Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 28 (2014) ПОЧТИ ПО ШЕКСПИР...

ПОЧТИ ПО ШЕКСПИР...

Е-поща Печат PDF

• Кой разменяше България срещу власт

Заменям кралство за кон, прословутата реплика на Ричард Трети от трагедията на великия Шекспир, в български вариант може да прозвучи и като „продавам банка за трон...”. Лицето, което следва да я изрече, е разбира се, най-големият народен любимец. Отзад, в кулисите, се спотайва още един политически актьор, който неотдавна за малко да го продупчат с халосен патрон. Още по-отзад – какво има още по-отзад? Ами, разбира се, задкулисието. Задкулисието, което организира спектакъла с ЦКБ, което пробва нервите на високи и ниски етажи в държавата с номинацията на Делян (Пеевски - за ДАНС), което разклати въздуха с акциите на „красивите, умните и интелигентните”, прераснали в акция на „Протестна мрежа”, или накратко протестърите...

Какво още? Ами да. Естествено, най-страшният и свиреп виновник е Столетницата. Всъщност, както казват хора от кухнята, т. нар. банкова ваканция, която Б. Борисов никога не е искал („представители на ГЕРБ и лидерът на партията Бойко Борисов не са говорили никога за банкова ваканция”), никога негови хора не са били свързани, предупредени за близкото бъдещо развитие на „банковата криза” и т. н., е трябвало да допълнително да парализира страната. Защото що е то банкова ваканция?

Вредите щяха да бъдат по-големи от ползите, обяснява икономическият експерт Румен Гечев, депутат от „Коалиция за България”. „Привържениците на тази мярка твърдяха, че това щяло да спре паниката. Но в действителност щеше да има сериозни последици за БВП. ... Не можехме да приемем, че ако от банките са излезли 1 % от влоговете, а те общо възлизат на 60 милиарда лева, това ще създаде риск. Нека не забравяме, че имаме фискален резерв от 6 милиарда лева, от тях 2 милиарда лева свободни, а също така 2 милиарда лева в гаранционния фонд. ... Колегите от ГЕРБ искаха частична банкова ваканция. На срещата в БНБ (преди седмица . бел. ред.) ние ясно изразихме нашата позиция, което разколеба позицията на ДПС, ГЕРБ и БНБ, които искаха банкова ваканция. След нашето изказване от Асоциацията на търговските банки реагираха остро на предложението на ГЕРБ. Тяхната позиция всъщност съвпадна с нашата и разколеба другите три фактора, в крайна сметка се взе решение, което се оказа удачно за банковата система. ... Разчетите категорично показват, че в България не е необходимо налагането на мярка банкова ваканция. Такава мярка беше приложена неотдавна в Кипър, но там държавата беше фалирала, или в САЩ по време на Голямата депресия (1929-1933).

По повод тезата за незабавно влизане на Международния валутен фонд в България на фона на изкуствено създадената от някои банкова криза в две финансови институции, тя предизвиква усмивка във всички, които са учили икономика. ... МВФ никога не е давал пари за саниране на банкова система, той помага за изплащане на външен дълг, а ние сме много добре по този показател. Политиците трябва да внимават, когато правят такива екзотични предложения”.

В интервю пред BPost.bg от 8 юли, народният представител Румен Гечев на практика потвърждава слуховете, плъзнали в обществото, че е съществувало  намерение (договорка на определени политически сили, ДПС и ГЕРБ) да бъдат затворени за известен период всички банки, за да се успокоят вложителите.

Румен Гечев твърди, че ДПС и ГЕРБ са действали в синхрон, а шефът на парламента Михаил Миков е бил притискан да свика извънредно заседание на парламента на 29 юни. На него ГЕРБ и ДПС искали да бъде гласувана банкова ваканция за 3 дни. Скандалното им искане е спряно от БСП.

Журналистът Явор Дачков излага своето виждане за „кризата”, което звучи достатъчно достоверно и логично. Затова вместо да „откриваме топлата вода”, цитираме част от анализа му за bnews.

„Хронологията накратко:

- в четвъртък, 26 юни, по обяд се пуска слух, че банката на Цеко Минев ПИБ има проблем, който накара хиляди вложители да се наредят на следващия ден, 27 юни, пред клоновете й във всички градове на България. Само за един ден частни вложители са изтеглили от банката 800 млн. лева.

До вечерта на 27 юни, петък, във всички възможни медии икономисти, политици и институции обявиха, че няма проблем с българските банки, и призоваха хората да не се поддават на паника, защото вложенията им са на сигурно място.

- на 28 юни сутринта по всички ефирни телевизии Бойко Борисов започна истерично да призовава за незабавна оставка на Орешарски и за спешна намеса на МВФ. Освен това за десети път повтори тезата отпреди ден, че трябва„да се вземе заем от едни 5-6 милиарда, за да се подпре бюджетът и банковата система“.

Бойко Борисов беше единственият от политиците, който твърдеше, че има огромен проблем и че страната е в тежка икономическа и финансова криза. Миналата седмица допуснах, че това е безобразно политиканстване, - казва Явор Дачков, - и до голяма степен фрапираща неграмотност. След публикациите си дадох сметка, че Бойко Борисов е работил съвсем координирано и хладнокръвно с ДПС, за да дестабилизира страната и да я хвърли в хаос.

