Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 37 (2014) КЪМ КАКЪВ МИР СЕ СТРЕМИМ

КЪМ КАКЪВ МИР СЕ СТРЕМИМ

Е-поща Печат PDF

• НЕ КЪМ МИРА, НАЛАГАН С ОРЪЖИЕТО НА PAX AMERICANA

Докато ние в България спорехме дали 9-и септември е „черна” или светла дата, докато течеше еуфорията от „нашия човек” в ЕС – г-жа Кристалина Георгиева, докато се изясняваше кой и за какво е виновен за бедствените наводнения, съсипали живота на стотици българи безвъзвратно, в Русия се роди сайт в подкрепа на политиката на Владимир Путин. На 9 септември на интернет адреса dearputin.com/ru бе публикувано отворено писмо до президента Путин на граждани от най-различни страни. До петък, 12 септември (когато е редакционното приключване на броя), подписалите това писмо наброяват 16 600 души и най-вероятно ще се увеличават.

Към това писмо се присъединява и редакцията на в. „Нова Зора”, и членове на партия „Нова Зора”, и специално Минчо Минчев, главен редактор на вестника и председател на партия „Нова Зора”. Всъщност на нашите страници многократно са намирали място знакови изказвания на президента Владимир Путин, касаещи въпроси на европейската и световната политика и сигурност, както и по вътрешнополитически проблеми на самата Руска федерация, а също и пряко свързани с актуални казуси от международен характер. Нека припомним, че през 2008 г. изд. „Зора” публикува сборника „А какво мисли Русия”, където бяха събрани най-важните изказвания и анализи на Владимир Путин, а сборникът бе приет с огромен интерес не само от българската читателска аудитория.

 

В този смисъл най-естественото сега е да предложим на нашите читатели и това вълнуващо писмо, още повече, че то като във фокус събира уважението и надеждите на различни хора от различни страни за установяване на мир по света, принос за който специално би имала Русия в качеството й на православна и богохранима територия и народ, и също така като една от великите сили, колкото и да е натоварено с болезнен привкус това понятие в нови времена.

Зора

 

Уважаеми Владимир Владимирович,

Уважаеми жители на Русия,

Моля приемете нашето извинение за поведението на правителствата ни и на нашите медии. Западните държави, начело със САЩ, изглеждат категорично решени да започнат война с Русия. Всеки нормален човек би осъзнал страховитите последствия от такава война и би направил всичко по силите си, за да я избегне. И всъщност, изглежда, Вие правите тъкмо това. Въпреки неспирния поток лъжи и провокации, Вие успяхте да опазите Русия от въвличане в ядрена война. (1, 2)

Събитията около Украйна бяха деформирани с оглед на това да Ви бъде наложена ролята на агресор, а в същото време фактите недвусмислено свидетелстват тъкмо за обратното. Неонацистките банди всеки ден злодействат срещу гражданите на Новорусия и получават финансова и политическа подкрепа от западните правителства. Украинската армия нападна руските контролно-пропускателни пунктове и градовете, а освен това редовно бомбардира бежанците, които се опитват да напуснат страната. Русия бе обвинена за катастрофата на полет МН 17 на Малайзийските авиолинии, въпреки че доказателствата сочат, че самолетът е бил свален от украинската армия. Вие предоставяте хуманитарна помощ на жителите на Луганск и в същото това време Ви обвиняват в контрабанда на оръжие за Украйна. (3)

Защо направиха именно Вас мишена за лъжи и провокации? Патологичните престъпници от Запада ни тласкат към война с Русия, защото им е необходим външен враг. Докато вниманието на населението е съсредоточено върху „руската агресия”, то ще остане в неведение за това кой всъщност носи отговорността за упадъка на американската икономика и социална система. В Европа, където историята е богата на кръвопролитни войни, разпалени заради високомерие и алчност, европейските лидери преглътнаха пълното си морално падение и като завършени наивници се наредиха зад американската политика на империалистическа агресия.

Последният велик американски президент Джон Кенеди описваше така нашия общ враг през 1961 г.: По цял свят срещу нас се изправя монолитен, безмилостен заговор, който с тайни средства разширява сферата си на влияние – инфилтрация вместо нахлуване, подривна дейност вместо законни избори, заплахи вместо свободен избор, диверсионни отряди под булото на нощта вместо открито противостояние.

