Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 28 (2014) СРЕЩУ КАКВО СЕ БОРЯТ ХОРАТА, Г-Н “М”?

СРЕЩУ КАКВО СЕ БОРЯТ ХОРАТА, Г-Н “М”?

Е-поща Печат PDF

Умеем ли, драги читатели, да четем между редовете? Можем ли да го правим, много по-лесно ще улавяме манипулациите и фалшификациите, които някои вестници така ловко се мъчат да ни вменят в съзнанието. Точна такъв опит открих в доскоро уважавания от мен вестник „Стършел”! Съкратено ви запознавам с един „прочит между редовете”:

Уважаеми „стършели” – може би сте журналисти, може би сте сатирици, може би някога списвахте интересен вестник, но вече може би сте се превърнали в „глашатаи” на „подкрепящата” ви фондация “Америка за България”, която съвсем спокойно може да се нарече „Америка против България”. Тази „фондация”, заедно с посестримите й – „Български хелзинкски комитет”, „Център за изследване на демокрацията” , „Институт за позорна (пардон, за пазарна) икономика”, са соросоидни, антибългарски, организации, финансирани от Сорос и подобните му. Изглежда, че към тези организации можем да прибавим и в. „Стършел” – може би ще е по-добре да му смените името, кръстете го „Соростършел”! Интересна статия четем в бр. 3523, стр. 4 (17.01.2014 г.) – „Открийте разликите”. На последната страница на вестника, в долния десен ъгъл, е името на споменатата по-горе фондация - именно това изисква прочит между редовете. „В предаването си по националното радио Волгин нарича протестиращите мишки и глутница вълци. Сидеров заклеймява американския империализъм и Сорос, Волгин – соросоидите, които получават долари отвън”. (Цитат от статията)

Волгин е прав! Защо ли? Защото на протестиращите и им се плаща точно отвън – от соросоидните организации, една от които е цитираната от мен по-горе. Тяхната цел и целта на „организираните” от тях протести е да отклонят вниманието на обществото от жизненоважни проблеми, изискващи спешни решения. Такива спешни, жизненоважни за обществото решения са: 1. Отнемане лиценза на частните електроразпределителни дружества, наказателно преследване за извършените от тях крупномащабни измами, установени и с последния одит, и конфискация на имуществото им, придобито по престъпен начин. 2. Разваляне на срамните за държавата грабителски концесии за добив на злато, цветни метали, минерална вода, водоснабдяване, чистота. Благословените концесионери източват от държавата и от нас милиарди левове годишно, а в същото време тези левове все не достигат за пенсии, социални добавки, здравеопазване, образование. 3. незабавно пускане на 3-ти и 4-и блок на АЕЦ „Козлодуй” (на този проблем ще се спра подробно по-долу).

Какво се показва по медиите? „Данс уит ми” – някакви подскачащи пред сградата на Министерския съвет граждани, подведени от псевдопротестиращите; проглушават ни ушите с важната информация, кой какви плакати има и чия свирка най-силно свири. Каква мисъл се насажда у хората? „Ето, видите ли, ще свалим правителството и нещата от само себе си ще се оправят!”.

Не съм защитник на кабинета, но неговото сваляне не решава нищо, което да е в полза на държавата или народа. Но решава проблема на олигархията – докато народът мисли, как да свали този или онзи, тя продължава успешно да краде!

Колко ловко, чрез ирония и използване на компрометираната фигура на Сидеров авторът на „Открийте разликите” иска да манипулира съзнанието на читателите.

Цитирам статията: „Сидеров заклеймява американския империализъм и Сорос...”. Какъв е подтекстът, закодиран между редовете? „Щом компрометираният Сидеров казва нещо, то винаги е погрешно”. Проблемът на Сидеров обаче не е в това, което казва, а в това, което прави. В случая казва истината. Защо? Защото американският империализъм, и свързаният с него Сорос, целят унищожението на много държави по света (ние сме на мушката от 1989 г. насам). Жертви на американския  империализъм станаха Сърбия, Ирак, Либия, Египет, Сирия, Украйна (още не е ясно кой ще победи, май нещо положението се закучи). В Сирия например империалистите се запънаха яко, въпреки милиардите долари, похарчени за наемането и въоръжаването на терористи от 83 държави по света, които проявиха героичната смелост да убиват беззащитни жени и деца! Това се представяше от империалистическите медии като борба срещу диктатурата?!

