Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 37 (2014) ПАК РУСИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА СПАСЯВА ЕВРОПА

ПАК РУСИЯ ЩЕ ТРЯБВА ДА СПАСЯВА ЕВРОПА

Е-поща Печат PDF

• Ако ЕС не преразгледа политиката си на Изток, не му остава дълъг живот, твърди Бела КОВАЧ в интервю  на Галина САПОЖНИКОВА за руския „Живой журнал”

Бела Ковач е депутат в Европарламента от Унгария, съпредседател на междупарламентарната работна група по енергетиката при комисията Русия – ЕС

- Уважаеми г-н депутат, длъжна съм да Ви разкажа за това с какви чувства се върнах от наскорошната ми командировка в Унгария. За последните 25 години ние, руснаците, свикнахме, че навсякъде ни недолюбват. И неочаквано, в Унгария, се натъкнах на пълно отсъствие на русофобия и голям брой хора, които говорят руски. Казват, че са го учили в училище. А тези, които не са, тръгнали да го изучават. Но какво се е случило – питам ги аз. „ЕС ни завлича в бездна, бъдещето е на Евразийския съюз и на Москва” – отговарят ми те.

Не вярвах на ушите си, опитах се да им припомня за унгарските събития от 1956 г., а те ми отговарят: но нека да живеем с бъдещето, а не с миналото!

Кажете ми, моля Ви, кога започна това „затопляне”? И с какво е свързано?

- Денят, в който последният съветски войник напусна територията на Унгария, се превърна в празник за всички по онова време. Хората си мислеха, че е дошло светлото бъдеще и сега всички ще живеят другояче. В онзи момент хората не знаеха, че на унгарска територия вече е разположена американска армия и представители на НАТО.

През 2004 г. Унгария влезе в ЕС. Всички повярваха, че вече свободно могат да ходят до Виена и да си отварят хлебарници там. Днес повече от 600 хиляди млади унгарци наистина са извън Унгария, но просто защото в родината им няма работа за тях.

- А защо? Знаем, че имаше времена, когато с удоволствие се хранехме с вашия зелен грах и лютеница?

- ...Имаше също автобуси „Икарус” и унгарско вино. А какво стана ли? Унгарското селско стопанство е почти напълно унищожено. От ЕС отпускат пари на фермерите, за да изкореняват дръвчета и да унищожават лозята. А ако най-важният отрасъл – селското стопанство – бъде унищожен, няма причина да има и консервна промишленост.

- Значи руско-унгарските търговски връзки умряха заедно със СССР?

- Посветих много години в опит да ги възстановя. Но за жалост, спрямо унгарските стоки се прилагат стандартните търговски мита, каквито се прилагат и към другите държави, членки на ЕС. Резервни части за „Икарус”, уви, вече не се произвеждат в Унгария, защото по решение на Еврокомисията е забранено производството на тези стоки.

- Помните ли колко камъни се хвърлиха в двора на нещастния СССР навремето заради неговия „кремълски диктат”? А сега какво, любимият Брюксел кове закони – все едно дали за борбата с кривите краставици или с тлъстото мляко, - така че май на такъв фон СССР направо блести...

- Не бих казал „любим”. Аз се числя към евроскептиците. Но през септември ще се събере новият парламент и нашата най-важна задача е именно тази – да променим днешния диктат – икономически, политически, финансов.

„У вас ще стоварват боклука от Европа”

- Кажете, моля Ви, защо тогава ЕС с налудничава настойчивост придърпва в клуба си нови членове?

- И аз се чудя на това. Как оглупиха народите! Срещам се с представители на такива държави по различни форуми и ги питам: къде сте тръгнали? Към потъващия кораб ли? Вие сте нужни на тях, а не те на вас. При вас ще стоварват боклука на Европа!

Днес Брюксел има много сериозни проблеми с финансирането. И причината е една – на ЕС му трябват нови пазари. През 2004 г. в ЕС влязоха бивши соцстрани и за 10 години новите пазари вече се износиха. Затова наред са следващите: Молдова и Украйна.

- Е, явно последната особено ще допринесе за общоевропейската стабилност.... Струва ми се обаче, че в Унгария не се вълнуват много-много от украинския проблем. Това е може би петата по важност тема в средствата за информация, а може и шеста, което ме учуди, честно казано. Та нали граничите с Украйна, а също и с остатъците от бивша Югославия, и затова не може да не си спомняте ужасите на 90-те години!

