Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 30 (2014) ВАШИНГТОН ЗАЕМА МЯСТОТО НА ТРЕТИЯ РАЙХ

ВАШИНГТОН ЗАЕМА МЯСТОТО НА ТРЕТИЯ РАЙХ

Е-поща Печат PDF

Фредерик Уилям Ингдал, американски икономист, политолог, член на международната инициатива „Постглобализация”:

В последните няколко години независимо от това демократи или републиканци се намират в Белия дом, Вашингтон загуби моралния авторитет като световна сила или като източник на световно влияние. Не е важно лъжат ли те за наличие у Саддам Хюсейн на оръжие за масово поражение, опитвайки се да накарат Конгреса да одобри войната на администрацията на Буш в Ирак през 2003 г., или лъжат за необходимостта от интервенция в Либия против Муамар Кадафи за хуманитарни цели, заблуждавайки всички у кого в Сирия се намира смъртоносният газ зарин, а съвсем неотдавна – шпионирайки министрите на чуждестранните правителства - дружески или не, няма значение - използвайки за това огромните възможности на АНС (Агенция за национална сигурност), групировката, контролираща Вашингтон и силно напомняща режима на НСДАП на Третия райх - но с едно голямо предимство - САЩ днес са неоспорима световна военна свръхдържава.

Всичко се свежда до въпроса ”защо?”. Затова, защото в течение на десетилетия бавно, но вярно, интересите на шест–седем от най-крупните банки на Уолстрийт, на военната промишленост и интересите на нефтените компании фактически извършваха държавен преврат, който за първи път стана очевиден на групи активисти, борещи се за граждански свободи, след 11 септември 2001 г. Днес това, което някога беше крепост на свободата и на демокрацията, в крайна сметка за мнозина се превърна в движеща сила на глобалния тероризъм, в сравнение с които амбициите на Адолф Хитлер и Третия райх изглеждат твърде скромни. Пентагонът нарича това „пълен спектър на господство”. Това означава, че една сила, базираща се във Вашингтон, контролира океаните, земята, въздуха, космическото пространство и даже кибер пространството.

Трагедията се състои в това, че преобладаващото мнозинство от американците само стават невинни жертви на стъпките, предприети през последните години и превръщащи Америка в полицейска държава и в най-лошата в света страна – тиранин. АНС има достъп до личните данни на всеки гражданин, има информация за сексуалния им живот, за финансовите им дела, за всичко. Тя има всички сведения за всички членове на Конгреса, а значи, че този, който контролира АНС, теоретически контролира законодателните институти, имайки възможност да оказва натиск с помощта на шантаж, което би заставило Щази или нацисткото Гестапо да им завижда с черна завист.

Причината за това по моему е много проста. Политическите институти на Съединените  американски щати, които отначало, по времето на “студената война”, са използвали догмата „за националната безопасност” за оправдаване на всички престъпления като необходими пред лицето на”съветската заплаха”, а после страха, предизвикан от нападението на 11 септември 2001 г., и могъщият и много богат елит, който стои зад властта на банките на Уолстрийт и на военната промишленост, осъзнават, че тяхната власт отслабва с ускоряващи се темпове. Полицейската държава, създадена от правителството на САЩ, и лъжата, използвана за оправдаване на войните след 2001 г., не са резултат от силата на Америка. Всичко това е резултат от слабостта на олигархията. Тя е наплашена от това, че може да загуби своята власт. Войната и тоталитарното управление – това са единствените ответни мерки, които са й известни. За щастие, в продължение на цялата дълга човешка история такива мерки никога не проработват.