Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 30 (2014) САЩ ПРЕДАВАТ СВОИТЕ ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ

САЩ ПРЕДАВАТ СВОИТЕ ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ

Е-поща Печат PDF

Имануил Морис Уолърстейн, американски социолог и философ, един от основателите на световния системен анализ:

Основният проблем се състои в това, че САЩ преживяват, и то в продължение на вече достатъчно време, спад в реализацията на своите геополитически стратегии. На тях това съвсем не им харесва. Те отказват да приемат този факт. И вече точно не знаят как да се справят с това, т. е. как да минимизират загубите за страната. Затова те продължават да възстановяват това, което не подлежи на възстановяване – „лидерството” (разбирай, хегемонията) на САЩ в съществуващата световна система. Всичко това прави Съединените щати крайно опасен играч.

Именно това започват да разбират европейците като цяло и канцлерът Ангела Меркел в частност. САЩ стават твърде ненадежден „партньор”. И това ги подтиква към разбираема алтернатива – европейската система, в която влиза и Русия.

Доколкото немците и въобще европейците необратимо се движат в това направление, те изпитват колебания и съмнения. Ако те повече не могат да се доверят на САЩ, могат ли в действителност да се доверят на Русия? И което е по – важно, могат ли да достигнат такава договореност с Русия, която руснаците ще считат стойностна и необходима за спазване на нейните условия? Вие можете да бъдете уверени, че именно това днес се обсъжда в управляващите кръгове на немското правителство, а не това как да се възстанови невъзстановимата загуба на доверие към Съединените щати.