция наблюдавам в редиците на почитателите на БСП, същите тези, които с основание до вчера искаха моменталното връщане на партията си към изконните леви ценности!

Трагедията на тези другарки и другари се свежда до това, че те вече са склонни да забравят разкраченото положение на БСП - хем да бъде дясна, хем лява партия, въодушевявайки се от измисленото си обединение срещу предателите от ДПС?!?

Това е, засега, уважаеми дами и господа, скъпи другарки и другари!

Yavor Dachkov (06.06.14)

От ДПС никак не са убедителни, защо има нужда от предсрочни избори - хем кабинетът бил добър, хем трябвало да се ходи на предсрочен вот. Анализите от евроизборите го налагали. Във Франция Оланд има рекордно ниските 18 % одобрение, Марин льо Пен спечели изборите, но тамошните анализи не налагат предсрочни вътрешни избори. ДПС ще трябва да измислят по-убедителни аргументи:)

Любо Кольовски (06.06.14)

Министерството на здравеопазването предупреждава: ДикоФФ и Беновска са опасни за вашата пресконференция!

Николина Казакова (06.06.14)

Станишев нанесе саблен удар на ДПС, Реформаторския блок, а и на България без цензура с предложението за задължително гласуване. Борисов веднага пое подадената топка и се съгласи. Ако двете партии успеят да гласуват това решение през следващите дни, България ще се освободи от игото на ДПС, а и от претенциите на вампирясалия седесариат във формата на Реформаторски блок! България ще бъде друга!

Д-р Николай Михайлов, glasove.com (06.06.14)

“БСП ще се състезава в следващите избори от лоша изходна позиция. Въпросът не е дали ще загубят, а дали тази загуба няма да се окаже историческа, сиреч край на лявата партия от периода на прехода и редукцията й до нещо средно от мащаба на ДПС. Левицата е изтощена от загуби, тя излъчва неадекватност и умора. Борисов е безцеремонна реваншистка сила. Мощ на самохвалството. Носи се мълва, че бил “стъпил на шията на комунистите”, една голяма глупост, но тя се купува. Десницата от прехода е провалена, левицата е на път. Остават Борисов и Бареков. България е в ниската си равновесна точка на чалгизирана република.”

Stephen Yankov (06.06.14)

Аз предлагам съвсем сериозно Орешарски да подаде оставка на 13 юни. Така хем ще придаде нужната доза фатализъм и страдалчество на решението си, хем ще нанесе съкрушителен удар по протестърите, като ги остави на сухо и в цайтнот по отношение на планирания им за следващия ден шумен хепънинг с елементи на опит за преврат.

Ludmil Georgiev (06.06.14)

Виждам, че пиесата в две действия на ДПС и БСП постигна желания резултат... Сега всички говорят и ще продължават да говорят по два “фундаментални” въпроса - кога точно догодина ще са изборите и дали наистина ще има задължително гласуване!

Така се прави, уважаеми дами и господа - пускаш две дъвки на журналистите и на обществото, те започват да ги дъвчат възторжено, а в същото време отнемаш на политическите опоненти основното им говорене! А дали наистина ще има предсрочни избори догодина, дали е сериозно това със задължителното гласуване, това са съвсем различни неща! Нещо като “тука има - тука нема”... Важни обаче са дъвките!

Такива ми ти работи, уважаеми дами и господа...

Любо Кольовски (06.06.14)

Бюреков няма мира! От ляв, стана десен. А днес се е събудил монархист! Либералконсервативен монархист.

Утре се очаква да осъмне католик.

Петър Волгин (06.06.14)

Задължителното гласуване е възможно най-тъпата идея, която ражда българският политически елит. Да искаш задължително отиване до урните, означава, че признаваш собствената си неспособност да мотивираш хората да гласуват. Да бъдат така добри нашите политици да си размърдат определени части от телесата и да ни убедят, че трябва да гласуваме, а не да го карат както по времето на соца, когато интелектуалната немощ се компенсираше със заповеди. Съвсем сериозно предлагам да бойкотираме следващите избори, ако бъде въведена тази тъпотия “задължително гласуване“.

Bolgari.net: Лесно заобиколимо е ДПС (06.06.14)

Както е казал един хуморист, най-важният извод от историята е, че от нея не се правят изводи. Същото е и с поуките. Протурската политическа клиентела е фиксирана единствено върху далаверата във властта и затова главната задача на ръководството е чрез интриги и коварство да създават предпоставки за поредното прилепване към бъдещата управленска конфигурация.

Появи ли се пукнатина в действащата коалиция с нейно участие, започва задкулисни игри със силната опозиционна партия или новата перспективна клиентела. Срещу забиването на нож в гърба на съюзника – най-често това е БСП – ДПС си издейства индулгенция за участието във властта и влизане в нова схема за консумиране на власт. Освен постоянната външна подкрепа, ДПС има предоставен й във феодално владение сериозен твърд електорат. Лесно е да бъде заобиколено, но за целта няколко български партии трябва да развият активна дейност за създаване на опорни организации в смесените райони.

ДПС няма да издържи такава конкуренция дълго и бързо ще се циганизира и маргинализира. А най-трайното заобикаляне е чрез договореност на българските партии при никакви обстоятелства да не колаборират с улеснената да забива ножове в гърбовете клиентела на Доган-Местан.