Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 43 (2014) ГРОСМАЙСТОРЪТ ПУТИН

ГРОСМАЙСТОРЪТ ПУТИН

Е-поща Печат PDF

Анализ на украинската партия

На 18 май т. г. публикувах анализ за перспективите на ситуацията в Украйна. Днес е време да видим резултатите. Нека припомня основното в моята прогноза.

• Америка всячески ще се опитва да изостри кризата в Украйна, за да отслаби Русия. Ще натисне европейския пазар като цяло дотолкова, че да се появи необходимост печатницата за пари (доларовият принтер) да заработи.

• Кремъл ще се постарае да намали остротата на кризата и да я направи хронична – т.е., гражданска война плюс вяли преговори на фона на икономически колапс в Украйна. Същевременно Кремъл ще използва паузата, за да създаде по-комфортни условия за преминаване към фаза остра конфронтация със САЩ – пренебрегване на доларовата валута, връзки с Китай, Иран, Катар, създаване на Евразес и т.н.

• окончателен финал на кризата – декември 2014 г. или по-рано, ако САЩ спрат с опитите за изостряне.

Излиза, че горе-долу сме на правилен път.

В прогнозата си споменавах за

триадата “студ–глад–хиперинфлация”

която трябва да довърши украинската икономика и да деструктурира остатъците от украинската държавна машина. Сега сме свидетели на задвижването на тази триада. Студът си е студ, гладът идва, инфлациятаа още не е хипер, но вече работи на пълни обороти и значително разрушава икономиката.

Kремъл получи следното:

• Украйна няма да влезе в НАТО, представители на Алианса го казаха няколко пъти в прав текст

• Украйна не бе допусната да стане асоцииран член на ЕС. Нещо повече, тя не успя да излезе и от ОНД

• Русия не доставя безплатно газ за Украйна. Пресен цитат от Путин – „Русия вече няма да продава нищо на кредит” – това слага точката над „и”-то

• геноцидът над руснаците в Югоизточна Украйна не се случи. Вярно, че сега още стрелят по тях, вярно е, че има жертви, но в сравнение с онова, което можеше да стане (концлагера „Филатов / Коломойски”) – успехът е очевиден. Донецк и Луганск не бяха превзети, прави се необходимото за осигуряване на живота през зимата, същият този нормален живот, който няма да го има в „единна Украйна

• икономиката на Украйна получи травми, които са несъвместими с изискванията на живота. Крайната цел е да стане така, че основната мисъл на жителите й да бъде „най-важното е да има какво да ядем” и „най-важното е да можем да се постоплим”, а не „Украина понад усе” („Украйна над всичко”).

На макроикономическо ниво:

• подписан е изгоден договор за газта с Китай, работи се по договора (т. нар. Западен маршрут), който ще позволи в бъдеще да се пренасочи газта към азиатския пазар, същата, която сега отива към Европа

• с Иран е подписан рамков договор във формат „нефт срещу електричество” и „нефт срещу стоки” (това подлуди Вашингтон). Също така Москва и Техеран успяха да прокарат две важни решения на Срещата на върха на Каспийските държави – в Каспийско море няма да има натовски бази, а сега дъното на Капсийско море е така поделено, че Туркменистан и Казахстан не могат да положат газопреносни тръби до Азърбайджан за износ на газ в Европа, ако Русия и Иран не го позволят. Президентът Рухани огорчи американците и всички интернет-истерици, които крещяха, че Иран се огънал пред САЩ заради санкциите. Иранският лидер дори заяви в прав текст, че Иран не може да замести Русия на европейския газов пазар, дори ако санкциите бъдат отменени още утре

• проведен бе следващият етап от интеграцията на евразийското пространство, подписани са документи за Евразийски икономически съюз

• върви процес на де-доларизация. С китайската Централна банка е подписан рублево-юанов валутен суап * за 15 млрд. юана, което позволява доларът да бъде изтласкан от двустранната търговия, като се започне с енергоносителите нефт и газ. С Иран ще се създаде руско-иранска банка, която ще даде възможност за нормални – не доларови, - финансови отношения между двете икономики

• в страните от Запада върви отлив от инвестициите в облигации. Ето най-важното изявление на министър Силуанов, на което малцина обърнаха внимание – „Ние ще се откажем да инвестираме в облигации на страните, които въвеждат санкции срещу нас. Прегрупирането ще се извърши постепенно

• приходите, които досега отиваха във ФНБ **, вече ще отиват директно в бюджета

• накрая и Централната банка се включи в борбата срещу износа на капитали. Сега на олигарсите няма да им бъде позволено да изнасят пари от страната чрез фиктивен износ (любим и ефикасен техен метод), понеже търговските банки директно губят лиценз при съдействие за такива сделки.

