Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 34 (2014) БЕЗРЕДИЦИТЕ ВЪВ ФЪРГЮСЪН

БЕЗРЕДИЦИТЕ ВЪВ ФЪРГЮСЪН

Е-поща Печат PDF

Министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Ерик Холдър посети на 21 август Фъргюсън, предградието на Сейнт Люис, където през последната седмица се стигна до масови размирици заради смъртта на чернокож младеж, застрелян от бял полицай. Холдър се опита да успокои напрежението и да увери жителите на Фъргюсън, че случаят ще бъде най-внимателно разследван от най-добрите професионалисти. Процесът може да продължи със седмици.

Каква е предисторията на инцидента, обяснява в своя анализ журналистът Георгий Макаренко.

Зора

19 август 2014 г.

По сценария на най-големите расови бунтове

На 18 август, понеделник, губернаторът на Мисури Джей Никсън обяви мобилизация на щатската Национална гвардия заради масовите безредици в град Фъргюсън. Доброволческата милиция в щата Мисури е около 11 500 души и задачата й е да помага на полицията да възстанови мира в разбунтувалото се предградие Сент Луис. Като цяло в Щатите вече повече от 20 години не са свиквани резервисти за усмиряване на улични безредици.

Подтикът за масовите безрадици във Фюргюсън бе убийството на юношата Майкъл Браун, с афро-американски произход, от полицая Дарън Уилсън. Свидетел на инцидента станал приятелят на Браун, с който се разхождали по уличното платно. Патрулиращият Уилсън им заповядал да се качат на тротоара, после се завързала словесна престрелка, юношите се опитали да се измъкнат и полицаят стрелял в Браун няколко пъти.

 

Независимото разследване, проведено по молба на роднини на убития, открило по тялото на юношата шест следи от патрони – два в главата и четири в дясната ръка. По-късно в полицията било заявено, че Браун и неговият приятел се превърнали в обществена заплаха, тъй като 10 минути преди убийството са ограбили лавка за цигари. Като доказателство е оповестен запис на камерите от видеонаблюдението.

Въпреки всичко жителите на градчето оценяват действията на полицая като произвол и убийство по расови мотиви – 67 % от общо 21 000 жители на Фъргюсън са афроамериканци, а Уилсън е бял. На следващия ден траурната церемония прераства в погром и в резултат са разграбени не по-малко от 12 магазина.

Безредиците продължили и полицията решила да използва сълзотворен газ. След цяла седмица митинги и сблъсъци с органите на реда губернаторът Никсън въвежда комендантски час в града – от полунощ до 5 ч сутринта.

На следващата нощ около 150 протестиращи нарушили разпореждането на губернатора, излези по улиците на Фъргюсън и открили огън по полицейските автомобили.

Ожесточените сблъсъци продължили и в неделя вечерта. „Вашингтон пост” съобщава, че по данни на местната полиция, още на смрачаване, т.е. около 20,30 ч, мирната акция прераснала в бой с полицията, като било използвано и огнестрелно оръжие, а също и „коктейли Молотов”.

Бомба със закъснител

Според „Лос Анжелис таймс” убийството на Браун е всъщност само повод за безредиците, които назрявали с десетилетия като последица от промишления упадък на Фъргюсън през 80-те години на 20 в.Сините блузи” * напускали градчето, а на тяхно място пристигали бедни афроамерикански семейства, които търсели по-добри жилища. „За повечето от жителите на Фюргюсън градът символизира пропуснатите възможности”, твърди изданието. От 2000 г. средната работна заплата тук е намаляла с 30 %, като се отчита инфлацията. Във Фъргюсън най-големите работодатели са общинският колеж на Сент Луис и корпорацията Emerson Electriс, чиято централа е разположена в градчето. Корпорацията е основана през 1890 г. и всъщност представлява транснационална компания, специализирана в инженерингови технологии и производство на двигатели и системи за хранене. За периода 2012 / 2013 г. оборотът на компанията е 24, 7 млрд. долара.

