Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 32 (2014) МЪРТЪВ САМОЛЕТ ИЛИ САМОЛЕТ НА МЪРТЪВЦИ?

МЪРТЪВ САМОЛЕТ ИЛИ САМОЛЕТ НА МЪРТЪВЦИ?

Е-поща Печат PDF

Нова версия се появи по повод сваления „Боинг 777” на Малайзийските авиолинии. Според немския експерт Петер Хайсенко лайнерът е уцелен от авиационно оръдие. Това би могла да стори единствено украинската страна, защото опълченците от Донецката народна република не разполагат с авиация.

„На снимката се виждат останки от пилотската кабина и отверстия на 30-мм снаряди” – цитира Хайсенко изданието „Нашата планета”. Експертът подчертава, че на снимките добре се виждат и входните, и изходните отверстия – очертанията на едните са обърнати навътре, а на другите – навън. Отверстия се виждат и по двете страни на кабината, следователно лайнерът е обстрелван двустрано.

Хайсенко напомня, че според показанията на испанския диспечер, както и според радиолокационните данни от Министерство на отбраната на Руската федерация, преди да падне, редом с „Боинга” са летели един или два украински „Су-25”. Това са щурмови самолети, снабдени впрочем с 30-мм оръдие от типа GSch-302 / AO 17A, подчертава Хайсенко.

Друг германски военен експерт – Бернд Бидерман, предполага, че малайзийският лайнер не може да бъде повален от ракета „земя-въздух” на ЗРК „Бук”. Според Бидерман осколките от ракета на зенитно-ракетнен комплекс (ЗРК) проникват във фюзелажа и „произвеждат огромна температура поради триенето” и в резултат - на мястото на катастрофата би трябвало да се разгори пожар, тъй като по разтопените елементи на фюзелажа попада гориво от потрошените резервоари.

В интервю по канадския тв-канал СВС Макъл Бочуркив, прессекретар на мисията на ОССЕ, разследваща катастрофата над Донецк, обяви, че е видял по отломките от обшивката на самолета пробойни, които напомнят следи от картечни патрони. „Имаше два или три фрагмента от фюзелажа, които буквално бяха на решето. Това прилича на картечен бой, и то много интензивен, от който остават подобни специфични следи, каквито не сме виждали по другите части”. Бочуркив заявява, че експертите на ОССЕ не са намерили отломки от ракета на мястото на катастрофата.

Версията, че боингът е разстрелян от украински щурмовак е само видимата част на айсберга. Какво обаче има

отвъд катастрофата на малайзийския „Боинг”?

За това разказва бивш сътрудник на Главна прокуратура на Руската федерация, пожелал анонимност, който участва в групата на следователите, разкриващи аналогични терористични актове в Москва.

„Катастрофата на боинга е със сложен информационен фон и доста трудно може да се отсеят фактите от измислиците – казва бившият следовател от Главна прокуратура. – Изпъква динамична промяна в позициите на украинското ръководство. Първоначално, веднага след катастрофата, Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна заяви, че опълченците имат оръжие, позволяващо да бъдат свалени самолети на голяма височина. След падането на лайнера главният прокурор на Украйна Виталий Ярема съобщи, че опълчението не е завземало работещи „Бук” от украинската армия. А след няколко дни Киев призна, че украинските военни може би са провеждали обучение с използване на „Бук”. Това бил отговорът на руското изявление, че Украйна разполага поне с три комплекса „Бук”, в чиято зона на обстрел би могъл да се озове боингът.”

Сега да видим любопитните факти, които може да се определят като по-малко или повече достоверни. В „Живой журнал” (Summer 56), чийто редактор е заместникът и приятел на Игор Стрелков Фьодор Березин, се съобщава, че опълченците, които намерили отломките на боинга в деня след катастрофата, доложили на Стрелков, че някои трупове не са от момента на трагедията – били обезкръвени и с характерна миризма.

Ако разгледаме фотографиите от местопроизшествието, а в интернет те са стотици, може да се убедим, че кръв има само по няколко трупа (!). Освен това много тела имат характерни трупни петна. На снимките се виждат и откъснати крайници, но няма и следа от кръв.

Намерени са и късове от самолета, на които явно личат следи от поразяващи елементи, например по пилотската кабина и по крилото. Ако разположим тези фрагменти в пространството така, както са били на самолета, може да се установи траекторията на стрелбата. За мен е очевидно, че стрелбата е дошла отпред и отдясно срещу самолета, и поразяващите елементи са пробили кабината и лявото крило.