Какво каза по този повод „Стършел”? Възмути ли се от средновековното варварство? Май собствената медийна пропаганда и сервилното отношение на „братските” вестничета заблудиха и самите империалисти. Те не очакваха такъв отпор от твърдия сирийски народ, неговата легитимна власт и международните им съюзници.

И точно затова там е началото на неговия край! А какво става в съседна Румъния? Там започнаха проби за добив на шистов газ, при който се използват над 500 смъртоносни за природата и човека химически съединения. Те попадат във водата, а с Румъния имаме общо подземно езеро под Добруджа! В с. Плунгещи хората протестират от началото на декември 2013 г., но в. Стършел не го отразява. Че то да не е „Данс уит ми” , че да му обърнат внимание.

В интернет имаше клип, в който се вижда как румънците бранят земята си, застанали срещу машините. Срещу какво се борят тези хора, г-н „М”? Борят се срещу американския империализъм, който вие тънко възхвалявате между редовете на статията си!

Какво е положението в България? Тук се води 24-годишна икономическа (и пропагандна) война. А във всяка война измират хора, г-н „М”. В случая измират българи. Хилядите закрити предприятия оставиха хиляди безработни на улицата! Помните ли БГА „Балкан”, продадена от Костов, ами „Кремиковци”, ами БДЖ, ами състоянието на отбраната ни в момента? Една статистика от 1983 г. сочи, че сме били първи в света по производство на домати, първи в Европа по производство на тютюн, а сега сме първи в Европа по бедност...

Къде са вкусните, сочни, български домати? Няма ги, а на тяхно място има червена пластмаса, приличаща на домат, но с вкус на дунапрен. Това какво е, питам? Не е ли съсипия на държавата, благодарение точно на този империализъм, благодарение и на Сорос?

Ловко, г-н „М”, използвате компрометиралия се Сидеров, за да внушите на хората, че всъщност американският империализъм и свързаният с него Сорос са едни невинни и добри душички. Между редовете не четем ли възхвала на този човекоубийствен и антидържавен империализъм, виновен за сегашното окаяно състояние на тези някога силни държави?

Накрая статията завършва с констатацията, че ние, данъкоплатците, плащаме, за да чуваме истината. Нека всеки сам открие къде е истината, но за вестника тя зависи от това кой плаща, пардон – „подкрепя” изданието! Ще падне здраво откриване на разлики!

Чудесна заглавна статия е публикуваната в бр. 3526, от 7.02.2014 г. – „На кривите краставици ЕС пречи”, с автор М. Вешим. „Волен Сидеров, говорителят на истината, се е захванал да претопля отдавна изстинала манджа – спрените реактори 3 и 4 в АЕЦ „Козлодуй” и по-надолу: „А водещите го оставят да плямпа, вместо да му се противопоставят с няколко аргумента: първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй” бяха от старо поколение – от „чернобилския тип”, такива  реактори бяха затворени и в други европейски страни, не само в България. За затварянето им страната получи милиони евро компенсации. И накрая: ако не бяхме приключили задълженията си по глава „Енергетика”, нямаше да имаме еврочленство. А еврочленството е най-хубавото, което става у нас за годините на прехода. Можеше още да сме в украинското положение”.

Между редовете трябва да „прочетем” същата уловка, заложена и в предишната статия „Открийте разликите”. Авторът отново използва фигурата на Сидеров, за да вложи същия подтекст: „щом компрометирана личност като него защитава нещо, следователно то винаги е погрешно и вредно”!

Пак ще повторя, проблемът на Сидеров не е в това, което казва (той говори верни неща), проблемът на Сидеров е в това, което прави, по-точно че нищо не прави. Използвайки този очевидно характерен за ”Стършел” похват, М. Вешим отхвърля една, защитавана от много специалисти и граждански движения, а не само от В. Сидеров, кауза – каузата по спасяването и пускането в експлоатация на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Клуб „1-ви ноември”, Народно социално движение и граждански активисти сформираха през 2013 г. комитет за защита на АЕЦ „Козлодуй” с председатели проф. Николай Василев (светла му памет) и Красимир Николов (бивш директор на АЕЦ „Козлодуй”). Кауза, която е от ключово значение за стабилизиране състоянието на енергетиката в България. Може би ще попитате „Как пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” ще стабилизира енергетиката?”

