Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 38 (2014) ОСОБЕНОСТИТЕ НА “МАЛКАТА ШАХМАТНА ДЪСКА”

ОСОБЕНОСТИТЕ НА “МАЛКАТА ШАХМАТНА ДЪСКА”

Е-поща Печат PDF

Изглежда, че невежеството (и тъпотията) са силно заразни и българските „държавници и политици” са сред особено застрашената популация. Документът на Министерство на отбраната „Визия 2020” възуди за кратко духовете в общественото пространство, заради констатацията, че „Русия е заплаха за България”. И макар че беше изтеглен за доразглеждане и прецизиране във формулировките, военният гений Шаламанов, получил и допълнително „военно напомпване” в курсовете на НАТО, продължи да поддържа първоначалното „компетентно” мнение: „Аз лично считам, че България е достоен член на НАТО и на ЕС и трябва да забравим за номерата на Андрешко, който се чуди как да се скрие от бирника. Планът за действие за повишаване на готовността на НАТО е пряк отговор на агресивните действия на Русия с анексирането на Крим и инвазията в Източна Украйна”.

Освен от армия, Шаламанов се оказа, че разбира и от литература. Похвално, но остава загадка какво е разбрал от онова, което е чел. И освен Елин Пелин, чел ли е, и чете ли това, което трябва да чете един военен министър?!

Да не търсим сложни обяснения. Време е да се признае, че проектът „България - 3” е нежизнеспособен поради присъщите на народ и политици интелектуални и културни специфики, които довеждат техния „па триотизъм” до границите на молумието, нищо лично....

Да видим за какво става дума и дали от Русия тръгва териториалната заплаха за Европейския съюз изобщо и за България в частност.

В навечерието на срещата на върха на НАТО в Уелс (4.09.2014 г.) президентът на САЩ и министър-председателят на Великобритания публикуваха съвместна статия в „Таймс” (изключително рядко вестникарско събитие – нещо като послание от англосаксонския свят). В нея откровено са заявява, че безопасността на американци и англичани може да се гарантира само ако целият свят бъде изграден като американски свят. „Поради това ние ще продължаваме да се намесваме навсякъде, където намерим за нужно. Представените на срещата 60 държави са способни да превърнат този горд трансатлантически алианс в много по-ефикасна мрежа за безопасносност, укрепваща стабилността по целия свят”.

Двете заплахи за англосаксонския свят са посочени открито – политиката на Русия и терористите от „Ислямския халифат”.

„НАТО не е просто алианс от приятели, които си идват на помощ при нужда. Това е алианс, базиран на националните интереси на страните-участници. ... Нашите страни винаги са смятали, че тяхното процъфтяване и сигурност непосредствено зависят от процъфтяването и безопасността на света. За нас е важно децата ни да растат в мир, а жените да не се изнасилват при конфликтни ситуации и хората да не се избиват масово поради тяхната вяра или политически убеждения. Точно заради това ние ликвидирахме ядрото на „Ал Каида” и помогнахме на афганистанския народ. Ако терористите мислят, че ще ни изплашат, те дълбоко грешат. Такива държави като Британия и Америка не се плашат от варвари и убийци. Ние твърдо ще браним нашите ценности, защото смятаме, че ако в света има повече свобода, това ще помогне да осигурим безопасност и за нашите народи.

Ако Русия се опита да застави с пистолет суверенна страна да се откаже от демокрацията, ние трябва да помогнем на Украйна сама да определи своето демократично бъдеще и затова ще положим усилия за развитие на украинския потенциал. Това значи нашите въоръжени сили да имат постоянно присъствие в Източна Европа. ... Британия и Америка ще продължат да бъдат лидери не само защото това е правилно от морална гледна точка, но и защото сме убедени, че само чрез подържането на мира, демокрацията и правата на човека по целия свят, ние ще осигурим и сигурността на британските и американските семейства” .

Нека не коментираме тази високомерна баптиска проповед, но какво ни казват всъщност двамата политици? „Ние сме лидерите, защото това, което правим, е правилното от морална гледна точка, т.е. защото ние сме „избраните”.

Е, да попитаме господата Плевнелиев и Шаламанов, откъде произтичат главните заплахи за суверенитета на България? Ясно е откъде – от политиката на САЩ и на НАТО.