CNNMoney отбелязва, че наскорошното разширяване на производството на Emerson Electriс определено е стабилизирало социалната ситуация във Фъргюсън, която през последните 30 години непрекъснато се влошавала. Колкото и да е странно, безредиците засега не са повлияли на котировките на Emerson – за последните пет търговски дни акциите на фирмата са се повишили по NYSE ** с 1, 63 %. Два часа след началото на търговете акциитесе повишили с още 1,1 %.

И все пак погромите по улиците на Фъргюсън директно заплашват очерталата се стабилизация. Според интернет портала St. Louis Business Journal към 14 август щетите от безредиците възлизат на милиони долари, въпреки че застрахователите ще поемат загубите за по-малките предприятия.

В САЩ Националната гвардия е повикана да възстанови реда преди повече от 20 години, когато през 1992 г. в лосанжелиския район Саут сентръл са опожарени 3 700 здания, загинали 53 души, а щетите възлезли на 1 млрд. долара (в днешни цени – 1, 7 млрд. долара).

Как Националната гвардия на САЩ потушаваше бунтовете

Въстанието в Уотс, 1964 г.

На 11-17 август 1964 г. в квартал Уотс, в Лос Анжелис, започват масови безредици на чернокожото население. Поводът бил арестът на 21-годишния Маркет Фрай, заподозрян, че шофира в пияно състояние. Брат му и майка му се застъпили за Фрай и започнала разправия между тях и полицаите и те на свой ред също били арестувани.

На местопроизшествието се насъбрала тълпа, полицаите се опитали да я разпръснат, но започнали да ги замерят с камъни. Безредиците се разраснали и броят на участниците достигнал 35 хиляди души. На 13 август в помощ на полицията била мобилизирана Националната гвардия на Калифорния (около 3900 души). В района било въведено военно положение и комендантски час, лосанжелиският район Южен Централен бил отцепен от гвардейци. Загинали 34 души, повече от хиляда били ранени. Икономическите щети от бунтовете в Уотс са оценени на повече от 40 млн. долара.

Бунтът в Детройт (1967 г.)

През нощта срещу 23 юли 1967 г. полицията направила проверка в бар, чиито собственици нямали разрешение за работа през нощта. В бара имало празненство по повод завръщането на двама войници от Виетнам. Посетителите били основно от чернокожото население. Полицаите опитали да арестуват всички присъстващи и скоро на улицата се насъбрала тълпа от протестиращи.

На следващия ден безредиците продължили, започнали грабежи и насилие, които се разпрострели и в близките улици и райони. На 24 юли подразделения на Националната гвардия на щата Мичиган се включили в операцията по потушаването им, а на 25 юли президентът на САЩ, тогава Линдън Джонсън, взел решение за влизане на федерални войски в Детройт. В града били изпратени около 8000 войници от Националната гвардия и 4700 десантчици. Редът бил възстановен едва на 27 юли. В хода на бунтовете загинали 43 души, щетите, по различни оценки, възлезли на 40-80 млн. долара.

Лосанжелиският бунт, 1992 г.

На 29 април съдебните заседатели произнесли оправдателна присъда за четиримата бели полицаи, които пребили подсъдимия чернокож Родни Кинг (защото оказал съпротива при арест за шофиране с превишена скорост). Недоволните от решението на съда организирали демонстрация, която бързо прераснала в масов бунт, придружен с насилие, грабежи и палеж на здания. Заради гъстия дим, който обгърнал града, били отменени самолетни полети от летището на Лос Анжелис.

Безредиците се прехвърлили и в Сан Франциско, а в Лос Анжелис протестиращите опитали да превземат с щурм щаба на полицията. На 2 май в зоната на безредиците били изпратени допълнителни сили на полицията и армията, включително около 10 000 войници от Националната гвардия. Бунтът бил смазан едва на 4 май. При безредиците загинали 53 души, щетите възлезли на почти 1 млрд. долара.

 

* жаргон, обозначаващ квалифицирани работници в промишлеността – бел. ред.

** Нюйоркската стокова борса, The New York Stock Exchange, NYSE, намира се на Уолстрийт и е най-голямата борса в света по оборот – бел. ред.