Трябва да отбележим и три много важни външнополитически новини:

• ЕС не подписа Трансатлантическото споразумение (The Transatlantic Trade and Investment Partnership), което превръща ЕС в придатък на американската икономика. Нека цитирам анализа си от месец май: „Преговорите текат и влизането на войски на РФ в Украйна, би бил огромен подарък за американците. Санкциите срещу РФ унищожават европейския бизнес, а свалянето на търговските бариери пред САЩ го доунищожава. Какво имаме на изхода – ЕС е все едно след война, САЩ – целите в бяло, радостно завладяват европейските пазари, където вече нямат и няма да имат конкуренция, РФ – не е в най-добрата си форма. Никой ли не се сеща, че в подобна ситуация един е наивникът, и това не са САЩ?”

• Европа не можа да бъде „опазена” от руския газ и не я принудиха да мръзне в очакване на американски втечнен природен газ. Все пак Европа се опитва да разреши проблема с украинския транзит и дори комисар Йотингер прие за справедлива руската цена – 385 долара за 1000 куб. м. Ще стане ясно и дали европейците ще могат да я платят. Дали са готови, или не, все пак ще трябва да платят

• американците ни направиха хубав подарък. Организираха опити за майдан в Хонконг („Революцията на чадърите”) и така окончателно убедиха Китай, че трябва спешно активизиране на икономическото сътрудничество с Русия. Резултатът от посещението на премиера на КНР Ли Къцян в Москва е най-доброто доказателство доколко Китай е силно заинтересован от Русия.

В подобен контекст, ако някому всичко изглежда лошо, ако му изглежда, че всичко се е издънило, че „Путин е клекнал и се готви за съдбата на Милошевич”, - значи или е сляп, или глупак, или платен провокатор. Няма четвърти вариант.

Отделно трябва да кажа за минското примирие, което някои прекалено емоционални другари възприеха катопредателство, банкрут и ужасен ужас”. Примирието всъщност е, че някои радиатори в Донецк са топли, а в киевските – не. И това е инструментът, който позволява да не плащаме за разрухата на украинската държава с живота на опълченците и мирните жители. Нека студът, гладът и хиперинфлацията си свършат работата. Поне до пролетта.

В интернет не можеш да се обърнеш от воплите на истерици, дето си късат ризата на гърдите и крещят, че Москва трябва „Именно сега!!!” да признае Новорусия и да влезе с войски в Украйна. На въпроса „А защо да го прави?” вариантите за отговор са от чудни по-чудни.

„За да спрат да убиват руснаци в Донбас” – реват едни.

Но това е напълно постижимо в рамките на сегашното развитие на събитията. В една или друга степен, Донецкото летище ще бъде освободено и прочистено, а стрелбата ще спре. Жертвите безусловно са несъпоставими с тези при класическа гражданска война.

„Ако не влязат войски, ще е ясно, че Москва предава Новорусия!” – крещят други. Да, бе, да. За да предаде Новорусия, Москва просто трябваше нищо да не прави. А онези, които си мислят, че хиляди тонове гориво, боеприпаси, оръжие, доброволци-отпускари и други ресурси, нужни за една война, опълчението получаваше от митичното „гражданско общество”, или „купуваше с милостиня”, значи са хора, които по умствено  развитие са на същото ниво като фанатиците от майдана, които обясняват, че изхранването на майдана се дължи на „лелките с пирожки”, че медицинска помощ са получили от доброволци с домашни аптечки, а всичко е било координирано от добрите студенти с подарени от някой си мобилни телефони, които се самоорганизирали в туитър.

Ако Москва реши, че трябва пауза в бойните действия, значи трябва да има пауза. Онзи, който осигурява ресурсите за война, има и знанията, и правото да управлява процесите.

Много популярна е и една друга версия: „Ако не завземем Киев сега, Украйна ще кристализира в устойчива нацистка държава, която Америка ще снабдява с пари и която ще създаде мощна модерна армия, ще нападне Крим и континентална Русия”. Привържениците на тази версия настояват за военна интервенция, която да осуети катастрофичния сценарий. Трябва да отбележим, че те всъщност повтарят изцяло един от лозунгите на украинската пропаганда – „САЩ / ЕС / МВФ скоро ще дадат на Украйна „N”-милиарда и ще им покажем ние на москалите!!!”.

