Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 39 (2014) Бащата на “рейгъномиката” Пол Робъртс: ПУТИН ДА СПРЕ ГАЗА ЗА ЕС

Бащата на “рейгъномиката” Пол Робъртс: ПУТИН ДА СПРЕ ГАЗА ЗА ЕС

Е-поща Печат PDF

„Ако президентът Путин в отговор на санкциите изключи газа и нефта на Европа, украинската криза ще се реши мигновено”. Това заяви наскоро американският икономист Пол Крейг Робъртс, някога зам.-министър на финансите в администрацията на Рейгън, смятан за баща на „рейгъномиката”. Според Робъртс, ако руският лидер врътне кранчето на ЕС, Брюксел веднага ще обърне гръб на САЩ.

„Ситуацията в Украйна се превърна в инструмент, който Вашингтон използва, за да обърка международните отношения. Санкциите са провокационните стъпки, които водят до война”, твърди Робъртс, цитиран от Examiner.com.

Икономистът предупреждава, че ако Русия прекъсне газовите си доставки, Европа ще рухне. „Без руските въглеводороди тя няма да може да преживее зимата, индустрията ще спре и това ще бъде краят на всичко, който едновременно с това ще бъде и краят на всички беди в Украйна”.

Пол Крейг Робъртс се пита защо Москва позволи кризата в Украйна да се проточи толкова дълго, защо не се намеси с въоръжени сили в Донбас и защо досега не използва енергийния лост за натиск над европейците и го определя като „политическа тайна, известна само на Путин”.

Пол Крейг Робъртс е убеден, че основна цел на икономическата война на САЩ срещу Русия, която те водят с чужди ръце и на чужда територия, е защитата на долара и опит да се попречи на въвеждането на други алтернативни валути в търговията. На практика обаче се получава точно обратното: санкциите принуждават Русия и Китай да ускорят съвместните си планове по създаване на нова финансова система, която да отслаби хегемонията на долара.

Водещи бизнесмени от Украйна, Русия, САЩ и Европа се събраха в Женева, за да предложат план за решаването на кризата в Украйна, съобщава сайтът на Световния икономически форум. В плана се предвижда незабавно спиране на бойните действия под наблюдението на ОССЕ, набелязване на етапите за решаване на главните проблеми, като над всичко да бъде поставен принципът за безценността на човешкия живот. Наред с това в Украйна веднага трябва да започне процес на децентрализация и гарантиране правата на малцинствата, включително и на самоопределение.

От полза за всички би било, ако страната провъзгласи неутралитет по примера на Финландия и Швейцария.

Представителите на деловия свят си дават сметка за трудността на тези процеси, но те трябва да започнат час по-скоро.

Спешни колективни мерки трябва да се вземат за възстановяване на украинската икономика и разрушената във войната инфраструктура в Донбас. Не търпи отлагане също отмяната на въведените срещу Русия санкции, както и контрасанкциите, обявени от нейна страна, за да бъде възстановено доверието в Европа и преодолени щетите, нанесени на руската и европейската икономика.

Мирният план на деловите представители на срещата в Женева предлага да бъдат съгласувани търговско-икономическите споразумения на Украйна с ЕС и Русия, а по-късно и с Евразийския икономически съюз.