Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 32 (2014) СЛУЖЕБНОТО, НА Г-Н ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПРАВИТЕЛСТВО

СЛУЖЕБНОТО, НА Г-Н ПЛЕВНЕЛИЕВ, ПРАВИТЕЛСТВО

Е-поща Печат PDF

На 5 август 2014 г. Росен Плевнелиев обяви служебния кабинет на Република България. Самият факт, че в период на политическо цунами този човек два пъти реди кабинети на България, пък били те и служебни, показва две тъжни неща: 1) че историческият процес е голям шегаджия, и 2) че Вселенският дух, господстващ в историята, е вдигнал мерника на България и на българите.

Мисля, че за този цирк може да се посочат конкретни виновници, но съм убеден, че главната вина носим и ние, народът на България. Когато много хора изглеждат глупаво, това започва да се възприема като нормално. Е, станахме нормални...

Сега - по същество. Забелязано е, че щом г-н Плевнелиев си отвори устата, от нея потичат заоблени и празни фрази, напълно безсъдържателни, но в своята цялост изразяващи завършена система от възприемане на заобикалящата реалност.

Г-н Плевнелиев характеризира своя кабинет като надпартиен, експертен, евроатлантически и отговорен в рамките на закона. Това просто означава, че г-н Плевнелиев си няма хабер от това как функционира властта и защо изобщо функционира.

По партийна принадлежност служебният кабинет може и да е от безпартийни личности, но по съдържание е напълно и дълбоко партиен. Това е кабинет на световното задкулисие, на капиталистическия глобализъм, на корпоративната демокрация и на англо-саксонската доминация. Това е кабинет-мечта за първите български „демократи” от кохортата на Едвин Сугарев, Евгений Дайнов и Иво Инджев. Що се отнася до експертността трябва да предупредя: за една страна и за един народ няма по-лошо правителство от учени и експерти.

За експерта например пенсионерите, тежко болните и инвалидите са излишни хора, те не създават принадена стойност и е най-добре да ги няма. За експерти от този тип всичко, което е неефективно и неефикасно, е лошо и непотребно.

С университетските преподаватели е по-зле и от експертите. Те не са и експерти. Това е професионална прослойка, живееща в паралелна реалност, изповядваща политическа теология и непрекъснато бъркаща хубавото и лошото с доброто и злото.

Имаше период в Турция, през който учители с над десетгодишен стаж нямаха право да гласуват. Това наистина е поучително.

С геополитическата ориентираност на България Плевнелиев беше от откровен по-откровен и направо нарече кабинета „евроатлантически”. Забележете, не „европейски”, а „евроатлантически”! За тези, които по-малко се интересуват от подробности, това са коренно различни неща. Според г-н Плевнелиев България става от европейска махала американски доминион под непосредственото управление на брюкселските бюрократи.

В своето слово при представянето на служебния кабинет г-н Плевнелиев непрекъснато натякваше за законността и реда, като обясняваше, че гражданското общество се базира на законите. Това не е вярно. Не обществото се базира на законите, а законите се определят от обществото. Закони се приемат, закони се променят, закони се отменят. Каквото е обществото, такива са и законите, т.е. законите са вторични и подчинени на обществото.

Замяната на понятието „народ” с понятието „гражданско общество” е типично за маргинализираната „дясна” мисъл, на което ни „учеше” преди години „другарят” Иван Костов. Тази подмяна извежда народа като категория от „суверена” и ни натиква в нещо, което никой не знае какво е и какво съдържа. Но дори и в нашата конституция е казано, че „властта произтича от народа”, а не от гражданското общество.

Впрочем, съдилищата също съдят „В името на народа!”

Г-н Плевнелиев не е чел Карл Маркс, и жалко. Мислителят на хилядолетието Маркс е казал много точно какво е „народ”, какво е „гражданско общество” и какво е „закон”. За оправдание, в известна степен, на г-Плевнелиев ще кажа, че такива са и всички български политици: не четат, или малко четат и нищо не знаят.

Затова не САЩ, а България е „страната на неограничените възможности”.

Само у нас човек, който не е управлявал дори будка за вестници, иска да управлява държава. Само у нас завършилият някъде някакво училище или университет е готов за министър, сякаш след като завършиш курсовете за водач на МПС вече си и шофьор!..

О, времена! О, нрави! Уж хората виждат, уж хората разбират, а тези все още управляват!

П.П. В новините от последния час се разбра, че българия е получила 16 млрд. от еврофондовете, и това вече се приписва като спечелена битка на служебното (второ поред) правителство. Всъщност датата на отпускане на парите съвпадна с представянето на служебния кабинет, но цитираната “новина” изобщо не е негова заслуга. Коректно е да го обясним.