Вълшебният свят на катастрофистите

Разговорите, крясъците и истерията на тема „Точно сега трябва да влязат войски и да вземат Киев”, иначе Западът ще направи от Украйна мощен таран за унищожаването на Русия, досадиха на вменяемите анализатори още през април. Но в началото на октомври нека озвучим няколко въпроса:

Защо Украйна досега не е получила 160 млрд. евро за възстановяване на икономиката и превъоръжаване на армията, а дори и онези жалки 17 милиарда от МВФ не видя, нищо че й бяха обещани?! Напомням, че Украйна получи два мизерни транша на обща сума по-малко от 5 млрд. евро и не може да свърже двата края с тях. Последните изказвания от Брюксел намирисват на това, че Киев няма и да получи дори и онези 2 милиарда, за които от ЕС споменаваха през лятото.

Катастрофистите и путиномразците живеят в свой вълшебен свят, в него САЩ притежават неизчерпаем източник на пари – това е печатницата за долари, доларовият принтер. Световната резервна валута наистина е страховито оръжие, но дори и то има своя предел на възможности. Не бива да се печатат долари до безкрай, не бива до безкрай процентът за рефинансиране да стои на „нула”, не бива до безкрай да се изкупуват държавни ценни книжа на САЩ. Вашингтон доближи границата на възможностите си – ако продължава с нулевите проценти и свирепото помпане на свежи „гущери” чрез откупуване на облигации, то цялата пенсионна и застрахователна система на САЩ ще спихне, заедно с нея – и социалното осигуряване, което оцелява заради купоните от изплащането на американските ценни книжа. Ето затова Вашингтон ще трябва да завърти кранчето на доларовите инжекции в системата. Ние следим кога принтерът взе да зацикля. Януари 2014 г. - Федералният резерв съкращава програмата за количествено смекчаване. „Федералният комитет по отворените пазари (FOMC) започна да свива QE *** през декември 2013 г., като намали ежемесечните обеми на откупка на облигации с 10 млрд. долара – паднаха до 75 млрд. долара. На заседанието на организацията през януари тази година бе прието решение за намаляване на обема QE с още 10 млрд. за месец – до 65 млрд. долара.”

Пропускаме няколко етапа.

Септември 2014 г. Федералният резерв затяга стимулите. „От 1 октомври обемът на изкупуване ще се съкрати с още 10 млрд. долара. Ежемесечно за покупка на ипотечни бонове ще се отделят 5 млрд. долара вместо 10 милиарда; за придобиване на държавни облигации – 10 млрд, вместо 15 милиарда долара”.

Сравнете с онова, което писах в анализа от 26 юни – „Екстремните „специалисти”, които твърдят, че САЩ може да напечатат необходимото количество долари, за да подкрепят БВП, ще се огорчат. Вече не може. Федералният резерв постоянно намалява количеството на закупени държавни и частни облигации и към края на годината ще бъде принуден „да затвори печатницата, да изключи принтера”, това вече всички го преглътнаха.”

Времето работи за нас и срещу американците, срещу Запада като цяло

Тези, които искат да видят подробности за невъзможността да се печатат долари безкрай, може да прочетат какво пише на сайта http://fritzmorgen.livejournal.com/723625.html - едно съвсем приемливо, опростено и вярно изложение. Но това не значи, че трябва да седим на брега на реката и да чакаме да доплува трупа на мъртвия ни враг.

Означава, че „магията на принтера” се изчерпа. Сега Америка може да си поддържа икономиката на вода само чрез „прахосмукачка” – т.е., като принуждава световните капитали да бягат в САЩ. Обаче как да бъдат убедени капиталистите, че трябва да си купят облигации на държава със затихваща икономика? Има само един начин – да се направи така, че на фона на тоталния ужас навсякъде в света Америка да прилича на проститутка с херпес от бордея, където всички други са чумави...

Оттук и желанието да бъде откъсната Европа от руските енергоносители, да се приложат санкции, да се опожари всичко – каквото трябва и каквото не трябва, - навсякъде по света. Нужна им е война, нужна им е кръвта по тв-екраните, нужно им е на всяка цена да покажат, че цял свят трябва да бяга към Америка (с парите си!).