- Разбира се, че ни вълнува.

Не забравяйте, че в Задкарпатието живеят 180 000 етнически унгарци, които за последните две години придобиха унгарско гражданство. Но в пресата ни наистина няма много информация за войната в Украйна. Така че са налице и първите жертви сред онези, които насила бяха взети в украинската армия. Местното население, особено селяните, бягат през границата и молят за помощ. На мен също ми звънят често по такива поводи, тъй като в задкарпатския град Берегово имам приемна.

- Обществената приемна, която националистите разрушиха ли?

- И то неведнъж. „Десен сектор” заедно с всевъзможни „тягнибоци”, както ги наричам, взеха да се насъбират с лозунги „Вън оттук! Това е Украйна. Ковач – провокатор!”, и това – поне веднъж на три месеца за последните четири години. Стигна се дотам, че получих устно предупреждение – ако още веднъж се появя на територията на Задкарпатието, ще бъда убит. И тогава се попитах кое е по-добре – да съм герой, но загинал, или да си продължа работата? И избрах да продължа. Така че приемната трябваше да бъде закрита.

- След думите на унгарския премиер Виктор Орбан, който недвусмислено заяви за унгарска териториална автономия, всички в Украйна подскочиха. В Задкарпатието почти всеки взе да ми обяснява за Трианонския договор от 1920 г., заради който Унгария е загубила две трети от територията и населението си, както и за реваншистките настроения, които били някак свойствени за Унгария. Същите настроения важат и за Румъния, и за Словакия, и за Полша – страните, в чийто състав са влезли късчета от днешна Украйна.

- Първо, унгарците не искат връщане на каквито и да било територии. Ние уважаваме границите, които съществуват към днешно време.

Единственото, което искаме, е да живеем в мир заедно, както е от 16 век насам, да има мир между руснаци и унгарци. В Западна Украйна няма етнически проблем, проблемите възникват едва когато на територията й се появят хора като Тягнибок.

“Няма да има други избори за Европарламент”

- Г-н Ковач, кажете, моля Ви, защо политиката се набърква в икономиката? И защо Европарламентът стана гнездо на русофобията с изключение на неколцина, например и Вие сте сред тях.

- Европа се страхува от Русия. В Европарламента чувам все едно и също – стойте настрана от руснаците, стига им това, че пуснахме тук „Северен поток”. А ако пуснем и „Южен поток” и разрешим на Украйна да обнови тръбите на газопровода, изцяло ще станем зависими от Русия в енергийната сфера. С една дума, руснаците искали да влияят чрез енергийните ресурси не само на икономиката, но и на политиката. Този подход обаче трябва коренно да се промени. Иначе идващата зима ще им се види твърде студена на европейците.

- На фона на евроскептицизма вашата партия „За по-добра Унгария” стана втора на последните избори за Европарламент. Очаквате ли, че разочарованието на народа от ЕС ще нараства и на следващите избори ще заемете лидерска позиция?

- Според мен няма да има следващи избори за Европарламент. Това е последният ни мандат. Няма да има нито Евросъюз, нито Европарламент. И е единствено въпрос на време. Диктатурата на Брюксел, влошаването на жизнения стандарт и доходите, проблемите на националните икономики – всички тези фактори показват, че ЕС не го чака дълъг живот.

През 2004 г. всички ни обнадеждаваха, че в европейска Унгария ще е също толкова хубаво както в Австрия. А какво излезе? Австрия падна на нивото на Унгария. Как живееха немците, преди да влязат в ЕС? Имаше опашки за мерцедеси! Сега пак има опашки, но по друга причина – от Москва има толкова поръчки, че измежду първите сто няма нито една немска...

Хората осъзнаха, че са ги излъгали. Аз пътувам много из страната. И какво мислите чувам? Обикновени унгарци от затънтени краища ми казват – Бела, върни ни руския пазар. И това е записано в програмата на нашата партия: единственият изход от ситуацията е да се обърнем на Изток.

Евросъюзът се задъхва и ако не свърнем навреме на Изток, то няма къде да отидем по-нататък. Така че матушка Русия, пак тя ще спасява Еропа. И не за първи път.

8 септември 2014 г.