Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 26 (2014) БИХЕВИОРИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ

БИХЕВИОРИЗЪМ В ДЕЙСТВИЕ

Е-поща Печат PDF

• За гнева на БМБ, или за словесната диария при запек на мисълта

Вероятно не сте чували какво е „Diarrhoea verborum simul constipationem conceptum“? В свободен превод от латински език означава „Словесна диария при запек на мисълта“. Взимам термина назаем от един форумец. Не знам дали съществува такава медицинска диагноза, но политическа – със сигурност, емпирично е доказано.

Ако не сте гнусливи, прочетете по-долните несресани разсъждения на генерал-лейтенант инж. д-р на науките (последният да затвори вратата!) Б. М. Борисов. По друго си е да се чуе и види как му тече мисълта на този пациент на живо, когато е гневлив, но и така става ясно за какво иде реч, затова и го публикуваме без коректорска намеса, с незначителни съкращения.

„...Те трябва да излязат честно, така както излязох аз - ей през оня вход - сложих оставка и казах: не мога да задържа цените на тока; давам оставка. Да излезат и да кажат: ние банкрутирахме България; ние оставихме октомври и ноември държавата без никаква защита. Затова казвам: за да не пострада народът, трябва да докараме Международния валутен фонд - нещо, от което съм се пазил като от гявол! Щото дойде ли Фондът, това означава - държавата вече не е държава. Тея хора го причиниха с вашто, не само съгласие - голяма част от вас толерираха това поведение. И го наричахте “премиер експерт”! Той (б. а. – Орешарски) не може да чите! Мен си позволяваха, доктора на науките, да ме обиждат. И си мълчах. Този каза, че ни може да чите. Не е чел. Не чите. Не е чел пълномощното, с което е отказал суверенитет за Брюксел, госпожо! Той каза. Той каза на консултативния съвет: ни съм гу чел. Споразумението, с което се отказва от суверенитет. Не бил чел договора за “Южен поток”, та не знаел има ли санкции. Не бил чел. А пък сега не чел и с “Уестингхаус”, това било работа - погледнете, нещастници такива! - на БЕХ, някаква организация, или на АЕЦ “Козлодуй”... Псевдопремиер. Вика: треа да ми кажат, да си дам оставката. Къв си ти, да си премиер тогава, като чакаш някой да ти казва за оставка, бе! Кви решения взимаш? А и вие кви сте да ги слушате, като ви говорят така?“.

Та денят е сряда, мястото – кулоарите на парламента, любимото място на експремиера. Него в пленарната зала не го свърта, тясна е за широко скроената му душа. Пощръклява колчем види засукани репортерки и тутакси побързва да се наниже на микрофоните им. За да ни учи на ум и разум Читателя от Банкя, който изкарал една лятна ваканция с „Винету“ в едната ръка и с филия с мас в другата.

Въпреки че този юни се случи прохладен и дъждовен и няма данни някой да е слънчасал, Докторът по ръкопашно-бойните науки се държи като получил топлинен удар. И все за правителството глаголи, сякаш е назначен за говорител на кабинета. Както и за предсрочни избори, преди обяд – да са незабавни, след обяд – на 14 септември, утре заран – друга дата му е в главата.

Те се подиграха с мен! Оттук-нататък война, щом искат война, така ще бъде.  Те не заслужават толерантност - реваншизъм до дупка!“, ревна гороломно наший Генерал на 18 юни, след като парламентът отхвърли ветото на президента Плевнелиев по поправките в Закона за МВР. Направо нетърпимо се държат управляващите! Те ли разбират повече от него полицейската работа? Или пък от Цветанът на мисълта, макар и последният да е с четиригодишна ефективна присъда вече? Не, и не!

Нещо явно му се случило на Генерала по време на приятелското му посещение в партньорските САЩ, та е изнервен, гневен, истеричен и ходи като афионлия. Досието му в ЦРУ ли извадиха там, грамите на Байърли от „Уикилийкс“ ли го накараха да преговори, статията за него в „Конгрешънъл куотърли“ ли отново му припомниха.

Дали пък да не прогнозираме, че Хегемонът му е отказал да бъде отново министър-председател наесен и са му внушили, че една управленска коалиция ГЕРБ-ДПС, но категорично с премиер, чиито инициали не са БМБ, устройва повече задокеанските интереси?

Той толкова чупки в кръста направи, целуваше където трябва и не трябва, а те с едно „Конграчулейнс“ само да го почерпят. Е, вярно, застарялата лисица Бжежински го похвали пред строя като „най-знаковият български политик за последните 25 години“, пък и шефът на Международния републикански институт почти го сравни с Томас Джеферсън. Познават си стоката янките, как да не погалят свръхголямото Его. Ама само толкова. Няма, няма благодарност в метрополията. Сърдитко Бойко, празна му торбичката!

Затова вместо да иска час по-скорошни избори, едни продължителни процедури по балнеолечебните ни курорти биха му се отразили добре. На Нареченските бани например. И ние ще си отдъхнем за известно време от суетата на Негова скромност. Пък и Сашо Диков, Илияна Беновска и водещите на сутрешните телевизионни блокове също заслужават отпуска през лятото.