Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 40 (2014) ГАНЬО НЕЩО Е “МРЪДНАЛ”

ГАНЬО НЕЩО Е “МРЪДНАЛ”

Е-поща Печат PDF

България: Внос на домати от Полша и износ на лъвове, тигри и леопарди за Африка

Чух се по телефона с един приятел, почти не се виждаме, но от време на време се чуваме. Та както си приказвахме, го попитах: “Чу ли, че изнасяме тигри за Африка?” И добавих. “Мислил ли си си някога, че ще дойде време да внасяме домати от Полша и да изнасяме тигри за Африка?” Приятелят ми помисли, че нещо се шегувам. За полските домати знаел, но за тигрите... И когато му казах, че има съобщение в медиите, той прие фактите. И започна да се смее. Така се захласна, че се уплаших да не му стане нещо...

Едва ли за някой, който помни “социализма”, е необходим коментар. Но за по-младите ще кажа, че ако преди 25-30 години някой бе направил такава прогноза, щеше да се приеме като чуден виц. Ето и един истински виц от “онова” време. Най-видният български търговец Ганьо Ганев направил предложение за увеличаване на българския износ. И както си му беше редът, лично до Тодор Живков. Живков събрал членовете на Политбюро и поканил Ганев. Прочел Ганев своето предложение и започнали да се споглеждат. Предложението било толкова невероятно,че си помислили - Ганьо нещо е “мръднал”.

Ето и самото предложение:

1) Износ на хладилници за ескимосите;

2) Износ на парфюмерия за Франция;

3) Износ на транзистори за Япония.

Тук трябва да поясним, че под “транзистори” се разбираше и “транзисторни радиоприемници”. Освен това и трите предложения изглеждали абсурдни! За какво пък са им хладилници на ескимосите? Как ще продаваш парфюми във Франция или транзистори в Япония!? На краставичар, краставици да продаваш! Или в България да внасяш полски домати!? Или България да изнася лъвове, тигри и леопарди за Африка!?

Естествено, дали възможност на Ганьо Ганев да защити предложението си. Ето какво казал Ганев: 1) Ще предложиме нашите хладилници, като шкафове за съхранение на топла храна; 2) Ще предложиме парфюмерията за използване в тоалетните; 3) Транзисторите ще рекламираме като сувенири-антики.

Това е вицът. А днешната реалност никой не си е помислял, че може някога да доживее!

Внос на домати от Полша! Износ на лъвове, тигри и леопарди за Африка!

И ако това не е доказателство, за верността на тезата “Реалността е по-невероятна и от най-богатото въображение”, здраве му кажи!

 

***

Всъщост защо бе толкова потресен моят приятел!? Аз изобщо не се учудих, че изнасяме тигри за Африка! И си зададох въпрос. Какво може да ме учуди днес? Какво може да ме учуди след събитията от 1985 г. насам? Ето един импровизиран списък от “чудеса” (само от България):

1) “Американците” припознават в 1990 г. Андрей Луканов като “истинската опозиция”;

2) На българите се вменява, че една физическа и духовна карикатура - Желю Митев Желев, “разгражда системата”;

3) Явочникът Филип Димитров е “първият демократичен премиер на България след свалянето на режима на Тодор Живков”.

4) Фатмакът от идеологическата полиция Иван Йорданов Костов е този, който ще преведе България от “планова икономика” към “пазарна икономика”;

5) Симеон Кобургготски ще въздигне България за 800 дни:

6) Пожарникарят-мутра-охранител Бойко Методиев Борисов ще направи това, което предишните не можаха да направят;

7) Комсомолец от последния етап на “реалния социализъм” ще стане президент на България и Върховен главнокомандващ на „демократична България”.

Ето ви една “Великолепна седморка”... Тук спирам. Ако трябва да бъда изчерпателен, ще ми трябва доста място и време, за да изброя българските “чудеса”, на които сме свидетели през последните три десетилетия.

Ако пък разширим изследването в рамките на планетата...

Та питам! Какво би могло да учуди един българин, който не си е загубил разума? Нищо.

27 септември, 2014 г.