България вече е заявила пред НАТО готовност да предостави полигони за съвместна подготовка и военни учения с други страни от алианса. Също така военното министерство е декларирало, че страната ни може да участва с пехота и медицински екипи, както и да се включи в щабове на НАТО за планиране и провеждане на операции. Така в България ще има постоянно присъствие на войски от други натовски страни.

Писмото на Шаламанов обаче означава, че държавата ни е решила да промени специализацията си в НАТО. При влизането ни в Алианса българското военно министерство заяви, че ще се специализира в защитата от химическо и ядрено оръжие. Сега акцентът се поставя върху пехотата. Тази тенденция се налага през последните години. Затова “Визия 2020” изненадващо набляга върху покупката на 100-120 бронирани машини за пехотата и подръжката на три батальонни бойни групи в армията.

Що се отнася да глобалната роля на САЩ, те са органично неспособни да създадат нов световен ред. За такъв ред е нужна йерархия на държавите спрямо държавата-хегемон. Световната империя трябва да включва различни държави с различни политически режими и с различна правна и политическа култура. Например Руската империя включваше Великото княжество Финландия и Бухарското ханство. Великобритания владееше Канада и Индия. Но САЩ не искат подобна световна йерархия. САЩ са вирус. Те разглеждат света като клетка, а себе си – като частица от вирусна програма, която трябва да преформатира чуждата клетка за производство на копие на вируса. Трябва да има: САЩ - „Германия”, САЩ - „Русия”, САЩ - „Китай”. Всички страни по планетата трябва да се превърнат в копие на САЩ.

Британската кралица контролира херцози, маркизи, графове и барони. И си представете, че кралицата изведнъж започва да малтретира някой „маркиз Карабас”, настоявайки той да се превърне в нейно копие. Такова нещо никога не е ставало и не може да стане. Но САЩ искат от своите васали точно това: Афганистан да стане САЩ, Ирак да стане САЩ. Пращаш армия, самолети и хеликоптери, танкове и – готово. И като резултат, пълна анархия и нов Ислямски халифат!..

По повод оперетния референдум за независимостта на Шотландия (проведен на 18.09.2014 г. и завършил без резултат, т.е. без независимост), кралицата отказа да вземе страна, заявявайки, че „тя стои над политиката”, с което окончателно разшифрова истинския мотив на референдума. А на 14 септември измънка примирително: „Надявам се, че хората ще помислят много внимателно за бъдещето”. Кой знае защо, никой не зададе въпроса: „Защо кралицата не изпрати танкове в Шотландия, както стана в Украйна?”

Що се отнася до мотива, най-добре го знаят „големите” финансисти: това е операция за евакуация на международния капитал в друга валута с по-нисък риск от обезценяване. Капиталът просто ще смени банките-капиталодържатели в държава, която има малко дългове, особено бюджетни, и по социални задължения (всички резервни валути в момента са претоварени с такива дългове).

С други думи, „шотландската” операция е планирана от световното задкулисие за временно спасение на наднационалния капитал. Затова няма английски танкове в Шотландия. Няма и да има.

Оскърбителната политика на англосаксите към останалия свят продължава по две направления: създаването на проекта „Големият Близък изток”, предполагащ едновременно настъпление срещу Ирак, Сирия, Ливан и Палестина, и вбиване на клин между Русия и ЕС с кризата в Украйна.

Много страни днес преминават през еднотипен процес: първоначално приемане на „американския начин на живот”, а след известно време неговото пълно и категорично отхвърляне (например Иран). Това се нарича геополитическо и цивилизационно разтоварване. Предполага се, че това разтоварване ще даде старт на друг процес – реорганизиране на народите по света в справедлива общност без национални, социални и икономически доминации.

На 14 септември в столицата на Таджикистан Душанбе завърши официалната част на срещата на лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Най-важният резултат от срещата беше изразен от анонимен експерт: „Случи се! НАТО вече не е най-голямата военна организация в света”. Става дума за официалното заявление, че ШОС създава единна структура за борба с тероризма.

В разработената стратегия на организацията се предвижда до 2020 г. да бъдат приети за членове Индия и Пакистан. Монголия, Афганистан и Иран остават като наблюдатели, а на Турция е предоставен официален статус „партньор на ШОС по диалог”. По такъв начин ШОС се очертава не само като икономически съюз, а и като военно обединяване на цяла Южна Азия.

