Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 25 (2014) ИЗМЕРЕНИЯТА НА ТЕСТА ЗА ТЪРПИМОСТ

ИЗМЕРЕНИЯТА НА ТЕСТА ЗА ТЪРПИМОСТ

Е-поща Печат PDF

• Двойните стандарти на САЩ, или истината за която някои са глухи и слепи

Голяма част от хората са твърде лениви, за да се докопат до истината; те са доволни на първото им попаднало авторитетно мнение.

Тукидид

В началото на този месец президентът на САЩ Барак Обама осъди “тъмните маневри” и агресията на Русия в Украйна в реч на площада пред Кралския дворец във Варшава: “Ние сме единни, защото вярваме, че хората и народите имат правото да определят собствената си съдба - и това включва хората в Украйна”, подчерта Обама. И още: “Защото след като изразходвахме толкова кръв и средства , за да обединим Европа, отказваме да позволим на тъмните тактики на 20 век да определят 21-ви век”, добави той. Не остана назад и неговият държавен секретар Джон Кери, който в отделно интервю, назидавайки Русия, заяви: „Не може просто така да се нахлува в чужда държава с измислен повод, за да защитиш собствените си интереси”.

Тези цитати бяха повтаряни до втръсване от нашите „правилни” медии и станаха основни аргументи в пропагандата на скитащите по сайтове платени и побъркани герберски и реформаторски тролчета и НПО–хрантутници. Техният цинизъм и наглост стигнаха до там, че подражавайки на западните „демократи” обявиха изгорените живи от фашистката измет мъченици от Одеса за самозапалили се, избитите пак от тях деца в Донбас за проруски сепаратисти и бяха готови едва ли не да обявят национален траур за логичния и заслужен край на наемниците от десния фашистки сектор от сваления украински военен самолет. По-опасен е обаче стремежът на тази измет да пренесе

майданския фашистки опит и на българска земя

което явно бе демонстрирано с призивите на самозабравилия се и психясал герберски вожд Борисов за война и реваншизъм до дупка срещу всички парламентарни партии и със запалването на знамето на БСП на площада пред президентството.

Такова е лицето на радетелите на т.нар. западна демокрация и ценности у нас и на запад от нас. И това вероятно е така, защото самото раждане на съвременната западна демокрация е станало при пълно извращаване и радикализиране идеите на нейния баща – Жан-Жак Русо, който впрочем, въпреки приписваната му гениалност, личният му морал е меко казано спорен. На Запад приемат, че идеите залегнали в неговия „Обществен договор” и книгата му “Емил, или за възпитанието”, поставят основите на идеологията на съвременното западно демократично общество. Щеше да е тъжно, ако не беше страшно, защото на практика се оказва, че в основите на извратената демокрация, в която живеем днес, са положени цинизмът и аморалността, стигащи до очевидна наглост. Няма да навлизаме в дълбочинен анализ и фактология по този въпрос сега. Това е друга по-обширна тема. Достатъчно е да споменем коментарът на бившия шампион по шах Анатолий Карпов, публикуван в руския в. “Известия”, който много образно представя лицето на т.нар. западна демокрация и ценности: „Това, което става в Източна Украйна, е престъпление и на него не можеш да гледаш, без да се просълзиш. Къде в Украйна е Червеният кръст, който носи добрина, помощ и защита на ранени и деца? Къде е ООН и комисарят за бежанците? Днес само в Краснодарския край имаме десетки хиляди бежанци от Източна Украйна. Ако в Африка има 100 000 бежанци, за там лети не само комисар, но и генсекът на ООН. ООН има програма, има фондове, медикаменти, палатки, зимни дрехи и прочие. Те ги карат в Африка, а в Украйна – не. Ето ви ги двойните стандарти.”

Има опасност пак да бъдем обвинени в комунистическа пропаганда от „Дикофф” и компания, на които професор Людмил Георгиев дипломатично подсказа, че са медийни папагали, съветвайки ги да не преповтарят комюникетата на Пентагона и НАТО и преди да говорят, да четат.

На тези медийни папагали сме длъжни да препоръчаме доклада на едно много авторитетно и четено в САЩ и света издание -

American Journal of Public Health

разглеждащо всички въоръжени конфликти от края на Втората световна. Докладът е сбор от исторически събития, които убягват на широката публика, въпреки че са всеизвестни. Броят на въоръжените конфликти, разпалени от САЩ, ясно показва кой е най-големият световен агресор. Поради времето, в което е съставен, в доклада не са изброени и последните авантюри на САЩ в Сирия и Украйна например, нито последните инвазии в Ирак и Афганистан.

Докладът на “American Journal of Public Health” обхваща и разглежда периода 1945-2001 г. Изследванията, базирани на неоспорими историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период (1945-2001), като общият брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликта са 90 % цивилни.

