Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 30 (2014) КЪМ ПОБЕДА, ПРИЯТЕЛИ!

КЪМ ПОБЕДА, ПРИЯТЕЛИ!

Е-поща Печат PDF

До

Делегатите на

48-мия конгрес

на БСП

До

др. Сергей Станишев,

председател на БСП и

председател на ПЕС

 

Уважаеми другари,

уважаеми др. Станишев,

За мен е чест като председател на ПП „Нова Зора” да изразя от името на моите другари в Централния политически съвет и Централното изпълнително бюро на партията нашите най-искрени другарски пожелания за ползотворна работа на делегатите на конгреса и осъзната висока отговорност в решенията пред лицето на днешния и утрешен ден, на българското бъдеще, държавност и нация.

48-мият конгрес на БСП ще бъде записан в партийните хроники и в свидетелствата за изпитанията на българската съдба като форум на една вдъхновяваща идея – концентрация на волята на хиляди социалисти, дръзнали в условията на гнета и желязната пета на новото историческо безвремие, да начертаят азимута на една нова надежда, на една жадувана високо отговорна цел – за нова социална България; за нов обществен договор; за нови социални ангажименти и нови национални отговорности в името на народа, бъдещето и Отечеството.

Уважаеми другари,

Може би има смисъл тъкмо сега да подчертая от името на своите другари, че през петте години, в които ПП „Нова Зора” бе съратник на БСП в „Коалиция за България” ние не бяхме „въобръжаем съюзник” на БСП, както твърди напоследък в. „Дума”. Ние със сърце и душа, открито и честно възприемахме окрилящата идея „Да върнем България на хората” като концентриран израз на основната политическа задача на ПП „Нова Зора” да работи за Единен народен фронт, за обединение на всички патриоти, на всички хора на социалната кауза. Само в единението на всички, които строиха и не успяха да достроят онази България, която загубихме, само в съюза на всички млади и стари, за които България е връх, небе и болка, дом, свяст и място за вечен упокой, сиреч само в единението, което прави силата на лява България, ние виждаме смисъла и основанието на нашата политическа борба.

Всяка друга форма извън формулата на концентрация на националната воля и енергия, на съюза в единен ляв фронт, не е тържество на мъдростта, а път, който води към пропаст.

Днес за всеки честен човек, за всеки непредубеден наблюдател, който мери с критериите на здравия разум, са видими и обясними непримиримата ярост и противопоставянето на всеки опит на БСП и „Коалиция за България” да разхлабят умъртвяващата примка около шията на народа; всеки опит да бъде потърсен и намерен брод в хаоса на безнадеждността; да бъдат свързани разкъсаните социални нишки на традицията и духовността – двете вечни български убежища в мрака на новото средновековие и модерното людоедство, сред които живеем.

Днес отровният връх на пиката на мракобесието е насочен отново към сърцето на истината. И отровата е известна – див и варварски антикомунизъм! Но кога лъжата е имала друго направление? И ние, в ПП „Нова Зора”, сме убедени, че ако сега не дадем отпор на лъжата, утре, когато истината я настигне, ние вече ще сме извървели пътя на пълния разпад и разгром на всяка стопляща душите надежда за справедливост.

Днес е нужно да кажем цялата истина, и за поруганите мечти на мъчениците на социалните борби, и за героите антифашисти, и за строителите на нова България в най-грандиозния модернизационен и съзидателен процес в цялата 1300-годишна история на Отечеството – годините на социалистическото строителство. Българската социалистическа партия, като ядро на хората, за които добруването на народа и просперитета на България са били винаги генерален смисъл и неизменно начало, няма от какво да се срамува. Ако някой е изоставял вектора на съзиданието и отговорността, значи не е бил социалист. Тези, които са следвали вектора на съзиданието и отговорността пред народа, са в БСП и в „Коалиция за България”.

Ние, в „Нова Зора”, вече 24 години осмисляме азбуката на тази истина, и макар че винаги сме се прекланяли пред делото на Кирил и Методий, нашата азбука не започва с АБВ. Нашата азбука започва с БСП, тъкмо заради хората в нея, които не измениха на народа и на съзиданието, и с които ние сме и ще останем рамо до рамо.

Уважаеми другари,

На това заседание на 48-мия конгрес вие ще вземете важни решения. Още веднъж от името на моите другари ви пожелавам мъдрост, ясен поглед и сърце за тревогите и тъгите на многострадална България. На вашия председател др. Сергей Станишев, който през 13-те години като лидер на БСП позна и радостта, и горчилката в политическите борби, който не се огъна и примири пред клевети и отговорности и неговият път съедини върхове, които малцина политически деятели са успели да покорят – от Бузлуджа до ветровитите висини на министър-председателския пост на България, от вицепрезидент на Социалистическия интернационал, до върха, подобен на алпийска игла – председател на ПЕС, дължа от името на моите другари в „Нова Зора” нашата искрена благодарност за широтата във възприятията на политическия съюзник, който мисли може би по-различно, но винаги честно декларира своята позиция и не отстъпва от общото дело.

На председателя, който ще поеме щафетата от др. Сергей Станишев, пожелавам да достигне други, непокорени върхове и да внесе нов акорд в единението на патриотичните и левите сили.

Уважаеми другари,

Големият съветски писател Александър Бек свидетелства в своята знаменита книга „Волоколамското шосе”, че легендарният червеноармейски командир ген. Памфилов пред своите офицери в онези жестоки времена на смъртоносната схватка с нацистките завоеватели, често повтарял: „Ние сме различни хора, но посоката на погледа ни е обща, и тя ни прави другари, съратници и братя. И това наше триединство е гаранция за победата.”

Към победата, приятели!

Към неминуемата победа на единението и вярата!

 

Минчо МИНЧЕВ

председател на ПП „Нова Зора”

27 юли 2014 г., София