Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 42 (2014) СЪДБАТА НА СВЕТА СЕ РЕШАВА ТАЗИ ЗИМА

СЪДБАТА НА СВЕТА СЕ РЕШАВА ТАЗИ ЗИМА

Е-поща Печат PDF

• Една хипотеза за ефекта на доминото и анализ на сложната историческа съдба на континенталния свят

ПРОДЪЛЖЕНИЕ ОТ БР. 41

Пробуждането на Запада

Водещи европейски медии и изтъкнати политици стават все по-критични към налаганата от официален Вашингтон антируска политика. Английският в. „Гардиън“ е категоричен, че САЩ тласкат към война с Русия и пита: „Защо позволяваме лъжи, които оправдават този риск? Провежданата индоктринация е брилянтен и крайно успешен акт на хипноза, сякаш истината я няма, дори когато се вижда с просто око... Украйна е превърната в тематичен парк на ЦРУ...“

Според в. “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Путин е единственият лидер, който осъжда засилването на фашизма в Европа през 21 век. Бившият германски канцлер Хелмут Шмит предупреждава, че има опасност от избухване на трета световна война и упрекна Брюксел, че носи отговорност за влошаване на украинската криза. Лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фарадж заявява: „Кризата в Украйна е предизвикана от Евросъюза и британското правителство“.

 

Реакция срещу ултрамилитаризма на Вашингтон се надига и по върховете в САЩ. Бившият кандидат за президент на САЩ Рон Пол пита: „Какво търси САЩ в Украйна?“ Списанието на американския Съвет за международни отношения „Форийн афеърс“ стига до извода, че Западът е виновен за украинската криза. Пак във „Форийн афеърс“ подкрепа на същата позиция изразява и чикагският професор по политология Джон Миършаймър: По-голямата част от вината за кризата трябва да поемат САЩ и европейските им съюзници. Американските и европейските лидери сгрешиха дълбоко, незаконно отстранявайки демократично избрания проруски президент в усилията си да превърнат Украйна в бастион на Запада по границите с Русия. Кризата в Украйна може да бъде разрешена като САЩ и техните съюзници трябва се откажат от плана си за приобщаване на Украйна към западния свят и вместо това се опитат да я направят неутрална буферна държава между Русия и НАТО, каквато бе Австрия през епохата на ”студената война“.

„САЩ са на път да извършат най-голямата грешка във външната си политика“, алармира и авторитетният наблюдател Галън Карпентър на страниците на друго авторитетно американско списание „The National Interest“. Пол Крейг Робъртс, помощник-държавен секретар по финансите в администрацията на Рейгън сочи, че цената на войната на САЩ за световна хегемония ще бъде платена от американските и европейските данъкоплатци.

“Вместо да гонят демонстрантите, които пратиха в изгнание бившия президент Виктор Янукович, САЩ и техните европейски съюзници трябва да работят заедно с Москва върху споразумение, което да запази статута на Украйна като независима, но неутрална буферна държава”, съветва и професорът от Харвард Стивън Уолт на страниците на в. „Ню Йорк таймс“. „Западът също е длъжен да помогне в изработването на план за спасяването на украинската икономика, който да бъде финансиран съвместно от ЕС, МВФ, Русия и Съединените щати“, пише „Форийн афеърс“.

Нараства неодобрението на американската политика и от страна на правителствата на страни-членки на Евросъюза. Унгария, Словакия, Чехия все по-твърдо се обявяват против налагането на санкции срещу Русия. Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че Европейският съюз сам си е наврежда икономически, налагайки санкции заради Украйна и призова за преразглеждане на тази политика. Премиерът на Словакия Роберт Фицо също разкритикува санкциите, като ги нарече „самоубийствени“ и „безмислени“. Според него те застрашават икономическото развитие на ЕС.

Фицо отиде по-далеч, като отказа поисканото от САЩ увеличаване на разходите за отбрана и отхвърли възможното разполагане на войски на НАТО в неговата страна, сравнявайки го със „съветската инвазия“ от 1968 г. Министърът на отбраната на Чешката република направи същото сравнение и декларира, че чешкото правителство се присъединява към Словакия и Унгария в битката със санкциите на ЕС срещу Русия. Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка е категоричен, че страната му не би желала войски на НАТО да бъдат изпращани в Полша и Прибалтийските страни като „възпиращ фактор“ срещу Русия.

Дори политиката на Полша, която доскоро най-яростно апелираше за енергична натовска подкрепа на Порошенко и наказване „агресията“ на Путин, търпи обрат. Новият й министър-председател Ева Копач, заявила пред Сейма, цитирана от американския „Уолстрийт джърнъл“, че е загрижена от изолацията на Полша, която може да настъпи поради поставянето на нереалистични цели“ в Украйна, и нареди на новия си външен министър спешно да преразгледа полската политика.

За преразглеждане на цялостната неолиберална политика на Евросъюза най-ярко апелира унгарският премиер Виктор Орбан. През август т.г. той обяви в реч, произнесена в Трансилвания, че правителството му скъсва с либералната демокрация. Подръжниците му се опитаха да разтълкуват думите му като отхвърляне единствено на “либералното разбиране за обществото”, тоест на безмилостния капитализъм и егоистичния индивидуализъм. Но Орбан даде ясен знак, че приключва и с политическия либерализъм. „Либерализмът, каза той, поставя народите в подчинено положение; либералите подпомагат мултинационалния бизнес във вреда на обикновения унгарец; либералните ценности днес обединяват корупцията, секса и насилието“. Световната политика, според него, е в период на решителен поврат, подобен на този след края на Първата и Втората световни войни. Това, което унгарците са научили след 1989 г. и най-вече след финансовата криза от 2008 г., е обратно на онова, което Западът е обещал на теория, че като се присъединят към ЕС, ще си осигурят свобода и равенство. Вместо това са получили експлоатационни ипотечни договори от банките монополисти.

Неотбелязанa, кой знае защо, от „независимите“ медии бе присъдата на „Трибуналa Ръсел”, който на 13 септември във Венеция призна за виновни президентите на Украйна Петро Порошенко, на САЩ Барак Обама, генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за извършени военни престъпления срещу народа на Донбас и ги осъди като „военнoпрестъпници”.

Макар да няма правна сила, създаденият от британския философ Бертранд Ръсел и френския философ – Нобеловия лауреат Жан-Пол Сартр трибунал, упражнява огромно влияние върху световното обществено мнение. Свикван е многократно за разследване на престъпления извършени във Виетнам, Чили, Палестина...

Следва