И тази система мобилизира много материални и човешки ресурси и изгради здрава, високо ефикасна машина, която осъществява военни, дипломатически, разузнавателни, икономически, научни и политически операции... Подготовката им е тайна, техните грешки се прикриват, не се огласяват. Тази машина настъпва безмълвно. Не я вълнуват нито загубите, нито слуховете, не огласява тайните си”. (4)

Оттогава правителствата на САЩ и на другите западни страни бяха инфилтрирани с този „безмилостен заговор”. Въпреки че лидерите не са задължително сходни, според нас те мислят и действат без всякакви угризения на съвестта. Затова са готови да жертват и живота на милиони и дори милиарди хора. Те снабдявят Израел с оръжие, което се използва за масови убйства на хиляди палестинци. Те милитаризират полицията в градовете, като например във Фъргюсън, щат Мисури, за защита и укрепване на своята власт над народа. (В. „Нова Зора” публикува специален анализ за сблъсъците във Фъргюсън в бр. 34 от тази година. - Бел. ред.) За да затвърдят политическата си власт, те ни лъжат, че започват войни, спасяващи живота на милиони хора. Те са достойни за презрение. (5, 6)

Също както и Джон Ф. Кенеди, и Вие имате военно минало, затова притежавате и усещането за дълг и за служба в защита на народа на Русия. Изглежда, също като него, и Вие си давате сметка за безумието на ядрената война и защитихте привържениците на мирното разрешаване на конфликтите. (7) Вие се отказахте да подкрепяте американската империя и работите за отслабване на нейното влияние, и то без да влизате във военен конфликт. Така Русия спомогна за развитието на по-тесни връзки с много държави чрез организации като БРИКС, опростихте също стари дългове и работихте със своите партньори за постигането на цели, които са в интерес на всички хора. Идеята за международно партньорство и многополюсният подход рязко контрастират с еднополюсната империалистическа политика на САЩ, където всички ресурси на държавата са под контрола и в служба на шепа силни мира сего.

Ние отхвърляме алчността, ненавистта и жаждата за власт на нашите т. нар. политически лидери. Ние сме възмутени и ужасени от убийството на милиони невинни хора в името на свободата и самоотбраната. Ние искаме мир и справедливост за всички. Ние искаме действителен и дълъг мир, такъв, за който Кенеди казваше: „За какъв мир говоря? Към какъв мир се стремим? Това не е Pax Americana, налаган на човечеството от американското оръжие. Аз говоря за истински мир, за мир, който носи на хората достоен живот на земята, който дава на хората и народите възможност да се развиват и да се надяват, да изграждат по-добър живот за своите деца – мир не само за Америка, но за всички хора”. (8)

Истински мир и справедливост са невъзможни, докато този „безмилостен заговор” се управлява тайно от САЩ и други държави.

Ние отправяме молитва - благодарение на общите ни усилия да успеем да победим тези алчни за власт и безмилостни престъпници, които се стремят да заробят всички нас. Ние се молим за това да успеем да постигнем истински мир, заради който си струва да се живее на земята.

 

С уважение:

Станимир Трендафилов, България, Елена Енис, Русия, Александър Турабов, Казахстан, Серафин Фернандес, Испания, Клаудия Фрюденберг, Германия, Алексей Воробьов, Русия, Юлия Михайлова, Русия, Едуард Бурке, Австралия, Габрио Вакарин, Италия, Ксавиер Алонсо, Франция, Александър Гайдар, Владимир Яскевич, Казахстан, Александра Каширина, Русия, Денис Пономарьов, Русия, Настя Кротова, Русия, Майк Ливайн, САЩ, Денис Ямковой, Украйна, Ариан, Мексико, Сергей Михеев, Русия, Еди Рама, Албания, Куентин Палавичини, Франция, Питър Маркескинизов, САЩ, Алексей Шушеров, Русия, Оли Нелги, Латвия, Евгения Фахрутдинова, Русия, Александра Богданова, Литва, Анабела Примаверили, Италия, Роман Марченко, Естония, Роман Хлебянкин, Русия, Александър Афанасиев, Русия, Шахин Агаев, Азърбайджан, Йоханес Хинек, Австрия, Вячеслав Козарев, Русия, Джорджо Канчи, Италия

и още хиляди други имена

* Заглавието е на редакцията

Използвани източници в писмото:

1. Неподкупният Путин? Мнение на американски инсайдър за характера на президента и за преобразуванията в неговата страна

2. Путин се опитва да спаси света от война (статия на Пол Крейг Робъртс)

3. Путин го обвиняват в съпричастие към катастрофата на малайзиския самолет от полет МН 17: атаката срещу световната банка БРИКС

4. Встъпително слово в Американския университет, 10 юни 1963 г.

5. Политическата понерология (наука за природата като инструмент за постигане на политически цели). Автор Андрей Лобачевски

6. Шоковата доктрина: разцветът на капитализма на катастрофите. Автор Наоми Клайна

7. Джон Ф. Кенеди и неописаното: защо той умря и защо това има значение. Автор Джеймс Дъглас

8. Джон Ф. Кенеди – президентът и медиите: реч пред Американската асоциация на издателите на вестници, 27 април 1964 г.