Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 34 (2014) ШМЕКЕРИАДА, КОЯТО МОЖЕ ДА СРИНЕ ДЪРЖАВАТА

ШМЕКЕРИАДА, КОЯТО МОЖЕ ДА СРИНЕ ДЪРЖАВАТА

Е-поща Печат PDF

Ние с шмекери не играем”, каза страшилището на всички шарани Бойко Борисов, след като позира полугол във фейсбук с две риби в ръцете. Въпросната реплика беше в отговор на въпрос дали ГЕРБ ще се коалира с Реформаторския блок след изборите на 5 октомври 2014 г. Борисов уточни, че ако партията му не спечели 121 мандата в 43-ото НС, лично той ще я остави в опозиция и ще „им гледа сеира” (на БСП и ДПС). По-късно лидерът на ГЕРБ предупреди, че след октомври може да няма правителство. И нещо по-лошо – нямало да има какво да ядем. Има Бойко Борисов начело на правителство на ГЕРБ – има хляб; няма такова правителство – чака ни глад. Очевидно „доктор” Борисов не смята за правителство кабинета на проф. Георги Близнашки, назначен от президента Росен Плевнелиев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов явно не приема подмятанията, че това правителство подготвя не честни избори, а завръщането на герберите на власт. И изтъква, че ако в него има министри, свързани с ГЕРБ, те са поканени в качеството им на експерти, а не като гербери. Той, Борисов, не се бил намесвал по никакъв начин в избора на министрите, дори хич не се интересувал от състава на служебния кабинет. Сигурно това обяснява предупреждението му, че след октомври може да нямаме правителство. Кой да чете досадната Конституция, в която е записано, че докато не се избере от парламента ново правителство и то не положи клетва, служебният кабинет продължава да управлява България?! Без да има право да подписва международни договори и да тегли заеми. Ако е за пари, той има право да харчи на месец по 1/12 от бюджета за 2014 г.

Българите са доказали, че могат и без държава, че липсата на редовно правителство ли ще ги стресне?! Със или без правителство, природата винаги ги „изненадва”: я с потопи, я със земетресения или пожари. „Ако изборите решаваха нещо, щяха да ги забранят!”, твърди една мъдрост, родена и изстрадана в годините на „прехода” у нас. До изборите на 5 октомври ще чуем и други такива бисери, но въпреки тях вотът ще се състои.

Обаче Борисов не иска „да дели отговорността”, тоест благинките на властта, с другите „шмекери” в дясното политическо пространство, затова изходът е един - избори до дупка. Сиреч, докато се сбъдне мечтата Му за самостоятелно управление на ГЕРБ. После и да гладуваме, това ще е здравословно гладуване – в името на финансовата стабилност ала Симеон Дянков.

„Борисов наистина е забележителен артист”, призна Радан Кънев в отговор на въпроса дали предварително не са се наговорили с ГЕРБ за следизборна коалиция, разигравайки предизборен политически театър. Оценката му за артистичните заложби на Борисов ни накара да си припомним неговата способност без свян да сменя на 180 градуса своите решения и оценки, отричайки вечер онова, което е казал сутринта и го е защитавал гръмогласно през целия ден.

По този начин проектът АЕЦ „Белене” се превърна от жизнено важен за България, без който токът ще поскъпне 17 пъти, в прекалено скъп и ненужен. Същото се случи и с проекта „Южен поток”. Преговорите за него водеше най-интензивно именно кабинетът „Борисов”, преди панически да побегне от народната любов през февруари 2013 г. Борисов се кълнеше, че няма да подаде оставка заради Станишев и Доган, а след като преспа една нощ, на 20.02.2014 внесе оставката на правителството в НС. Някои смятат, че това е станало с малко помощ от американския посланик в София, който поканил Борисов на среднощна беседа, но като не сме видели с очите си, не можем да твърдим, че е така.

