Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 31 (2014) МЕТАСТАЗИ НА ЛИЦЕМЕРИЕТО

МЕТАСТАЗИ НА ЛИЦЕМЕРИЕТО

Е-поща Печат PDF

Първото, от което политиците се лишават, поемайки към властта, е чувството за срам.

Ако преди три месеца някой беше казал, че ГЕРБ и ДПС ще се сприятелят до такава степен, че дружно да гласуват в парламента проектозакони, които най-яростно са отхвърляли, щяха да го обявят за луд. Обаче българската политическа действителност се „обогати” с такива примери на „любов необяснима” между Бойко Борисов и Лютви Местан, че хората направо забравиха за целувките на Орлов мост по време на общия митинг на БСП и ДПС. А всичко започна с едно уж случайно кафе-пиене в Кърджали.

Не знаем дали кафето на Борисов и Местан е било сладко и с каймак, но на избирателите със сигурност ще им загорчи, ако след 5 октомври двамата юнаци управляват като коалиционни партньори... напук на всички декларации на Борисов, че няма да се коалира с никого и ако няма 122 депутати, ще остави ГЕРБ в опозиция и „ще им гледа сеира” на управлявалите през последната година.

Само месец след изборите за ЕП последва декларацията на Местан, че мандатът на кабинета „Орешарски” е приключил, а в разгара на кризата с КТБ той и Борисов вече демонстрираха „обща загриженост” за парите на милионерите, вложени в банката на Цветан Василев (заради ненормално високите й лихви по депозитите). Пътем, ГЕРБ и ДПС родиха идеята за „банкова ваканция”, която не мина в НС само заради несъгласието на БСП. След това се „съгласиха” с президента да бъде актуализиран не само бюджетът на НЗОК, а и целият бюджет (с 3 400 000 000 лева, които ще дойдат като външен заем).

Съгласиха се и дори внесоха в НС предложение парламентът да разреши на служебното правителство да води преговори и да сключва международни договори (!), включително за отпускане на заеми от страна на международните финансови институции!

Както казва професор Румен Гечев, това е все едно парламентът да подпише празен чек на служебния кабинет. Дори Реформаторският блок отхвърли необходимостта от тази актуализация, но тя беше приета на първо четене и е предвидена за гласуване на второ четене на 4 август.

Като си пееш, Пенке ле,

кой ли те слуша?!

След разговор с председателя на парламента Михаил миков, най-неочаквано, на 30.07.2014 г., Борисов се отказа и от актуализацията на бюджета, и от искането за по-широки пълномощия на служебното правителство. Обяви, че не желае ГЕРБ да бъде пришиван към ДПС, поради което парламентарната му група нямало да влезе в залата на 4 август, когато актуализацията трябва да се гласува на второ четене.

Пилат от Банкя си изми ръцете, оставяйки горещия картоф на президента, ДПС, БСП и ПП „Атака”. Голям чистофайник, няма що!

Впрочем, забележително единодушие демонстрираха преди това новите „присъдружни” партии при реанимирането на темата за „етническото прочистване” и „геноцида” над турците в България по време на „възродителния процес”. Сиреч, поискаха да се вдигне давността върху тези „престъпления” и виновните да бъдат наказани. Тук също забелязваме метастазите на лицемерието. Ами ръководството на ДПС е пълно с „възродители” и агенти на ДС, а пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил командирован в Лудогорието не да пази реколтата от пожари, а да помага за „възраждането”...

След всичко казано от Борисов и Местан, изглежда не само Вселената и човешката глупост са безкрайни, а и наглостта човешка. Трябваше да дойде „време за разхвърляне на камъни”, както предрече Николай Хайтов, за да разберем кой кой е в българското „политическо позорище”.

В момента бившите приятели и роднини Бойко Борисов и Николай Бареков се замерят с компромати, а пощенските им гълъби са хора като Яне Янев. Бареков размахва документ, уличаващ лидера на ГЕРБ в участие в търговията с кокаин, а пък Янето „разкрива” публичната тайна, че КТБ е финансирала ББЦ и други партии. Естествено, без ГЕРБ. А това, че ГЕРБ, докато беше на власт, принуждаваше държавните фирми и ведомства да си държат парите в банката на Цветан Василев, не подсказва ли, че може КТБ да е обслужвала финансово и Борисов, и Местан? Сега обаче трябва всички ние да я спасяваме с цената на нови заеми и затягане на коланите, ама дупките свършиха...

Парите на дребните вложители са защитени и без друго,

грижата” е за парите на милионерите

Обаче има политици и политици. Въпреки яростната антируска кампания на Вашингтон, Киев и Брюксел, десният премиер на Унгария Виктор Орбан заяви: „Има страни като Китай и Русия, които са успешни, без да са либерални, и ние ще сме като тях”. Тоест, пред фалшивата демокрация, проповядвана от Запада, Орбан избира националния интерес.

У нас обаче политическият травестизъм е толкова повсеместен, колкото и корупцията. Той е символ на опортюнизма и на политическото лицемерие. Затова хората вече не могат да решат кой е ляв, кой десен, кой центрист или либерал.

Очевидно българският „политически елит” бързо се учи от челния европейски и световен опит в политическото лицемерие и го практикува, без да го е еня за отвращението и презрението на избирателите.

Примерите

от които той черпи вдъхновение, се множат в геометрична прогресия, а рядко са политиците, които си позволяват да ги осъдят публично. По време на преговорите в Париж за примирието в Газа някакъв западен министър оплакал тежкото положение на Израел - гражданите там не смеели да отидат на плаж и плажовете пустеели. За убитите в Газа палестинци – нито дума! Тогава турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу репликирал: „Не всички плажове са пусти. Плажовете в Газа са пълни с детски трупове!”..

