Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 39 (2014) ПАТОЛОГИЯ НА ПОЛСКИЯ ПРЕХОД

ПАТОЛОГИЯ НА ПОЛСКИЯ ПРЕХОД

Е-поща Печат PDF

Смазан от ежеминутната си борба за биологическо оцеляване, българинът няма нито време, нито възможност да следи по-внимателно събитията в Европа и е останал с впечатлението, че т.нар. преход от социализъм към демокрация се е провалил само у нас и в Румъния.

В действителност провалът е пълен дори в Полша, кой знае защо все още сочена като отличник на “демократизацията” в постсоциалистическа Европа. В наше време Полша е също страна с неоколониална икономика, ограбвана от ненаситния западен капитал. По-долу в. “Нова Зора” публикува текст от книгата на полския икономист и университетски преподавател Витолд Кежун с красноречивото название “Патология на полската трансформация”, от който читателят ще се убеди, че и у нас, и в Полша са протекли, макар и с различна скорост, аналогични процеси, докарали и двете славянски държави до плачевно състояние. Други фрагменти от същата книга, наред с другото, ще помогнат на читателя да вникне по-добре в процесите, които се развиха и в България.

Преди да представим накратко нейния автор, нека споменем, че той не е единственият полски или задграничен учен, който споделя изложените в “Патология”-та становища.

Проф. Витолд Кежун е смятан за доайен на днешната полска икономическа наука не само защото е вече 92-годишен. Роден е във Вилнюс, воюва в Армия крайова срещу хитлеристите през Втората световна война. Той е герой от Варшавското въстание, като сам-самичък успява да плени 14 хитлеристи. Арестуван от немците, на път за концлагер в Германия, успява да избяга и се връща в полската съпротива. През 1945 г. е задържан от НКВД и изпратен в лагер в Туркменистан, където заболява от ред смъртоносни болести, от които оцелява по чудо. Освободен е през 1946 г. заради амнистия.

Завършва висшето си образование във Варшава. Работи в Полската академия на науките и като университетски преподавател. Професор е от 1975 г. През 1989 г. емигрира, преподава във Филаделфия и в Монреал. Като специалист по теория на организацията, се изявява като съветник и експерт по голям проект в Бурунди, по линията на ООН, а после и на Канада.

***

Аз съм за онази демокрация, която е записана в полската конституция, тоест за демокрацията, при която се изгражда и развива социална пазарна икономика. В Европа този модел е осъществен най-добре във Федерална република Германия. Във ФРГ инициатор на много фундаментални икономически инвестиционни програми беше държавата. Именно с тази традиция се свързва предложеният напоследък от правителството на премиера Доналд Туск (Бел. ред. - Д. Туск бе номиниран за председател на Европейския съвет, и от 1 октомври т.г. новият премиер на Полша ще бъде г-жа Ева Копач) проект за инвестиции под названието Програма “Полски инвестиции”. Понякога ние забравяме, че в резултат на подобни действия са създадени Централният промишлен окръг и Гдиня * ...

... Когато в Полша започваше трансформацията, аз бях в Африка, ръководех голям икономически проект, който се осъществяваше под егидата на ООН. Там отблизо и със собствените си очи видях как западните страни извършват стопанска неоколонизация на афреканските държави. Споменавам това, защото една от главните тези на моята книга е, че след 1989 г. насам у нас се провежда процес на неоколонизация на полската икономика.

Що се отнася до плана ”Балцерович” за премахване на инфлацията, аз приемам тази необходимост, но не и методите, които бяха използвани в Полша. В историята има много примери за ефективна борба с инфлацията. Един от тях са стъпките, предприети от Франклин Д. Рузвелт в САЩ през 30-те години на 20 век: затваряне на границите за свободен внос на стоки, определяне на високи вносни мита и подемането на големи инвестиции, за да се стимулира местното производство. Владислав Грабски ** , във възкресената полска държава след Първата световна война, премахна инфлацията чрез смяна на валутата, въпреки че разполагаше само с неголям златен запас за стабилизиране на злотата.

Връщайки се към началото на полската трансформация: да не забравяме, че тогава в личните сметки на гражданите в Полската национална банка имаше 8 млрд. американски долара. Можем да предполагаме, че поляците са държали в прословутите “дюшеци” още толкова долари. Освен това Полша разполагаше с кредит от МВФ на сума 1 млрд. долара – за да се осигури конвертируемост на злотата. В тази ситуация  широкото отваряне на границите за внос на всякакви стоки беше огромна грешка. По очевидни причини тогава трябваше да се отворят границите за определен внос на храни. А отварянето на границите за свободен импорт на стоки, при толкова голям дисбаланс между полския и световния пазар,  нямаше как да не доведе до срив много местни производители и до рязко нарастване на безработицата, която и до днес е наше национално нещастие. Решението да се отворят границите за търговски обмен като начин на борба с инфлацията беше огромна грешка, която можеше да се избегне...

В книгата си аз давам много примери за това как вносът светкавично изтласка от пазара множество местни продукти с добро качество. И аз твърдя, че всичко това не беше случайност – то бе елемент от съзнателната игра на големия западен капитал, чиято цел бе да унищожи съществуващата в Полша конкурентна индустрия. Знам, че когато говоря за икономическата неоколонизация на Полша в резултат на трансформацията, много хора ще вдигнат рамене, но аз говоря за това с факти. Практически целият банков сегмент в Полша е контролиран от западния капитал, същото се отнася за големите търговски вериги, пак този капитал има огромно, решаващо участие в производството. Същото се извършваше по онова време и в Африка и ние с право можем да наречем този феномен икономическа неоколонизация на африканските държави.

Ще приведа само един пример, повече давам в книгата си: става дума за гигантските заводи за производство на телефонни апаратури във Варшава, Венгрув и Бидгошч, които имаха значително присъствие на телекомуникационния пазар в СССР. Тази хубава, технологично напреднала производствена фирма, бе погълната от немския “Сименс” единствено затова, щото в рамките на т.нар. вражеско поглъщане да се ликвидират закупените полски предприятия, да се пренесе тяхното производство в Германия и поемайки техните бизнес контракти и контакти, немцита да навлязат на гигантския руски пазар...

СЛЕДВА

* През 30-те години с държавни средства е изграден Централният промишлен окръг около градовете Келце, Сандомеж, Люблин, където живеят 18 % от поляците – ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове, газопроводи, металургични, машиностроителни, автомобилни, военни заводи и т.н. Понеже тогавашна Полша има много тесен излаз на Балтийско море, рибарското селище Гдиня е превърнато в огромно модерно пристанище

**  Полски премиер, който обуздава инфлацията през 1924-1925 г., уравновесявайки бюджета чрез данъчно облагане на богатите прослойки, съкращаване на разходите чрез намаляване на заплатите и заетостта, повишаване на вносните мита и чрез задгранични заеми.