Все пак кабинетът „Орешарски” получи от Борисов горещия картоф, наречен „Южен поток” и след мистериозната визита на трима американски сенатори, го обяви за замразен, „докато се изгладят противоречията с ЕК”. Сиреч, на свой ред го остави на служебното правителство, а пък то ще го завещае на редовното, избрано от 43-ото НС. „Псевдоекспертът” Пламен Орешарски (така го нарече Борисов), и по-точно неговият министър на регионалното развитие Д. Терзиева, успя в последния момент да издаде разрешително за строежа на газо-компресорна станция в местността „Паша дере”. Че като се надигнаха от „Протестна мрежа”! Стигнаха чак до прокуратурата. Наложи се президентът да ги награди за заслуги, давайки им Министерството на правосъдието. А пък другите „протестъри” получиха един „протестиращ” министър-председател в лицето на конституционалиста Георги Близнашки. Както писа Александър Симов, „Протестът отиде на друг купон”.

Бедни, бедни Орешарски! Да беше поучил още малко, че поне огнеборец да станеш! Тогава, вместо да твърдиш, че не знаеш дали е подписан и от кого е подписан „оня договор” за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, щеше да изпъчиш гърди и да заявиш: “Казах на „Уестингхаус”: това при мен не може!”.

Виж Борисов как командори ПГ на ГЕРБ, а ти се чудеше как да угодиш на три партии и накрая избра най-корумпираната - ДПС. Борисов накара своите съпартийци цял ден да обосновават необходимостта от актуализиране на републиканския бюджет, а вечерта им нареди да не се регистрират в парламента на следващия ден, когато трябваше да се гласува собственото му предложение. За да не ги пришивали към ДПС. Ами президентът, излъчен от ГЕРБ, той какво трябваше да изтърпи от своите? Срам, голям срам за българската демокрация!

Кафето с Местан в Кърджали е едно, друго са целувките с ДПС на Орлов мост. Което не пречи да се позатоплят отношенията на ГЕРБ с Делян Пеевски, номиниран за депутат в 43-ото НС от циганите в пловдивския квартал „Столипиново”. Цветан Василев и неговата КТБ да вървят на луната! След като по волята на Борисов ПГ на ГЕРБ не подкрепи актуализацията на бюджета и предложението на президента за извънредни пълномощия на служебното правителство, няма да има заем от МВФ, а значи и пари за „оздравяването” на бившата банка на властта КТБ. Същата при управлението на Борисов „наедря” като Искра Фидосова, а служебното правителство на Марин Райков й врътна кранчето, нареждайки на държавните фирми и ведомства да не държат в една и съща търговска банка повече от 20 % от парите си. Правителството „Орешарски” изпълни това изискване. Всъщност тогава започна и кризата в КТБ. Бившият министър на културата в правителството на ГЕРБ Вежди Рашидов изгоря с няколко милиона, но се жалва не от когото трябва. Кой му е крив, че се е хванал на Симеон-Дянковата пропаганда за финансовата стабилност? Днес Веждито обикаля от студио в студио, настоявайки хората да си получат всичките пари, а не само гарантираните до 100 000 евро. Само че хората с по няколко милиона в КТБ са 300-400 души и приемането на извънредно законодателство само за тях е подигравка с правото. БНБ не е законодателна институция, тя само осъществява банков надзор. Как го осъществява – това е видно от случая с КТБ. Кьорав карти не играе.