Как не се намери един български министър, който да разкритикува

евроатлантическото лицемерие и двойния аршин

с който Вашингтон и Брюксел мерят случващото се и в Палестина, и в Източна Украйна, в Ирак, Либия или в Сирия?

Ако Израел бомбардира Газа, това в най-лошия случай е „прекомерна употреба на сила”, не и военно престъпление или престъпление против човечеството.

Не е ли истинско лицемерие, когато украинската армия обстрелва с танкове, оръдия, реактивни системи ГРАД, самолети и дори балистични ракети жилищни райони в градовете на Източна Украйна, това да се описва като „антитерористична операция” и „защита на суверенитета и териториалната цялост на страната”? Свалянето на малайзийския „Боинг 777” е престъпление, но ако го е извършила Украйна, то е „грешка”, провокирана от подкрепата на Русия за сепаратистите. Дали ще доживеем някой „евроатлантик” да напомни на Киев, Вашингтон и Брюксел, че и в Източна Украйна загиват невинни хора, че те са десетки пъти повече от тези в сваления пътнически самолет?! Но само цифрата ли е важна?

Жител на Луганск заяви пред „1-ви канал” на ОРТ, че в болничните морги има към 4000 трупа. Вярно, не са граждани на Холандия и не са били свалени с ракета, но нали не са престанали да бъдат хора?! Също както и мирните граждани в Газа и Израел, и тези близо 50 души, изгорени живи в Дома на профсъюзите в Одеса на 2 май 2014 г...

В Украйна воюват две неравнопоставени страни

правителството с всичката военна мощ на държавата, която е останала, и бунтовниците, които не желаят да бъдат второ качество хора, управлявани от бандеровци и неофашисти.

Защо лицемерният Запад се прави, че не забелязва тероризма на властите в Киев? Не забелязва и мощното протестно движение, което се разгръща в Централна и Западна Украйна срещу мобилизацията на мъжете до 60 г. и продължаването на войната на Изток. Западът вижда само „проруски сепаратисти” и помощта, която им оказва Русия.

В. „Сега” цитира коментар на британския „Гардиън” под заглавие „Решат ли САЩ, че си терорист, то е завинаги”. А пък и в изявление на Белия дом се казва: „Ние ще последваме ЕС при евентуална ескалация на санкциите срещу Русия”. Така значи, не Вашингтон натиска Брюксел за нови санкции срещу Путин и неговото обкръжение, а тъкмо обратното? Какво лицемерие!

В Киев и в Тел Авив има протести срещу войната, като в Израел дори са арестувани участници в тези прояви, но няма западни санкции нито срещу Нетаняху, нито срещу Порошенко. ООН обяви свалянето на малайзийския самолет за „военно престъпление”, но Белият дом априори е изключил Киев от кръга на потенциалните военнопрестъпници. Класическо лицемерие.

Води се международно разследване на инцидента, а черните кутии на сваления самолет, които опълченците добросъвестно предадоха, преминаха от ръце в ръце, докато стигнат до Британското управление за разследване на авиационни катастрофи. И уж никой не ги е манипулирал или разшифровал, а Киев огласи още на 28.07.2014 г. данни от черните кутии. Говорителят на Съвета по сигурността на Украйна Андрий Лисенко съобщи на пресконференция, че причина за разрушаването и падането на самолета била „пълна взривна декомпресия в резултат на многобройни шрапнелни поражения от ракетна експлозия”. Само че каква е ракетата – земя-въздух или въздух-въздух?

Информацията дошла от „експерти, които анализират записите от самолета”.

Холандците бяха бесни

и Съветът по сигурността на Ниската земя заяви, че не знае откъде Украйна е получила информация от черните кутии.

„Това не е в полза на разследването”  - обяви Александър Смит от NBC. Очевидно само той продължава да вярва, че разследването цели и ще изкара наяве цялата истина за инцидента, дори тя да е неудобна за Вашингтон и Киев. Щом от експертите, разследващи катастрофата над Украйна, „изтича” информация, нормално е да се запитаме дали те не действат като агенти на Киев?

Има две възможни обяснения на тези „течове” от разследването. Първо, че посъветван от Вашингтон, Киев подгрява атмосферата, готвейки се да отрече всякакви неудобни за него заключения. Целенасоченото „изпускане” на класифицирана информация ще компрометира самото разследване. Второ, че е в ход

гигантска провокация срещу Русия

и тази провокация трябва да я накара да реагира по начин, който да докаже нейните „агресивни” имперски намерения. И да оправдае терора на украинските власти над населението в Източна Украйна.

Майсторите на тези информационни „течове” са известни. Не се съмняваме, че британското разследване ще стигне до „политически коректното” заключение, че Русия, директно или косвено, е виновна за свалянето на боинга от полет МН 17. Друго заключение, особено пък такова, което е в ущърб на Киев, би било равно на чудо.

Що се отнася до западните санкции срещу Русия, те са на път да увредят сериозно и интересите на западния бизнес. Когато започнат да съкращават работници в заводите на „Рено” или да се задъхват банките в САЩ, санкциите ще отпаднат от само себе си, а виновниците отдавна няма да са на власт.

Някога Русия спаси Европа от Наполеон, после от Хитлер, а сега трябва да я спаси от собствената й глупост и безразсъдно следване на Големия брат. Русия я е имало много преди да се появят днешните държави от ЕС, ще я има и след неговото разпадане.

Без Русия с нейните ресурси, Европа ще си остане икономическо и политическо джудже. А България просто може да я няма...