Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 26 (2014) „НИЕ ИГРАЕМ С ОТКРОВЕНИ МОШЕНИЦИ”

„НИЕ ИГРАЕМ С ОТКРОВЕНИ МОШЕНИЦИ”

Е-поща Печат PDF

• Западът си присвои правото да сменя правилата на играта, както си поиска

Дори и мошеникът може да бъде победен в игра, но само при едно условие – ако не сменя правилата по време на играта. Обаче западните ни партньори се различават от нас дори по това, че си присвоиха правото да променят правилата на играта по свое усмотрение. Сега излиза, че ние сядаме на масата за блек джек с 21 карти, а те казват „много са”, понеже вече са обявили, че ще се играе с 19.

Да спазваш правилата демонстративно и строго, е впечатляваща позиция, но само докато противникът спазва същите правила. Ако опонентът си измисля правила, които са му изгодни за момента, и дори ги променя с оглед на удобството си, значи цялата игра се свежда до правилото „за всичко ще плащат балъците”.

Вижте в Сирия. Там започнаха бойни действия срещу законно избраната власт. Да го наричаме метеж или въстание, зависи отново от това какво са решили опонентите ни. Добре, нека допуснем, че е въстание. И нашите опоненти го подкрепиха, но когато Донбас скочи срещу властта в Киев, тоест срещу убийци и тирани, които се „развличаха” с масирани удари по мирното население, те нарекоха въстаниците терористи! Според логиката на нашите опоненти обаче, това също би трябвало да се назове въстание. А сирийските откровени терористи, които неведнъж убиват мирни жители, са обявени от тях за благородни бунтовници срещу свирепия тиран...

Според мен само този пример е достатъчен, за да разберем, че играем с откровени мошеници.

Нашият президент разполага със значително повече сведения от мен, той има значително по-големи възможности да проверява тези сведения, има много повече специалисти на разположение, които могат да направят анализ на ситуацията. Вероятно именно така може да се обясни призивът на Владимир Путин към Съвета на федерацията да отмени постановлението от 1 март за използване на Въоръжени сили на Русия на украинска територия. Лично аз не виждам как това може да подобри положението в страната ни, нито това на народа. Имам предвид целия народ, а не само онази част, която в Беловежката гора бе изскубната до корен. * Днешните времена съвсем не са вегетариански, и затова си припомням правилото на Ал Капоне – с добра дума и револвер може да спечелиш много повече, отколкото само с добра дума.

Както показва изобилният световен опит, дори и револверът помага само на онзи, който знае защо го вади от кобура и при какви обстоятелства го връща отново там.

Но аз вярвам на президента и се стремя да намеря добро обяснение на всичките му действия. Обикновено успявам в това.

 

25 юни 2014

КМ.ру

* На 8 декември 1991 г. бяха подписани документите за разпускането на СССР – Договор за създаване на общност на независимите държави - ОНД, популярно като Беловежко споразумение. – Бел. ред.