Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 33 (2014) ПРЕКАЛЕНИЯТ ЛУКС

ПРЕКАЛЕНИЯТ ЛУКС

Е-поща Печат PDF

• Искате ли да сте наясно с акуратните санкции на Путин?

„Русия потъна! Санкциите на Обама и Евросъюза довършиха руската икономика и сега Русия ще е най-бедната страна в света! Русия не може да отговори на Запада. Всички ще умрем!!!”

Така се надвикват онези, които не са наясно с хитрия план на Владимир Владимирович.

Европейците повярваха, че Русия няма да отвърне на санкциите, а сега им е болно. Болно им е, защото осъзнават, че ще изгубят минимум 12 млрд. евро.

Путин реши да действа на принципа „ще удрям акуратно, но силно”. Ефектът не закъсня. Европейските политици изразяват своето „удивление”, „смущение”, „неразбиране” и надежда, че би могло „някак да се излезе вън от логиката на санкциите”. За Евросъюза Русия е ключов пазар. Делът на ЕС в руския износ на храни е 42 %, а за ЕС Русия е най-големият потребител след САЩ. Показателно е обаче, че европейските политици порязаха основния жокер на руските санкции – става дума за това, че санкциите са за период от една година, обаче руският пазар може да бъде завинаги изгубен.

Затова и щетите от „акуратните санкции” на Путин може да са дългосрочни.

 

Покрай икономическия ефект, руските санкции ще създадат и постоянни политически проблеми. Излиза така, че Путин щедро пръсна цяло съзвездие кабърчета по стола, а ЕС с цялата си глупост се пльосна върху тях. И сега пострадалите страни ще трябва да просят от Еврокомисията компенсации за загубите, а пък Еврокомисията няма излишни 12 млрд. евро за тази година, и няма и да има.

Русия, още не довършила

изречението за санкциите

и пред брюкселската взаимно-спомагателна каса се изви опашка. Първи бяха поляците, но на тях, все едно, пари няма да им дадат. След тях се наредиха финландците и сега вече всичко става твърде сериозно. Впрочем, как ли ще коментират руските либерали факта, че блажената Финландия хлътна в икономическа криза понеже „грейките” (жаргон за русофобско прозвище на фалшивите патриоти – бел. ред.) въведоха санкции срещу нея? За такъв сценарий предупреждава и финландският премиер Александър Стъб: „Вероятно това ще е икономическа криза 2.0” (За някои Уеб 2.0 е основно маркетингово понятие, което отвежда онлайн комуникациите в друго измерение, с хоризонтална и вертикална комуникация едновременно. Web 2.0 е название, създадено от O’Reilly Media, компания, занимаваща се основно с издателска дейност, през 2004 г., което се отнася до т. нар. второ поколение уеб-базирани услуги като мрежи за социални контакти – бел. ред.), заявил на неотдавнашна пресконференция Стъб. Куриозното е, че финландският политик веднага огласи искането за покаяние и компенсации. Всъщност призова Русия да се покае за нарушаването на международното право, а пък компенсациите поиска от Евросъюза. „Абсолтно ясно е, че ако санкциите ударят Финландия непропорционално, ние ще се опитаме да получим помощ от нашите партньори в ЕС”.

С леко махване на ръката Путин превърна няколко страни от ЕС в клонинги на Украйна – сега те подскачат и настояват да им се плати само защото ненавиждат москалите (пренебрежително украинско прозвище на руснаците – бел. ред.)

За Украйна тази болест завърши зле, а пък Финландия и други страни ще се излекуват бързо. Лекарството е немско – политика на бюджетни икономии, по-известна като „лечебно гладуване”.

Компреси за мъртвец...