Какво още ни принуждава

да се вгледаме внимателно

в обстоятелствата на падането на боинга?

Огромен брой странности от информационно естество. Да речем, има съобщения, че в боинга пътували група вирусолози – около 100 души, които отивали на научна конференция в Австралия. На борда сякаш имало и медицинско оборудване за хемодиализа, плюс 91, 6 кг медицински препарати, които се съхранявали при температура 5-20 градуса по целзий.

От официални източници знаем, че полет МН-17 е променил необходимата височина на полета по нареждане на украинските диспечери, така че екипът на боинга снижил самолета с 500 м – т.е., летели на височина не повече от 10 000 м. Известно е също, че записът на разговорите е бил иззет от днепропетровските диспечери и те никъде не са публикувани. Диспечерът обаче записва всичко, което се случва със самолета, включително и разговорите в пилотската кабина. Фактурата на записите обаче е такава, че нищо не може да се каже с точност. Основното е информационен фон и този фон разкрива нещо странно в отношенията между пасажерите.

В интернет и в пресата практически веднага се появиха списъците на загиналите – имена, фамилии, снимки, биографии. Но най-странното е, че не се срещат данни и снимки на родствениците на жертвите. Аз открих всичко на всичко четирима роднини – а пък загиналите са 298 души (!). По принцип в подобен случай би трябвало да видим огромна маса роднини, но такава няма. Холандия обяви официално траур, но не се виждат тълпи от роднини, също както и в Малайзия. Има и редица неща, които определено са странни и будят любопитство.

Един от пътниците на боинга пише съобщение на страницата си в туитър, преди да излети. „В случай, че самолетът изчезне, знайте, че изглежда така”. Явно е имал предвид загадъчното изчезване на един друг малайзийски самолет през март тази година. Снимката е подробно анализирана. „Боингът” от полет МН-17, който се разби над Донецк, е с бордови номер 9M-MRD. А на снимката, която публикува пасажерът на сякаш катастрофиралия самолет, се вижда част от предното шаси, на която пише „RC” - това са последните букви от идентификационния номер на самолета. 9M-MRC наистина съществува като бордови номер в Малайзийските авиолинии, но е за друга машина. Сред отломките на боинга над Донецк обаче е намерен елемент от шасито, и на него пише съответно „9M-MRD”.

И възникват въпроси

По какъв начин загиналият „фотограф” може да сбърка самолетите?

Аз лично прегледах страницата на този пасажер във фейсбук. Съвсем обикновени снимки без специфични особености. Но някои от тях провокират въпроси. Например снимка на мълния, която авторът сякаш е „уловил” и е запечатал сполучливо. Всъщност това е мълния от корицата на сп. „Нешънъл географик” от брой през 2010 г. Но всяка мълния е неповторима и има свой индивидуален рисунък, затова лесно се идентифицира. В случая е изключена грешка.

Във фейсбук има и снимка на самия пасажер от Азорските острови. Подразбира се, че той е посетил това място, но всъщност снимката е взета от рекламен сайт отпреди две години. Излиза, че този странен пътник е излъчвал в своята страница във фейсбук чужди снимки под свое име. Налага се впечатлението, че този човек е въображаем, а съобщението му – фалшификация.

Още нещо странно.

В бележката към снимката пасажерът намеква, че самолетът може да се изгуби също като загадъчно изчезналия лайнер на Малайзийските авиолинии през март 2014 г. Номерът на борда на изчезналия тогава самолет е 9M-MRO. С други думи, номерът на изчезналия „Боинг” и този на падналия над Донецк се различава по едно-единствено нещо – последната буква. И освен това - по своите очертания буквите „О” и „D” си приличат.

Има и две други странни съвпадения, които са външни по отношение на катастрофата.

Първо – 15 минути преди падането на боинга над Донецк Израел възобновява нанасянето на удари по ивицата Газа. Излиза, че катастрофата на самолета е нещо като информационно прикритие за войната на Израел.

