Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 37 (2014) ПАК СМЕ НА ВЛАСТ, ПАК КРАДЕМ!

ПАК СМЕ НА ВЛАСТ, ПАК КРАДЕМ!

Е-поща Печат PDF

Пак сме на власт, пак крадем! – обявиха програмно от служебното правителство и заявиха, че ще вдигат цената на тока. Джакпот! – изреваха дружно от енергийното лоби и отново пуснаха ротативката за крадене.

Ако някой все още се съмнява как става това, нека погледне интернет-страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Според данните, публикувани на 09.08.2014 г., фотоволтаиците генерират в реално време – в 20:45:37 ч – и подават в системата 20 MW произведена електроенергия.

Това показва в реално време ЕСО – в 20:45:37 ч на 09.08.2014 г. фотоволтаиците (ФЕЦ) са подали в системата 20 MW произведена електроенергия

http://www.tso.bg/default.aspx/page-707/bg

От синоптичните данни обаче научаваме, че на същата дата – 09.08.2014 г., – слънцето е залязло в 20:37 ч. Но според данните на ЕСО в реално време фотоволтаиците продължават да произвеждат ток от слънцето и след залеза. Оказва се, че България е страната с неограничените възможности. Неограничени за енергийното лоби, което Илия Божинов преди осем години нарече с истинското му име – енергийна мафия. А законите на физиката заедно с Никола Тесла и Алберт Айнщайн – ряпа да ядат!

Това показват синоптичните данни - на 09.08.2014 г. залезът е бил в 20:37 ч

http//www.sinoptik.bg

Преди година в. „Нова Зора“, в статия, озаглавена „Зелените милиони“ и машината на времето” (бр. 32 / 2013 г.), алармира как фотоволтаичните централи системно „генериратток след залез слънце, дори през малките часове на нощта. Оказа се, че такъв „вариант“ е бил обсъждан от потенциалните „инвеститори“ на ВЕИ още преди започване на проектите – да купуват евтин ток от НЕК и да го продават като уж произведен от ВЕИ. Затова в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ, ДВ. бр. 35/2011) или „нашият закон“, както го нарече Бойко Борисов, е оставена вратичка - собствениците на ВЕИ-централи да ползват „за собствени нужди“ евтин ток от НЕК с мотива, че на инверторите им трябва напрежение, за да тръгнат.

В действителност с този закон се отварят широко вратите за грабеж. Схемата“ е елементарна. Фотоволтаикът дори не е нужно да съществува. Ако сте припознат като „наш човек“ и „се отчитате“, никой няма да ви проверява. Като Мишо Бирата. Достатъчно е да монтирате боядисани в кафяво ламарини, които иззад оградата или от птичи поглед да приличат на слънчеви панели. И пускате „схемичката” да завърти банкомата, пардон, електромера!

Ако сте електроразпределително дружество (ЕРП) – от това по-лесно няма. Защото и електромерът, и таблата, и „схемата” за крадене са на „ваша територия“ и никой не може да ги контролира. Впрочем, публичен факт е, че ЕРП-тата контролират държавата, а не държавата ЕРП-тата. Те назначават министрите на енергетиката, подкупват законодатели, медии, магистрати, наемат гангстери за сплашване, държат „конско“ на министър-председатели, заплашват с международни санкции.

След бунтовете през февруари миналата година екс-министърът на енергетиката Асен Василев бе принуден да признае, че само едно от ЕРП-та е присъединило 50 такива електроцентрали. Ако приемем, че по тази схема се завъртят 8 мегавата по 700 лева на мегават, за 24 часа се „печелят“ 8 х 700 х 24 = 134 400 лв., или 940 800 лв. за седмица. Близо милионец! Един врътка с 8, друг със 7, трети с 3 мегавата. Никой в ЕСО или в НЕК няма да проверява, особено ако си плащате да не ви забелязват.

А при 200 мегавата, колкото според официалните данни са присъединените ФЕЦ-мощности? При 200 мегавата се “генериратпо 3 360 000 лв. на ден, или грабежът е от порядъка на 1.2 милиарда лева годишно.От енергетиката се източват, тоест крадат, по два милиона лева на ден!“, алармира и вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров в предаването „Под лупа“ на тв „Европа“, излъчено на 13.11.2013 г. в 20,52 ч. Това именно е размерът на натрупания дълг в НЕК от юли 2012 г. Към тази сума трябва да се прибавят и “генерираните” грабежи от Костовите „Марица 1” и 3, както и тецове на Ковачки. Другото – ЕРП-тата си го “прихващат” сами от НЕК. И от нас, потребителите, след съответната “благословия” на членовете на ДКЕВР, които по времето на ГЕРБ, каквато е мълвата, били купувани със 100 000 лева за всеки процент увеличение на „цената“ на тока! Или за наложеното от ГЕРБ 13процентно увеличение от 1 юли 2012 г., всеки член на т. нар. независим държавен регулатор е бил „възнаграден“ от ЕРП-тата с 1.3 милиона лева, според изнесеното по тв „Алфа“ от депутат Магдалена Ташева.

Авторът на разкритията в „Нова Зора“ подкани тогава взелите подкупа господа да бъдат така любезни да помогнат на съответните мутри да си пренастроят таймера. Реакцията на олигарсите от Българската фотоволтаична асоциация и на уволнения вече Иво Лефтеров от ЕСО не закъсня: за да не се набиват на очи „скромните“ фотоволтаични 80 мегавата, произведени в 2 ч след полунощ, ЕСО инсталира и програмира таймер, който софтуерно да занулява ФЕЦ-показателите на страницата си съобразно синоптичните данни за залеза. Не бяха взели предвид обаче, че според законите на физиката, светлинният поток достига недостатъчност поне половин час по-рано от астрономическия залез. Следователно, в края на светлата част на деня не може да се задейства който и да е фотоволтаик.

Нещо повече, инверторите, които преобразуват постоянното напрежение и тока от панелите в променливия ток на разпределителната мрежа с нужната синхронизирана амплитуда, честота и фаза, автоматично изключват веднага щом входящата мощност спадне под долната номинална, тоест минимална граница! Или в сегашния случай, след като залезът на 09.08.2014 г. настъпва в 20:37 ч, минималната осветеност, необходима за фотоволтаично производство, се изгубва далеч преди 20,00 ч.

И така, грабежът продължава.

Чудно ли е тогава защо служебният вицепремиер лобира за повишаване цената на тока? Паролата е: пак сме на власт, пак крадем!