А сега помислете – за кого и за чия сметка работят под-наем-истериците, които искат незабавно изостряне на кризата в Украйна?

Отделно предлагам да се разгледа въпросът защо в Украйна и досега няма американски „Раптори”? Защо в Донбас не се разхождат съвременните немски „Леопарди”? Защо Киев така и не получи реална, наистина полезна военна помощ?

Под-наем-истериците нямат отговор на нито един от тези въпроси, но имат един-единствен за всичко – „не дават пари и оръжие на Киев, за да приспят бдителността на руските блогъри, които си знаят, че Путин всички обедини и всички ги предаде!!!” Е, нека си живеят с този супер-мега-инсайд... Казват, че манията за величие е доста приятно нещо.

Липсата на раптори и леопарди в Украйна обаче има съвсем прозаично обяснение, дори две, от гледна точка на ФИО. **** Първо, Владимир Владимирович Путин. Второ – Сергей Викторович Лавров. Тези две причини се коренят в нещица като дипломацията например, която по вълшебен начин опазва опълчението на Новорусия от бомбардировките на американското високоточно оръжие. Вместо благодарност към Путин и Лавров, има хора, които публично ги омърсяват и дори имат претенции – но това са хора, които или не са толкова навътре в геополитиката, или просто са неблагодарни самовлюбени нищожества. Но едното не изключва другото...

Накрая да кажем за

перспективите пред Киев

Намерете снимката от Милано на президента на страната, която, аха-аха, да получи сума ти милиарди долари и ракети, които да й помогнат да си върне Крим и да завладее Москва. На снимката аз виждам един изплашен човек, когото президентът на националната газова  компания на Русия безмилостно унижава.

Украйна ще ерозира, ще се разрушава и ще загнива, а Москва ще й помага – но в степен, която да не пречи на другите й геополитически цели, като например да опази Европа от превръщането й в откровен пазар за САЩ.

Едва след като украинците „преядат” с проблемите си и така и не дочакат действителна помощ, едва след като държавните и военните структури окончателно се потрошат, едва тогава може да започне политическото преформатиране на тази територия.

Геополитиката е сложно нещо и никак не не прилича на футбола.

Реалният живот е по-близо до шахмата, но и най-добрите анализатори не виждат цялата дъска, а фигурите си менят цветовете и имат свои собствени интереси. Забелязали ли сте, че шахматните запалянковци не приличат на футболните? Никой не крещи на гросмайсторски турнир „Ход с коня!”, „Я да седна аз, че да ги отвея всички!”.

Изучаването на сложните процеси изисква недоверие към простите и емоционални решения. Когато изучаваш трудния действителен свят, света на реалната икономика, на реалната политика, трябва с огромно недоверие да приемаш онези, които залагат на емоции и предлагат прости рецепти – например да отслабнеш за 15 минути, да научиш английски за един час, да изкараш един милион за един ден, да възродиш Руската империя или СССР с три танкови бригади и двайсетина разстрела.

Ако ние искаме да оцелеем и да победим в геополитическата борба през 21 век, предстои ни като народ да се научим да харесваме сложните неща и да търсим не прости, а ефикасни решения на сложните проблеми. И освен това ни провървя с гросмайстор, който се бори за Русия на Голямата шахматна дъска. Путин е гросмайстор в политиката, в буквалния смисъл е Голям майстор.

По традиция ще формулирам и изводите. Те са три.

Слава на Русия!

Бог да е с Путин!

За истериците – презрение и шут.

Crimson аlter

20.10.2014 г.,

Livejournal.com

 

* от англ. swap – буквално размяна; търговско- финансова обменна операция, при която се разменят различни активи; жаргон в руския, означаващ СВОП, абревиатура от Съвет по външна и отбранителна политика (на САЩ). – Бел. ред.

** Фонд за национално благосъстояние в Русия, възниква на 1 февруари 2008 г. след разделянето на Стабилизациония фонд на Резервен и Фонд за национално благосъстояние. – Бел. ред.

*** Количествено облекчаване (QE) е нетрадиционна парична политика, използвана от централните банки, за да стимулира икономиката, когато стандартната монетарна политика е станала неефективна. –Бел. ред.

**** ФИО – термин от морската търговия. Условие, според което стойността на товаро-разтоварните дейности отиват за сметка на изпращача, а не на получателя. – Бел. ред.