Второ – американският тв-канал FX излъчва първата серия на „Щам” четири дни преди катастрофата – т.е., на 13 юли. Сюжетът на сериала разказва за летището на Ню Йорк, където се приземява „Боинг”, натъпкан с мъртъвци, заразени от неизвестна болест. Впрочем, тв-каналът „Fox”, в който днес влиза и компанията FX, през 2001 г. пръв излъчи серия от филми със следния сюжет: правителството на САЩ прави заговор с цел завладяване на авиолайнер и изпращането му срещу сградите на Световния търговски център. Целта на сериала е да бъдат обвинени терористите и да се получи повод за война. Сюжетът обикаля ефира половин година преди трагедията от 11 септември 2001 г., а сценарият се оказва реализиран на дело. Сега излиза, че FX прави същото.

Странности и факти

Интересно е и следното – международната разследваща група се озова на местопроизшествието едва на 1 август – тоест две седмици след катастрофата (!). А „черните кутии”, които опълченците намериха и доброволно предадоха на представители на Малайзия (факт, който свидетелства, че те не са заинтересовани от укриване на информация), някак се оказаха във Великобритания, която няма никакво отношение към катастрофата на самолета.

Какви версии биха могли да обслужват подобни странности и факти?

За да изработиш версия, трябва да се види кому носи полза катастрофата с боинга. Очевидно е, че е неизгодна за Русия, нито пък за опълченците, и в същото време е доста удобна за Украйна и Америка с оглед обвиненията срещу Руската федерация.

Според мен боингът е свален от украински изстребител или ракета „въздух-въздух”, или от ракета плюс авиационно оръдие. Фактическият височинен таван на „Су 25” впрочем е 10 хил. м – това го пише в официалния сайт на Министерството на отбраната на Украйна. Така че щурмовакът би могъл да достигне боинга – при условие, че полетното предписание на лайнера малко се понижи. Ако боингът бе ударен от „Бук”, разрушенията щяха да са тотални и всъщност от самолета щеше да има малобройни останки.

Пак според мен, в салона на сваления „Боинг” е имало не живи хора, а мъртъвци. Аз се доверявам на съобщенията на Стрелков и на източника, чието съобщение предава. А и снимките показват, че труповете с откъснати крайници са без кръв. Това е невъзможно, защото ако при катастрофата са загинали живи хора, кръвта щеше да е твърде много.

Дали това не са били мъртъвците от изчезналия на 8 март „Боинг”?

Едва ли. Прекалено много хипотези и прекалено на едро, за да обяснят как мъртъвци от мартенския „Боинг” са се преместили в донецкия „Боинг” и къде са пребивавали четири месеца?

Следствието – по лъжлива пътека

А как да се обясни инсценировката с труповете?

Обяснява я версията за международна провокация, планирана от САЩ, страната, която може най-силно да влияе на своите сателити Украйна, Холандия, Малайзия, Великобритания, Австралия. В рамките на една провокация е напълно възможно да се използват мъртъвци. Ако „бутнеш” самолет с триста пасажери, общественият резонанс би бил огромен, а тълпи от роднини щяха да окупират украинското посолство. Но от позицията на страните, участващи в заговора, мъртъвците не са чак толкова проблемен сценарий. Освен това за спецслужбите не е невъзможно да натъпчат трупове на борда, достатъчно е да се подбере съответната бройка тела на неразпознати индивиди от моргата или пък специално подбрани, като например загинали в последните три дни.

Елемент от провокацията в случая е и конференцията на вирусолозите (аз съм убеден, че тя е „куха”), а също и тв-сериалът „Щам”, понеже ако информацията за мъртъвците все пак се промъкне наяве, тази версия да бъде маргинализирана в аванс – един вид, какво има да обсъждаме тук, журналистите са се нагълтали със сериали и сега ги пренасят в действителността.

В случая омаловажаването трябва да замете следите на заговора и да тласне следствието по лъжлива пътека.

Тази версия обяснява и мудността на разследването. Намирането на мъртъвците доказва и наличие на умисъл в поръчителя на провокацията. Целта е вината за унищожаването на боинга да бъде хвърлена върху Русия и да послужи като аргумент срещу Кремъл в международен план.

Както виждаме, САЩ успешно осъществиха заговора по свалянето на държавната власт в Киев. Катастрофата с боинга е заговор от по-дребен мащаб и много по-прост технически. Тъкмо затова според мен версията за международен заговор с участието на висши длъжностни лица от различни държави е най-правдоподобна в случая със сваления „Боинг”.

 

4 август 2014 г.,

„Сегодня”