Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 27 (2014) МАФИЯТА И СЛАДКИЯТ БИЗНЕС С БОКЛУКА

МАФИЯТА И СЛАДКИЯТ БИЗНЕС С БОКЛУКА

Е-поща Печат PDF

Един от босовете на Камората проговори. Италианското правосъдие научава как и с чия помощ мафията организира мръсния си бизнес с боклука. Разкритията на един от босовете на мафията карат мнозина политици да треперят.

Всички в клана го наричали “Малкия”. Само че зад невинното прозвище и изражение се крие тежък престъпник, който дълги години не се е спирал пред нищо - нито пред убийства, нито пред безогледни посегателства срещу природата. Престъпленията, извършени от 50-годишния Антонио Йовине, са толкова много, че престоят му зад решетките ще продължи до най-дълбока старост. Може би точно това е накарало “Малкия”, който от 2010 г. се намира в затвор със строг режим, да се съгласи да сътрудничи на правосъдието.

Пред представители на прокуратурата в Неапол Йовине описал най-подробно как се е издигнал до върховете на Камората. Разказал също така как точно функционира бизнесът на мафията с отпадъците.

От края на 90-те години престъпни кланове изхвърлят боклуци, в това число и отровни, без да се съобразяват със съществуващите законови разпоредби. В резултат от безогледните им действия обширни райони в областта Кампания са вече силно замърсени.

Кризата с отпадъците в Неапол от 2008 г. е добре дошла за Микеле Загария, престъпен бос в неаполитанската мафия с отлични контакти в политиката. По думите на Йовине, Загария подкупвал политици, които в замяна му помагали да реализира схемата си: той извозвал боклуците от улиците на Неапол директно към селски имоти, повечето от които принадлежали на подставени лица. За тази цел Загария основал фирма, която спечелила обществената поръчка за извозване на боклука. Това станало възможно благодарение на шефа на комисията, провеждаща конкурса, който тайно проверил офертите на останалите кандидати, след което посъветвал Загария каква сума да предложи, за да спечели търга.

Но това не е всичко - голяма част от отпадъците изобщо не били заровени в земята, а били просто опаковани и оставени да изгорят под палещите лъчи на неаполитанското слънце. Когато вонята става нетърпима, местните хора излизат на масови протести. Тогавашното правителство на Силвио Берлускони е принудено да реагира, но тъй като липсват достатъчно фабрики за изгаряне на отпадъците, а изпращането им за унищожаване в Германия или Холандия е твърде скъпо, проблемът е “решен” със специален декрет, по силата на който едно нелегално бунище в подножието на вулкана Везувий се превръща набързо в “легално” сметище.

Това сметище в сърцето на Национален парк Везувий все още съществува. И най-официално продължава да приема боклуци от цяла Италия. “Мога да живея със заплахата от изригване на вулкана, но не и с мисълта, че отровата от близкото бунище уврежда здравето на децата ми”, казва Мина Еспозито, която живее с двете си деца в подножето на вулкана. Заедно със свои съмишленички тя е основала гражданската инициатива “Жените от вулкана”. Протестиращите майки са твърдо решени да се борят за закриването на нелегалното сметище. Откакто обаче боклукът спря да вони до небесата, интересът на медиите към темата отслабна. И вече никой не пита какво се прави за трайното решаване на проблема.

В някои райони на областта Кампания се наблюдава сериозно увеличение на броя на раковите заболявания. Официална статистика обаче няма. “Политиците правят всичко възможно, за да не се шуми много”, казва Мина Еспозито.

Замислено като временна мярка за изход от кризата през 2008 г., сметището в подножието на Везувий днес е символ на една политика, която бяга от отговорност. Защото е ясно, че всеки, който се захване с темата, рано или късно се сблъсква и с Камората. А тя няма да се откаже така лесно от сладкия бизнес с боклука.

 

DW.DE

2 юли 2014 г.