Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 30 (2014) ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО

ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО

Е-поща Печат PDF

След катастрофата на „Боинга” над Донецк само мързеливецът не би се сетил за още по-страшни провокации, които Чичо Сам може да организира срещу Русия в името на преследваните цели. На този фон се очертава страшна картина, но съвсем реалистична. Онова, което виждаме за последната половин година в Украйна, може да ни накара да повярваме в какво ли не.

Град Надим. Това е административният център на Надимския район на Ямало-Ненецкия автономен окръг. Тук се намира най-големият в света газотранспортен възел, където се пресичат няколко десетки газопроводи, идващи от от различни местонаходаща. През Надимския възел преминава повече от половината газ, добивана в Русия. Съгласете се, че това е изключително значим показател!

Специалистите от Държавния департамент смятат Надимския газотранспортен възел за най-важното газово съоръжение в света. За това се говори в секретен документ, който Джулиан Асанж публикува на сайта Уикилийкс. Документът носи датата февруари 2008 г., а неговият получател е държавният секретар на САЩ (тогава – Хилари Клинтън). В секретния списък са посочени важни обекти на промишлената инфраструктура във всички страни по света. По повод Надимския гатранспортен възел в документа е попаднал и нефтопроводът „Дружба” (в руския и в беларуския му сектор), а също и Новорусийското и Владивостокското пристанища.

Сега нека си представим за момент какво би станало с икономиката на Русия, ако по някакви причини Надимското ЛПУ (линейно-производствено управление на магистралните газопроводи – бел. пр.) спре работа? Газопроводът ще пресъхне. По дяволите отиват договорните задължения за доставка на синьо гориво зад граница. Спират постъпленията в държавната хазна. На свой ред държавата не може да изпълни задълженията си нито пред своя народ, нито пред чуждестранните финансови институции.

Ето тук е разковничето, това е моментът, който най-много желят онези, които днес клатят лодката на руската икономика чрез украинската криза, които късат платната на политическата система.

За целта няма нужда от кой знае какво. От акваторията на Баренцово море, което по определение не може да се покрие от средствата за морска отбрана на Северния флот срещу посещения на чужди кораби, някакъв„Усъвършенстван Лосанжелиски” военноморски флот на САЩ нанася групов ракетен удар по Надимския възел. Дузина „Томахавки”, дори без ядрени глави, действащи по предварително известни стационарни обекти, може да предизвикат сериозни щети на оборудването, и вследствие на тях – гигантски пожари. Възстановяването на работата на обектите ще изисква дълго време и огромни средства. Възможно е държавата да не се справи с такава катастрофа...

Във всички случаи разрушаването на Надимския възел коренно ще промени стратегическото съотношение. Да, ние после ще дадем пресконференция, ще докажем, че Първо командване на ВВС и ПВО в определената му зона за отговорност в Баренцово море е открило масов старт на ракети, със средствата на морската отбрана на Северния флот е фиксирано навлизане на чуждестранна атомна подводница през пролива Карски врата, а изстребители „МиГ 31” от Второто командване на ВВС и ПВО са засекли цели на ниска височина, които в края на полета „осветяват” местността с радилокатори, чиито характеристики съответстват на радиолокационните станции, присъщи на крилатите ракети от типа „Томахавка”...

 

„Сегодня”, 23 юли 2014 г.