Най-опасната тайна

„Ако Цветан Василев проговори, ще срине цялата държава”, плаши Рашидов. И коя тайна на Василев е непозната на обществото? Това, че КТБ се е развивала с протекцията на държавата? Или че КТБ е финансирала партии, политически проекти и конкретни политици срещу бъдещи изгоди? Твърди се, че на някои политици Цветан Василев е раздавал безлимитни кредитни карти. Представяте ли си, ако с парите на Рашидов и Ко. Василев  е кредитирал Бойко Борисов, а любителят на пури и уиски се „оплаква на арменския поп”? Подобен скандал може и да не срине цялата държава, но за ГЕРБ ще има същия ефект, както аферата с „надпечатаните” бюлетини от Костинброд. Тогава, сбогом, абсолютно парламентарно мнозинство! Борисов или ще трябва да се коалира, или да стои в опозиция, докато парламентарната група на ГЕРБ заприлича на предишната. Борисов иска 121 депутати, не за да носи сам отговорността за една „фалирала” държава, а тъкмо защото от този обран бостан има все още какво да се краде. Пък и партията трябва „да се понахрани”... Ето защо оставените от Цветан Цветанов МВР кадри „не забелязаха”, че Цветан Василев се готви да духне извън страната с личния си самолет. Нито пък надзорът на БНБ забеляза, че КТБ се източва превантивно, включително с фалшиви кредити. Едва преди седмица прокуратурата отправи обвинения към избягалия банкер.

Така се разбра, че най-опасната тайна, която може да срине държавата, е съдружието в престъплението на финансовия капитал и герберско-депесарския „политически елит”. Другите обяснения са „шменти-капели”, както би казал Борисов. Противопоставяйки се на актуализацията на бюджета и намеренията на президента за увеличаване на държавния дълг, “Коалиция за България” временно осуети поредния пладнешки грабеж. Повече от неморално е да не се намерят 200-300 млн. лева за дофинансиране на здравеопазването, а да се вземат назаем милиарди за „оздравяването” на КТБ. Така, вместо да бъдат наказани, крадците ще бъдат насърчени.

Лапацалото лъжеивайло

Сега Борисов, по думите на Радан Кънев, рекетира избирателите със заплахата да не състави правителство, ако няма абсолютно парламентарно мнозинство. Тоест, ако не му гласуват както трябва, ще остави България без правителство и без хляб, но с режим на тока. Същинско раздвоение на личността: човекът, който и без друго обещава затягане на коланите, плаши хората с глад, ако не го изберат за премиер. А всъщност те ще бъдат наказани точно ако подкрепят човек, който си признава, че е прост. И чиято „експертиза” на огнеборец и охранител е абсолютно несъвместима с изискванията към модерния държавник.

Има ли друга страна на света, която да е била управлявана от лапацало като Б.Б.? България през Средновековието няколко години е имала селски цар, за който византийските летописци не пестят ругатните. Наричат го свинепас, Бърдоква, Лахана и какъв ли не, но не могат да обяснят как един невежа е разбивал и техните армии, и татарските орди! И защо след неговата гибел са се появили поне двама лъжеивайловци?

Случаят с лидера на ГЕРБ е нещо съвсем различно. Неговите пошли театрални импровизации може да вдъхновяват „простите като него”, но будят недоумение и презрение у световните лидери. И ако, макар и с погнуса, са принудени да го търпят, когато се засили да ги прегръща, то е защото е „техен кучи син”. Не им е първица да си затварят очите пред авторитарни политически лидери, след които вървят трагедия след трагедия. Ставащото в Украйна и Ирак е резултат точно на такава политика от страна на Запада. Турският в. „Джумхуриет” (16.08.2014) цитира изявление на генералния секретар на „Хисбуллах” в Ливан, Хасан Насраллах, че когато терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Дамаск” (ИД) е извършвала геноцид спрямо сунитите, САЩ са си затваряли очите с надеждата да я използват за свои цели. Коментарът е излишен. Така беше в Афганистан при режима на муджахидините и талибаните, в Египет, Тунис, Либия и Сирия по време на „Арабската пролет”.

Да видим как ще свърши поредната западна авантюра в Украйна и Ирак. И коя партия у нас ще се превърне в българската „ИД” след избирането на Ердоган за президент на Турция.

Впрочем, Борисов вече обеща поне 10 зам.-министри в бъдещото му правителство да са мюсюлмани... Едно обаче е сигурно - с държава, управлявана като офшорка от Борисов и Плевнелиев, гладът ни е гарантиран. Единият ще строи магистрали и спортни зали, другият ще промотира бизнес паркове и електронни правителства, докато нас ще продължат да ни “хранят” китайци, турци, поляци, румънци и македонци...