Евросъюзът ще получи още едно главоболие предвид необходимостта да потуши някак последиците от руските санкции. Фермерите например няма да могат да върнат част от кредитите, които са взели, залагайки договори за износ за Русия. Някои производители няма да успеят да платят на посредниците, ще се наложи да уволняват работници и всичко това създава проблеми, за чието решаване са нужни пари. Но най-оскърбителното е, че трябва да се преглътне намаляването на експортния потенциал на ЕС – той ще пресъхне с 10 % (да речем толкова е потреблението в Русия на стоки от ЕС), или пък ще се наложи да бъдат увеличени субсидиите на европейските производители, за да разчитат на някакви други пазари. Нивото на субсидии в ЕС достига 30 % и ако трябва да се увеличи, ще бъде доста неизгодно, пък и правилата на СТО не го позволяват. За някои страни дори и увеличението на субсидията ще е нещо като компрес за мъртвец.

Например министърът на селското стопанство на Полша вече призна, че ще е твърде сложно да се намери заместител на руския пазар. Европейците нямат никакъв вариант дори за отговор от типа „зъб за зъб...”, понеже Русия не изнася храни за Европа. Русия е голям износител на зърно, но не го продава в ЕС. Надеждата, че Москва сама ще отмени санкциите, уплашена от кризата в снабдяването с храни, е безсмислена. С изключение на някои стоки (например луксозното френско вино) целият внос на храни от Европа може да бъде заменен с внос от други страни или със собствено производство, и всъщност за Русия няма сериозен риск, а тъкмо обратното - съществува потенциал за увеличаване на собственото производство, докато за ЕС загубите са гарантирани.

Е, има за какво да се замислиш.

Дългосрочните проблеми вследствие на първите руски санкции ще бъдат подобаващо оценени от бюрократите в ЕС, като изводът ще бъде, че е по-изгодно да си „измият ръцете” по въпроса с Украйна и да забравят кошмарите на днешната ситуация.

Твърде вероятно е подобни мисли да спохождат ръководителите на Евросъюза. Няколко часа след въвеждането на руските санкции новинарските сайтове съобщиха, че „Ние искаме да преодолеем логиката на санкциите, искаме да седнем на масата на преговорите с руснаците и съвместно да обсъдим по-нататъшните пътища за развитие на Украйна”. Това заяви официалният представител на ЕК в Германия австриецът Рихард Кюнел. (Излъчва се от РИА „Новости” с позоваване на „Дойче веле”.)

Но Русия предлагаше това още от самото начало. Явно на европейците им е била необходима демонстрация на политическа воля и доказателство, че Русия може да причинява болка и без да разчита на аргумента „газово кранче”. Е, получиха доказателството, и то по един доста оскърбителен начин.

Наистина трябва да си голям наивник, за да си помислиш, че европейците ще търпят финансови загуби заради Украйна. Както се разбира от изявлението на Кюнел, те не могат и две седмици да издържат - колкото от кумова срама - и да си дадат вид, че проблемите на украинците ги вълнуват повече, отколкото проблемите на собствените им фермери.

Вероятно ще видим и още по-любопитен спектакъл – Вашингтон ще притиска ЕС и ще настоява за запазване и засилване на санкциите, а ЕС ще изисква компенсации от САЩ. Но американците нямат излишни средства, те и без това трябва да затворят печатницата за пари тази есен („програма за количествено смекчаване”), понеже съвсем ще си сринат икономиката. Но да плащат и на европейците компенсации, е абсолютно неприемливо от вътрешнополитическа гледна точка. Президентът, който се опита да го стори, ще бъде хвърлен на кладата веднага, а покрай Обама и без това мирише на импийчмънт.

Така че европейците (даже упорити русофоби като поляците) ще бъдат изправени пред огромна съблазън – тихичко да се изнижат от Украйна, и то колкото може по-бързо. Най-вероятният сценарий е да измислят някаква схема, която може да мине за „дипломатическо решение на въпроса” и ще позволи на европейците да си нахлузят нимбата на миротворци.

Руските санкции освободиха ЕС от усещането за неуязвимост и изключителност. И това е добре.

Разбирането, че загубата на добрите връзки с Русия е прекален лукс, може да насочи ЕС към правилните отношения с нас, независимо от натиска на Вашингтон.

 

Сrimsonalter

7 август 2014 г.