Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 39 (2014) СБЛЪСЪКЪТ НА СИЛИТЕ И БЪЛГАРИЯ

СБЛЪСЪКЪТ НА СИЛИТЕ И БЪЛГАРИЯ

Е-поща Печат PDF

•В ТРУДНИ ВРЕМЕНА НИ ТРЯБВАТ МЪДРИ И ОТГОВОРНИ ЗА БЪДЕЩЕТО ПОЛИТИЦИ

Преди няколко години писах във вестник “Нова Зора”, че ако Русия и САЩ са в добри отношения, това e най-доброто за България, но може да дойде “време разделно” и при сблъсъка на тези две могъщи сили за нашата страна да настъпят тежки дни.

За жалост сега като че е на път да се сбъдне лошата част от моите прогнози. Заради американските амбиции да вкарат Украйна в своята геополитическа орбита, отношенията между Русия и САЩ все повече се обтягат. Българските политици, при това водени само от временен конюнктурен интерес, ни обвързаха само с едната страна – САЩ, вкарвайки България в НАТО и ЕС. Така възможностите за маневриране се оказват твърде ограничени.

Свидетели сме на ирацицонално поведение, при което относно събитията в Украйна президентът говори едно, премиерът друго, а министрите и лидерите на политическите партии – всеки различно. При това от страна на държавния глава, някои министри и „десни” лидери водещото е долнопробна русофобия, несъобразена с реалните събития в Украйна.

Трябва да ни е ясно, че управляващите както в САЩ, така и в Русия, не са малоумни и при подобно поведение на нашите политици България няма да дочака нищо добро нито от Москва, нито дори от Вашингтон. Разбира се, баланс е необходим. Това обаче не изключва, а предполага ясна позиция по събитията в Украйна и отношение към действията на управляващите в тази страна, както и към силите, които им се противопоставят.

По мое дълбоко убеждение обаче, бидейки в геополитическото и културно-цивилизационно пространство на Русия, нашата страна трябва да разчита и се осланя преди всичко на своя вековен покровител и съюзник, като нашите държавници не бива даже и да помислят за враждебни актове към Руската федерация. Същевременно ненужна и вредна за България е и безцелната конфронтация със САЩ и техните съюзници от ЕС. Необходима е ясна позиция и самостоятелна политика (в рамките на реалните възможности), която да изразява и отстоява твърдо на националния ни интерес.

Така например, относно енергийната политика в областта на ядрената енергетика е полезно разширение на АЕЦ “Козлодуй” с още един реактор, в наш интерес е и изграждането на АЕЦ “Белене”, а знаем, че “Росатом” е световен лидер в атомната енергетика.

Балансиран подход е необходим и във всяка една област на икономиката, вътрешната и външната политика – балансираност и никога срещу Русия чрез участие в санкции и прочие враждебни действия, в угода на “евроатлантическите партньори”, както разбира се, и без излишна конфронтация с тях.

При сблъсъка на западните сили с Русия България трябва да се придържа максимално към неутралитет, и благосклонно към Русия. Знаем добре каква е била съдбата на страната ни, когато неблагодарно е вдигала ръка срещу своите освободители. Изолацията или противопоставянето към една или друга от противостоящите си велики сили може само да навреди на България.

Съвместното участие с Русия, както и с ЕС, в проекти, които са  изгодни за България, изискват разум и твърдост в политиката.

За съжаление обаче, изпитвам съмнения дали продажни, страхливи и некомпетентни политици тип Кунева и г-н Р. Плевнелиев, които определят позицията на България в международен план, ще работят в интерес на нацията, или по-скоро само в своя полза.

Нужни са ни друг тип политици, и най-вече мъдри държавници в толкова сложна международна ситуация, и то в близост до границите на нашата Родина.