Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 36 (2014) НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА...

НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА...

Е-поща Печат PDF

Имало едно време един мъдър везир, който се славел с това, че каквато и голяма радост или нещастие да споходи царството, той винаги оставал спокоен. Мнозина искали да научат каква е тайната на тази голяма мъдрост, но никой не се сетил по-внимателно да се вгледа в това как се държи везирът. А какво правел този мъдрец – често-често поглеждал пръстена на дясната си ръка и се усмихвал с тъжна приветливост. На пръстена имало надпис – „Помни, че няма да е все така”.

В днешното българско царство-господарство за жалост няма такива мъдри хора, и с фенер да ги търсиш. Откак „вятърът на промяната” обърна платната на нашата страна откъм евроатлантическия цивилизационен вятър, повечето от немъдрите наши везири изгубиха ума и дума. А ги изгубиха, защото лакомото им и ненаситно око направо залепна върху витрината на предлаганите лакомства от Запад, невиждани и несънувани дотогава от окаяните им персони. „Няма да е все така” – би трябвало някой да им каже, но не е твърде сигурно, че алчната и винаги готова за предателството им душица ще чуе.

През годините, в които народът бе обречен да изброди пустинята на всевъзможни чувани и нечувани беди и нещастия, рогът на изобилието, щедро отворен над родината ни, не само че пресъхна, ами направо се разпадна и на негово място се въплъти йерихонската тръба на омразата, лъжата и скудоумието, съчетани с огромни и все ненапълними джобове на везирите, които се съгласиха на всякакви пируети, само и само да са на върха. Е, не всички успяха, но някои отчетливо се справиха.

Сред тези „справящи се” с всевъзможни обстоятелства и ръкоположени от върховната благословия на големия бял суверен, са и днешните службаши от кабинета „Близнашки” – временен, несъстоятелен като професионален екип, но пък напорист и безотговорен, та де се е чудо невидяло. На негов гръб се падна и тежестта на почти Херкулесовия подвиг – да изработи документа “Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”. На всенародното внимание той бе представен като нещо от рода на пътна карта, с която президентът Росен Плевнелиев и служебният военен министър Велизар Шаламанов да удивят колегите от срещата на върха на НАТО в Уелс на на 4 и 5 септември.

И кое е още по-удивително и неземно, което се излъхва от този величествен А–4 формат! Ами това, че директно се обявява как Русия създавала заплахи за страната ни. Ето я премиерата на една „визия”, каквато за пръв път се формулира в българската национална стратегия по линия на сигурността.

Но „няма да е все така”.

Везир Шаламанов е познат като зам.-военен министър в двете правителства на Командира (Иван Костов). А освен това изработването на стратегия от служебен везир и служебно правителство съвсем не е тяхна работа. Според върховния закон на страната ни единствената им цел е да организират провеждане на свободни и честни избори.

И ето тук идва мястото на стегнатата, логична и тревожна статия, публикувана в чешкото издание AENews, която предлагаме в този брой. Тя е забележителна с това, че прави видима една позиция, на която не може да не се възхищаваме поради нейната открито и ясно заявена тревога за националната сигурност и бъднините на народа на Чехия.

Това, естествено, едва ли ще послужи за дълбока поука на нашите „везири”, но пък дори и да запомнят онова – „няма да е все така”, - е поне една малка утеха...