Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 26 (2014) ИКОНОМИЧЕСКИ БЛЯНОВЕ И ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ РЕАЛНОСТИ

ИКОНОМИЧЕСКИ БЛЯНОВЕ И ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ РЕАЛНОСТИ

Е-поща Печат PDF

Завърши официалното посещение на високопоставена китайска правителствена делегация в Гърция. Тазгодишната визита на китайския министър-председател започна на 19 и продължи до 21 юни. Китайският премиер Ли Къцян пристигна в Атинаq придружаван от 14 министри и многобройна делегация от бизнесмени.

Това е второто от такъв ранг посещение от 2010 г. насам (тогава бившият премиер Вън Цзябао посети страната). Сегашната визита е в отговор на миналогодишното посещение в Поднебесната на гръцкия премиер Андонис Самарас, чиято цел бе да привлече нови инвестиции от Китай.

Посещението на китайския премиер се превърна в тридневна фиеста с много “искрящи очи”, червени килими, ухажвания, предлагания от типа „всичко за продан”, изявления, повечето от които за вътрешна употреба, и краткотрайно “бягство” на дясното правителство на Андонис Самарас от вътрешните и външните проблеми, породени от загубата на десницата на европейските и общински избори и натиска на тройката за нови рестриктивни икономически мерки.

Трябва да признаем, че за разлика от постните постижения на нашите управляващи, положените усилия от гръцкото правителство за привличане на китайски инвестиции явно не са отишли на вятъра. “Вярвам, че това посещение ще донесе значителни и видими резултати за развитието на сътрудничеството между нас”, заяви външният министър Евангелос Венизелос преди посещението, като добави, че гръцките пристанища, железопътният и въздушният транспорт са отворени за инвестиции.

Общо деветнадесет са бизнес споразуменията, подписани в края на официалното посещение на китайския премиер в Атина. Сделките включват заеми за милиарди долари от китайски банки за построяването на най-малко 10 гръцки кораба в китайски корабостроителници. Подписани са и споразумения в областта на корабоплаването, строителството, енергетиката, хранително-вкусовата промишленост, мрамора, гранита, виното и зехтина и т.н. Тяхната стойност е в размер на 6,5 млрд. долара.

Има ли бърз изход от кризата?

Когато чу от устата на китайския премиер „обещанията” за изкупуване на гръцки облигации, Андонис Самарас за три дни забрави за дълговете към тройката (над 200 млрд. евро) и започна да му се привижда „бърз изход” от кризата, нещо, което постоянно „споделяше” пред правителствените средства за масова информация. Явно дълбоко травматизирана от скорошното поражение в изборите, коалицията Самарас - Венизелос се опитва да извлече и политически дивиденти от посещението на китайския министър-председател Ли Къцян.

Китай също преследва амбициозни, но по-прагматични цели. Гърция е стратегически кръстопът към Европа, Близкия изток и Азия. Пекин счита Гърция за идеален център на Балканите и най-пряк път до широките европейски пазари. Целта на китайците е да превърнат Гърция в стратегически център за доставки чрез перлата на короната - пристанището на Пирея, вече наречено от тях „Портата към Европа”. Китайското правителство демонстрира голям интерес да получи достъп до пристанището поради неговото географско положение. Китайската държавна инвестиционна компания „Cosco” очаква да надделее над другите оферти за придобиването на 67 % от най-голямото пристанище в Гърция. „Cosco” вече управлява два от кейовете в Пирея и е платила 230 млн. щ. д. за развитие на инфраструктурата там през миналата година. Според твърдения на проправителствения в. „Етнос”: „Към днешна дата едно нещо е ясно: ръководителят на китайското правителство иска да превърне Пирея в най-доброто пристанище в Средиземно море. Според някои информации Ли Къцян също така вижда голям потенциал и в провеждането на морски изследвания (разбирай континенталния шелф. А как ли ще реагират Турция и САЩ? – бел. ред.) и съвместната работа по защита на околната среда”.

Инвестициите в градска инфраструктура, развитието на гръцките летища и железопътни линии, логистиката и морският транспорт представляват голям интерес за Пекин”. Това се казва в интервюто на Ли Къцян, публикувано в гръцкия вестник “Катимерини”. От няколко години в Атина вървят слуховете за участието на Китай в приватизацията на намиращата се в упадък държавна железопътна компания OSE.