Дават ли си сметка българските малолитражни политици и държавници как се позиционира България върху Голямата шахматна дъска? Чувстват ли духа на историята?

Несъмнено установен факт е, че антикомунизмът и русофобията днес бележат абсолютен максимум от последните 15 години. Това убедително говори, че световната реакция е в тотално настъпление и е основният източник на рискове и заплахи за всяка горе-долу независима държава. Начело на тази арогантна и безмилостна „армия на злото” стоят САЩ.

Глобалната системна криза побутва Запада да търси изход. Понеже западната цивилизация е паразитна, богатееща от завладени чужди ресурси, единственият изход е войната. American Journal of Public Health публикува доклад, изследващ всички въоръжени конфликти, избухнали след края на Втората световна война до днес (периода 1945-2001 г.). Изследванията, базирани на историческите факти, сочат, че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликти за конкретния период (1945-2001), като общият брой на конфликтите за периода е 248. Най-шокиращото в изследването е заключението, че жертвите в тези 201 въоръжени конфликти са 90 % цивилни.

„Разходите на Съединените щати съставляват 41 % от глобалните военни разходи, общо за целия свят. ... Ако всички военни разходи на САЩ за година бъдат сумирани, става ясно, че САЩ харчат около 1 трлн. долара годишно“, отбелязват авторите на доклада. През 2012 г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1,756 трлн. долара – най-високите досега, отбелязва се в доклада.

Но ако САЩ са твърде далече от нас, дори и да провокират рискове за България със своята недалновидна политика, българските бисмарковци и наполеоновци би трябвало да отбележат и информират военните си съюзници за действителните източници на рискове за българската сигурност. Те са очевидни и се виждат достатъчно ясно: едно чуждо цивилизационно малцинство вътре в България и една рискова съседка на Югоизток. Дори един „скелет от гардероба” – Алекс Алексиев, напоследък е силно развълнуван от посочения проблем. „Радикалният ислямистки тероризъм, както сунитски, така и шиитски, се разви много бързо наистина. И напоследък като че ли става повсеместно явление, и то не само в Близкия изток. За България опасността е там, че се наблюдава същият процес на радикализиране, който се наблюдава в света, особено в Европа – радикализиране на млади мюсюлмани, според мен това съществува и в България. Преди дни наблюдавах във фейсбук българи от Пазарджик, облечени във фланелки с логото на „Ислямска държава“. Някой си е направил труда да ги напечата тези фланелки и се показват като че ли много горди с това. Това е опасно явление и ние всички знаем, че подобни работи стават в Пазарджик в циганската махала и на други места. Да мислим, както много хора мислят, че България едва ли не има някакъв имунитет срещу тероризъм, е според мен неправилно. ... Така че няма никакъв имунитет срещу подобно радикализиране. Какво ги кара – това е вече трудно да се разбере. Някакво изкривено чувство за това какво е тяхната религия и прочее, но е факт.

Но в никакъв случай не може да се каже, че ние живеем в регион, в който няма изключително трудни за разрешение проблеми, които заплашват и нашата сигурност.”

Всъщност истината е, че  “Ислямската държава” не е провокирана от Турция, а от САЩ. И не малка роля в описаната от Алекс Алексиев ситуация пред агенция “Фокус” играе една антиконституционна политическа партия, която съществува с помощта на българските национални предатели като мекеретата, членуващи или симпатизиращи й.

Например листата на ДПС в 24-ти МИР в София се води от бившия Началник на отбраната на Републиката ген. Симеон Симеонов, защото, видите ли, тази партия била най-проатлантическата и най-пронатовската партия в България. Изведнъж българските мюсюлмани, тези бедни, работливи и честни люде, станаха най-проатлантическите и най-пронатовските български граждани. Но на практика невидимата с просто атлантическо око българска армия била готова да воюва - начело с Върховния си главнокомандващ и с военния си министър - срещу джихадистите. Голям майтап!

Всъщност ислямска държава е събирателно понятие, обхващащо всички форми на политическо управление, базирано изключително на ислямската религия - имамат, халифат, емират и султанат. Исторически, в състава на най-големия Халифат, са влизали Обединените арабски емирати, Алжир, Египет, Судан, Либия, Кувейт, Сирия, Бахрейн. Днес обаче, амбициите на съвременните джихадисти са много по-големи и мащабни.