Ето нашите аргументи:

1. „Стършел” твърди, че „първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй” били от старо поколение – от чернобилския тип”. Лъжа! Двата вида реактори нямат нищо общо, защото 3 и 4 реактори са от типа ВВЕР с отрицателен мощен ефект и не могат да гръмнат, докато чернобилските реактори са от типа РБМК с положителен мощен ефект и могат да гръмнат.

2. „Стършел” твърди, че „такива реактори бях затворени и в други европейски страни, не само в България”. Питам, кои са тези други европейски страни и кои са тези „такива реактори” – ВВЕР или РБМК? Кога и защо са били затворени?

3. „За затварянето им страната получи милиони евро компенсации” – гузно уточнява „Стършел”, но пропуска да каже, че сме загубили милиарди! Защото един мегаватчас електроенергия, произведен от АЕЦ „Козлодуй”, струва 44.20 лв., а един мегаватчас електроенергия, произведен от ВЕИ (възобновяем енергиен източник – слънце /фотоволтаици/ и вятър /ветрогенератори/) струва 295,23 лв. Електроенергията от АЕЦ „Козлодуй” е близо 7 пъти по-евтина от тази, произведена от ВЕИ. Но това е само върхът на айсберга, защото скъпата енергия, произведена от ВЕИ, е задължителна за изкупуване от битовите абонати (295,23 лв.), а евтината електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” (44,20 лв.) не е задължителна за изкупуване.

Битовите потребители плащат скъпата и прескъпа електроенергия от ВЕИ под заблуждаващите пера във фактурата за електроенергия – „Добавка за зелена енергия”, „Високоефективно комбинирано производство”, „Достъп-пренос” и други подобни измишльотини на енергийната мафия, която законово задължава хората да „изкупуват” скъпата еленергия от ВЕИ.

Защо трябваше да бъдат унищожени първи и втори реактор на АЕЦ „Козлодуй”, а 3-ти и 4-ти изведени от експлоатация – за да няма производство на евтина електроенергия и някой да печели от скъпата електроенергия, произвеждана от нацвъканите навсякъде фотоволтаици и ветрогенератори! Реактори 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” могат да бъдат пуснати да работят и електроенергията, която ще произведат, ще бъде евтина за битовите и промишлени потребители. А колко можеше да печели българската държава от износа на евтина електроенергия, произведена от блоковете на АЕЦ? Това не е ли загуба за държавата?! Кого защитава „Стършел” с фалшивите си статийки? Тези, които ни ограбват.

4. И накрая „Стършел” твърди: „Ако не бяхме приключили задълженията си по глава „Енергетика”, нямаше да имаме еврочленство.” Е, това въобще не е вярно, защото в договора за присъединяване към ЕС се казва, че спирането на реактори 1, 2, 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” не е задължителна, а препоръчителна мярка! Тези, с чиито подписи бяха затворени най-сигурните, най-ефективните и най-ценните за държавата ни енергийни електроизточници, са национални предатели и са за затвора – веднага! А вие, господин Вешим, имате наглостта да иронизирате в статията, цитирам: „злодеите от ЕС, които са изпълнили своя пъклен замисъл срещу малка България и са отнели енергийната й мощ. Отрязали са ни реакторите, както Далила – косата на Самсон.”

Не само енергийната мощ ни е отнета, г-н Вешим, ами икономическата, политическата и военната също! Този процес се усили най-вече след влизането ни в Евросъюза! Но сигурно това е случайно съвпадение, нали вие твърдите, че най-хубавото нещо, случило се на страната ни, е членството в този съюз.

5. В заключение ще вметна само, че на реакторите са направени 7 (седем) международни експертизи за тяхната сигурност, надеждност и качество и знаете ли какви са заключенията на експертите, г-н Вешим?! В света няма по-сигурни и качествени реактори от 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”!

Е, уважаеми читатели, какво прочетихме с вас между редовете? Възхвала на унищожението на нашата енергетика!

Все пак, тази дълбоко съдържателната статия, в която се говори за Евросъюза като най-хубавото нещо, което се е случило на страната ни, за ползата от затварянето на най-сигурните реактори в света – 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, говори се за руския енергиен монопол (хубаво е да се знае, че Русия ни доставя газ, не Америка, не Сорос, не фондация „Америка за България”, не Евросъюзът), вероятно е много ценна за Сорос и империализма, а сигурно и за автора, който е заработил някой лев. За съжаление на гърба на мамения и ограбван български народ.

Даниела СИМЕОНОВА Народно социално движение

 

София, 2 юли 2014 г.