Маршът на червените капиталисти

Освен че Гърция е огромен транспортен възел, тя е голяма и предпочитана туристическа дестинация, включително и от китайците. През последната година по гръцки данни туристическият поток от Китай бележи ръст от 200 %. Следователно няма нищо чудно в символичния факт, че в Гърция китайският премиер стъпваше само по червени килими.

Червените капиталисти от Китай продължават да „работят упорито” навсякъде по света, да използват суровини на всяка страна (достатъчно е например само да споменем галопиращото им икономическо присъствие на Африканския континент) и което е по-важно, да налагат своите икономически интереси. В рамките на десет години, според официални данни на Министерството на търговията на Китай, преките инвестиции в чужбина са се увеличили почти десетократно!

Китайската валута продължава да разширява участието си в търговията, като се изчислява, че в даден момент около 30 % от китайската търговия ще бъде в юани. „Когато драконът се събуди, той ще разтърси света”, бе казал още навремето Наполеон за Китай. Времето, в което ние живеем днес, в голяма степен потвърждава неговото пророчество, защото действително сме свидетели на мощното “пробуждане” на дракона!

Да, драконът наистина се събуди и разтърсва света, но и тези, които целят неговото убийство (САЩ и неговото мощно финансово оръжие - МВФ) също не спят и напрегнато следят всяко негово движение и най-вече в района на Източното Средиземноморие.

Между двама голиатовци

САЩ ще направят всичко възможно, за да не допуснат загуба на геостратегическите си позиции в района на Източното Средиземноморие, там, където се намира и Гърция. В този контекст районът на Източното Средиземно море, поради близостта си до Близкия изток, е от особено геостратегическо значение. В региона освен Гърция се намират още седем държави (Турция, Сирия, Ливан, Израел, Египет, Либия и Кипър). Тук има важни стратегически проливи и се пресичат множество търговски пътища, образувайки пространство, което от незапомнени времена е било обект на големи империалистически апетити.

Позицията на проливите Дарданелите и Босфора, островите Китира и Карпатос от изток, и Крит и Кипър от запад, през Суецкия канал, са области от голямо геостратегическо значение. Базите на САЩ и НАТО в Кипър и Крит потвърждават геостратегическата стойност на тези област. Както е известно, САЩ постоянно и умишлено дестабилизират обстановката в този регион, за да могат да го контролират. Въпреки това битката на икономическите гиганти САЩ и Китай за региона тепърва предстои и ако се сбъднат прогнозите на повечето икономически светила, че Китай ще излезе на първо място в световната икономика през 2019 г., ясно е чии ще са изгледите за успех.

Управляващите в Гърция не може да не са наясно и да не отчитат всичко това. Просто в генетичния код на гърците е заложено правилото от древността, че интригата и противоборството между гигантите може все пак да донесе полза на по-малките.

В тази логика може би беше и изразеното „разбиране и подкрепа” от гръцките управляващи за яростната реакция на министъра на търговията на Китай срещу конкуренцията от страна на т.нар. P-3 (консорциум от трите гиганта в контейнерновозния бизнес - MMS, Maersk, CMA - CGM), които вече са били наложени за обслужване на този транспорт от САЩ и неговия протекторат ЕС. С подписване на транспортните споразумения с Китай в тази сфера по същество Гърция се изправя срещу икономическите интереси на САЩ, нещо, което те сигурно няма да позволят и ще направят всичко възможно да провалят реализацията на тази спогодба с всички произтичащи от това негативни последици за южната ни съседка. Въпреки че притежава най-големия търговски флот в света, Гърция е много малка, за да участва в ожесточената „война” на големите бизнес интереси от мощни икономически сили каквито са САЩ и Китай. Няма съмнение, че боят ще отнесе най-малкият.

Днешните гръцки управляващи, подобно на много български правителства, явно са забравили едно доказано правило от политическата и военната ни балканска история: големите очаквания водят до погрешни преценки и проправят пътя за отстъпки, включително и в суверенитета, а нерядко и в териториалната цялост на страната.