На сайта clivemaund.com беше публикувана интересна политическа карта на света, както си го представят лидерите на т. нар. ислямска държава след 5 години – огромни територии в Африка, Азия и Европа. България също е тук, в новия халифатски санджак Уруба. Как ви се харесва?

Има предположение, че САЩ планират да пренасочат „Ислямския халифат” срещу Русия, за да я раздробят и да пристъпят към присвояване на нейните природни ресурси. Така че рисковете за нашата национална сигурност, концентрирани на Югоизток, са налице. И вместо това да се отчита и знае, българската общественост спокойно възприема доверителната беседа на „майчин език” между български политик и турския президент.

Ще добавим, че на съвещанието на НАТО в Уелс Турция отказа да подпише общото решение за създаване на международна коалиция срещу Халифата. „Турция няма да разреши на коалиционните сили, водени от САЩ, да извършват нападения срещу джихадистите в Сирия и Ирак от турски военновъздушни бази, нито ще участва във военни операции срещу групировката Ислямска държава (ИД, бившата „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ)”. Тя ще се концентрира само върху хуманитарни операции”, заявил турски правителствен представител, цитиран от Агенция Франспрес.

Преди 2 години тогавашният шеф на българската дипломация убедено твърдеше, че трябва да подпомагаме “умерената опозиция” срещу режима в Дамаск. Включително и с малко оръжие, купено и доставено през външни фирми посредници. Но идеята бе американска. Никакъв западен цивилизационен избор българите никога не са правили.

Първият цивилизационен избор беше през 9-и век с приемането на православното християнство. Вторият цивилизационен избор беше при Калоян, когато българските воини направо разбиха цвета на западното рицарство, и това и досега не ни се прощава.

Някои българи правеха цивилизационен избор на Югоизток по време на „турското търговско присъствие”, като слагаха чалми, обрязваха се и се преименуваха, но повечето, като омразния на „демократите” балканджи Йово, правеха съвсем други неща.

Третият цивилизационен избор българите направиха, когато посрещнаха като братя освободителните руски войски и потвърдиха своя избор с посрещането на победоносната Червена армия. И ако някой днес, след контрареволюцията от 1989 г., прави някакъв „избор” в полза на Запада, това не е цивилизационен, а меркантилен избор. Избор за търсене на по-добър стандарт на живот, а не за нов духовен свят!

С огромните усилия на българската политическа прослойка в България историческото време беше върнато поне с 15-20 години. Отново прозвучаха познатите рефрени от ранните години на „капиталистическата диктатура”, отново се издигат лозунги, катастрофирали и отхвърлени навсякъде, в това число и на Запад. Пренебрегната е изстраданата от народите истина, че ако в една държава се развихри антикомунизъм, това е сигнал, че в нея са посети семената на нацизма и хитлеризма. Политтехнологиите отдавна и твърдо замениха политиката и стратегията, както красивата картинка по телевизора замени реалния живот...

Така нареченият български политически елит напълно игнорира народа, откровено го предава и работи за чужди интереси. И е логично - на Запад са неговите семейства, на Запад са неговите пари, неговите вили и яхти и той от никаква народна подкрепа няма нужда. Това, което се говори по предизборните сбирки, е лъжлива и користна лоялност към народните интереси. Този „елит” презира народа и не се нуждае от диалог с него. И веднага след изборите нагло ще излъже хората, както винаги го е правил.

САЩ и всички европейски страни, които са въвели санкции срещу Русия, не трябва да се надяват на нейна подкрепа в други сложни международни въпроси”, заяви председателят на комитета по външни работи на Държавната Дума Алексей Пушков. Чуват ли тази камбана нашите “цивилизионисти”: квазиполитици и микродържавници? Дотам ли стигнахме да смятаме, че Хитлер по-добре е разбирал българския цивилизационен код от днешните евробългари и продажници?!.. Все пак важно е да помним, че социалистическа България имаше 110-хилядна  отлично въоръжена и боеспособна армия, готова, при нужда, за 24 часа, да стигне до Константинопол, Мраморно и Средиземно море. Но “елитите” се полакомиха от велики съблазни, не защитихме своята Родина и я обрекохме на разграбване и гибел.

Но отново идват времена на проверка, и отново ще стане ясно кой на чия страна е. Дано направим правилния избор.