- събота сутринта на 28-ми се провеждат няколко срещи при премиера Орешарски, на които се лансира идеята да се обяви временна банкова ваканция, т.е. затваряне на всички банки за няколко дни. На практика това би означавало тотален срив на системата и признаване на управлението за наличието на криза, каквато на практика не е имало. Затваряне на всички банки означава, че всички банки имат проблем, а след отварянето им опашките пред ПИБ щяха да се увеличат по 100, и то пред клоновете на всички банки в страната. Новината щеше да обиколи света, а България щеше да бъде обявена за фалирала без каквато и да е същинска причина за това.

Забележете кой дава идеята за тази банкова ваканция. ДПС и ГЕРБ, подкрепени от шефа на БНБ Иван Искров. Те са се опитали на няколко пъти да прокарат това решение въпреки многократните уверения на експерти и банкери, че проблем в банковата система няма.

Днес е лесно да се разказва за тези събития, защото не сме участвали в тях и имаме макар и малка дистанция. Представете си каква е била ситуацията в реално време, когато управляващите е трябвало да вземат решение в рамките на няколко часа и то

да бъде вярното решение.

Въпреки че отстрани изглежда лесно, в действителност далеч не е било така, особено след натиска от страна на ДПС, ГЕРБ и шефа на БНБ. Всъщност хората, които са им се противопоставили, са били председателят на Народното събрание Михаил Миков, финансовият министър Петър Чобанов, лидерът на БСП Сергей Станишев и почти всички водещи банкери в страната.

Странно е било поведението на Пламен Орешарски, който въпреки компетентността и експертността си е запазил мълчание, по-скоро в подкрепа на ДПС и ГЕРБ. Всъщност в събота вечерта е преобладавало мнението за временна ваканция и кипърски вариант: въвеждане на дневен лимит за тегления до 300 евро и за трансфери в чужбина до 5000 евро.

Благополучното разрешение се случва чак на другия ден, в неделя, когато Станишев, Миков, Чобанов, депутатът от БСП Румен Гечев и представители на банките категорично са се противопоставили на тази идея, а бившият управител на БНБ от 1997 г. Светослав Гаврийски направо е заплашил, че ще излезе пред медиите и ще разобличи пъкления план на ДПС и ГЕРБ, който според него водел до истинска катастрофа.

Почти същата закана е отправил и председателят на парламента Михаил Миков, който е обявил, че решението за банкова ваканция и кипърски вариант е абсурдно и че то се гради само върху общия политически интерес на ГЕРБ и ДПС. Миков също е заплашил с публично разобличаване пред медиите.

Интересно е, че така наречените експерти на Борисов, с които той се хвалеше, а именно Владислав Горанов и Ивайло Московски, са предлагали банковата ваканция да продължи чак до провеждането на нови избори, което предложение е малоумно, откъдето и да го погледнем. Най-активни в подклаждането на тази идея са били представителите на ДПС и ръководството на БНБ. Това обяснява и медийната активност на Бойко Борисов в съботния ден, който е знаел какво става в кухнята на управлението и каква тенджера под налягане е на път да избухне в нея и се е опитвал да опакова и подготви медийно абсурдното решение за банкова ваканция, което на практика би било равносилно на истинска катастрофа.

И би хвърлило страната в хаос.

Седмица по-късно в речта си пред пленума на БСП Сергей Станишев разказа, макар и без имена, тази история независимо от публикациите във вестниците, които споменах.

В нея между другото той казва: „Напрежението в банковия сектор беше съзнателно използвано, за да предизвика изкуствена политическа и финансова криза, която да срине държавата, реалната икономика и спестяванията на хората. Вината трябваше да бъде стоварена върху БСП. Чухме политически лидери, които публично внушаваха, че държавата е във фалит, че се срива и се нуждаем от банкова ваканция, а тайничко потриваха ръце това да увеличи изборния им резултат наесен. Нещо повече - планът беше България да бъде поставена под външен протекторат и МВФ да определя всички наши основни политики - в областта на здравеопазването, пенсионната система, финансите. Всичко! Бяхме на една крачка от реализацията на този сценарий. В такава игра БСП не може да участва! Като лидер на партията не можех да позволя всички политически сили да се обединят в коалицията на безотговорнността, късогледството и националното предателство“.Думите на Станишев се потвърждават от публикациите в „Капитал“, който не може да бъде заподозрян в симпатии към лидера на БСП, а точно обратното – това е вестник на негови политически врагове.

От всичко казано дотук, излиза, че  БСП, финансовият министър Чобанов и банкерът Светослав Гаврийски са спасили България от поредната изкуствено предизвикана криза. Може да звучи парадоксално, но е факт.”

В следващия брой на в. „Нова Зора” ще бъде публикуван анализът на проф. Румен Гечев за „банковата криза”, която щеше да бъде „епохално и разтърсващо събитие”, ако бе позволено да се случи наистина.