 

„От края на Втората световна са избухнали 248 въоръжени конфликта в 153 точки на света. Съединените щати са предизвикали 201 военни конфликта чрез задгранични военни операции и интервенции между края на Втората световна и 2001г., като след това са отговорни и за други като Афганистан и Ирак“, пише в доклада.

Докладът разглежда и други

аспекти на глобалния милитаризъм

като обема на военните разходи на някои от най-могъщите държави.

„Разходите на Съединените щати от глобалните военни разходи (общо за целия свят – бел. ред.) съставляват 41 %. Следващият, който харчи най-много, е Китай с 8.2 %, следван от Русия – 4.1% (които са принудени да правят това в противовес на американската експанзия. - Бел. ред.), след тях се нареждат Обединеното Кралство и Франция с 3.6 %. Ако всички военни разходи на САЩ за година бъдат сумирани, става ясно, че САЩ харчи около 1 трлн. долара годишно“, отбелязват авторите на доклада.

Въпреки че Германия е единствената държава в Европа, която реално успя да излезе от рецесията след световната икономическа криза военните бюджети на държавите-членки на Европейския съюз удариха рекордно високи нива. Този рекорд е особено притеснителен на фона и на рекордната безработица и ширещата се социална и икономическа криза на Стария континент. Въпреки тежкото положение на фона на мерките за икономии, които само утежняват допълнително положението на европейските данъкоплатци, военните разходи на ЕС са се увеличили с цели 194 млрд. евро, което съставлява бюджетните дефицити на Гърция, Испания и Италия взети заедно. През 2012 г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1, 756 трлн. – най-високите някога.

Тест за търпимостта на Русия

Тенденцията във военните бюджети на страните от ЕС по настояване на САЩ и НАТО (което вече и за слепите е видно, че са едно и също) е застрашително възходяща. Американският президент Барак Обама и пенсионираният вече генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен настояха Атлантическият алианс да увеличи военните разходи и да засили присъствието си в Източна Европа заради кризата в Украйна. Няма никакво съмнение, че европейските страни от НАТО, които са и членове на ЕС (ЕС също се оказа американски проект съгласно посочения по-горе цитат на Обама - б.а.) ще изпълнят „препоръките” на атлантическите си босове. Дори Германия, която доскоро проявяваше известна предпазливост и сдържаност от участие във военните авантюри на САЩ е на път под техен натиск да се откаже от тази своя „специална роля”. Германският президент Йоахим Гаук заяви съвсем наскоро в едно интервю за „Дойче Веле” че: „Германия трябва да играе по-активна военна роля на международно равнище. Днес Германия е стабилна и надеждна демокрация, в която върховенството на закона стои над всичко. Тя твърдо застава на страната на потиснатите и се бори за правата на човека. В тази борба за правата на човека или за оцеляването на невинни хора, понякога е необходимо да се използва и оръжие. “Щом и евангелисткият пастор от бившата ГДР, Йоахим Гаук, допуска и не знае, че бомбите не допринасят за защитата на човешките права, значи натискът от страна на САЩ за затягане на примката около Русия е много голям.

За света е очевидно, че САЩ отдавна са се превърнали в световен агресор и жандарм и че могъществото им като военна сила поражда и съответните реципрочни измерения на чувството за безнаказаност и наглост. Стигна се до там, че днес те забраняват на Русия - държава с хилядогодишна история, чиито корени са неразривно свързани със земята, люлка на нейната история и цивилизационно огнище - Киевска Рус,  да защити правата на своите граждани там. Това цинично се потвърждава от Обама в същата реч: “Всички признават, че дори и Русия да има легитимни интереси в ставащото в съседна страна, това не й дава право да прибягва до употреба на сила за упражняване на влиянието си в тази страна”.

Твърде странна и извратена логика, според която излиза, че САЩ имат право да организират свалянето със сила на законно избраното правителство в Украйна и да поддържат наложената от тях фашистка хунта, която да унищожава мирните граждани само защото са руснаци, за да се освободи терена, на който НАТО да се разположи на 400 км от Москва, а Русия няма право да защитава своите граждани, които съставляват мнозинството от населението на Югоизточна Украйна и трябва да се примирява със ситуацията, в която се реки от руска кръв и когато тя е заплашена от унищожение.

Няма съмнение, че отново се тества търпимостта на Русия. Само че тези, които правят тестовете, забравят две много важни неща: първо, че Русия на Путин не е Русия на Елцин, с която те се гавреха и поучаваха, и второ, опитът от историята е показал, че тези тестове, макар и с много жертви и лишения от страна на Русия, винаги са свършвали злополучно за онези, които ги правят.