Нова Зора

  • Уголемяване на шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намаляване на шрифта
Начало Архив 2014 Брой 44 (2014) ТА ЗА КАКВО ГОВОРЕХМЕ?!..

ТА ЗА КАКВО ГОВОРЕХМЕ?!..

Е-поща Печат PDF

На 27 октомври - слава на избирателя! - 43-ото обикновено народно събрание започна своята работа. Както е по сценарий, с мили думи и зов за единение, за вечните стари-нови европейски ценности и нови цивилизационни избори, с думи, фрази и лафове, които нямат шанс да станат крилати, поради простия факт, че са прекалено излъскани от смисъл и звучат повече като онова нашенско “ха, добър ден”, отколкото да отворят темите, за които жадува същият този избирател, който никак, ама никак не пораства за 4 години, дори за 3 или за 1, както стана преди месец...

Вестник “Нова Зора” озвучава на хартия казаното от Михаил Миков и Волен Сидеров, съответно председател на ПГ на “БСП лява България” и на ПГ на партия “Атака”, не защото сме “червени боклуци”, това отдавна не е актуален сленг за българската вътрешна политика, а защото техните думи бяха не само най-смислени, но и очевидно обърнати към истинските тревоги на т. нар. гражданско общество в България, просто казано - народа.

Естествено, свръхочаквания - у избирателя - няма. Няма и кой знае какви надежди, въпреки идващата топла зима и дъждовното лято, което ни отмина. Няма очаквания, защото няма и надежди, а това вече не е проблем на средностатистическия избирател и гражданин, а на държавните мъже, ако може така да се каже...

Панаирът около съставянето на бъдещия скърцащ отвсякъде кабинет продължава, макар и не за дълго. Новото е, че още не свършили изборите от 5 октомври, водачите на най-котиращите се партии на българския политически маркет взеха да надничат към темата нови избори и дори се надпревариха да им дадат хоризонт - до една година, до две години, до месеци... Бинго! От избор на избор, също като заекът дето все бяга, но издайническите следи все го демаскират по снега и Кума Лиса, аха-аха, да го пипне.

Независимо от хоризонта на бъдещото все още неясно правителство, картите тежко бяха ударени по масата. “5000 искат присъдиняването на България към Турция. Страница във фейсбук пропагандира неоосманистки идеи - гръмна в интернет. “Някои български турци, които живеят в „Булгаристан“ имат български имена, това е недопустимо. В българските им паспорти има българското знаме? Целта на България е те да забравят как българите бяха смачкани от Османската империя, да забравят за величието на Ататюрк!“ - казват тези все още наши съграждани. Публикувани са и пропагандни текстове и снимки. Посочва се, че в България няма български турци, а само чисти турци. Упоменати са и нереални числа за наличието на турци сред населението и в други балкански държави като Румъния и Гърция.

Междувременно ДПС внесе три законопроекта, свързани с Възродителния процес. От партията призоваха това да не се приема като провокация към обществото, макар че всъщност то е точно това. Секретарят на ПГ на ДПС Четин Казак обяви, че първият законопроект е за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. С него се предвижда да не се погасяват по давност престъпленията, извършени от комунистическия режим, включително и тези по т.нар. Възродителен процес. “Това е една доста болезнена за нас тема”, отбелязва Казак и уточнява, че текстът на законопроекта е заимстван едно към едно от окончателния текст на предложението, направено в миналия парламент в Комисията по правни въпроси от депутати от ГЕРБ. Само че тогава ДПС бе във властта. Промените не бяха гласувани в пленарна зала. Тогава! Е, сега ще ги гласуват... А пък ДПС не е във властта.

С други думи, май че мирише на първите плахи стъпки на стандартната “цветна революция” и у нас. Дали пък няма да я нарекат “революция на потурите” или нещо подобно. Важното е да се запомня.

И така, очакванията!

Очакванията са малки, по-малки дори и от резултатите на победителите дето ще стягат правителство. Но какво от това?! По времето на либерална демокрация и свръхтурбокапитализъм това е без значение. Важно е да нахраним... не само журналистите, а най паче “наште хора”, че току-виж изборите пак потропат на българската тенекиена порта.

А тогава вече не се знае, я камилата, я камиларят...

Зора

***

ДА ВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ В ИСТИНСКИЯ ПЪТ НА ПАРЛАМЕНТАРИЗМА И ДЕМОКРАЦИЯТА

Слово на Михаил МИКОВ, председател на ПГ на “БСП лява България” при откриването на 43-ото НС

Уважаеми господин Президент, уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, Ваше Светейшество, уважаеми представители на религиозните вероизповедания, Ваши Превъзходителства от дипломатическите мисии, уважаеми министри, уважаеми председател на Конституционния съд и висши магистрати! На прага на учредяването на третата легислатура за последните пет години няма как да не усещаме чувство за известно смущение. Откъде идва то?

Конфигурацията в новия парламент е изключително разнообразна и пъстра, макар че 124 народни представители от 42-рото народно събрание пак сме заедно. Представени са общо осем партии и коалиции. Прави ли обаче това Четиридесет и третото народно събрание най-представителния парламент? Непредставени остават повече от половината български граждани. Мнозинството от съгражданите ни предпочетоха да не са активни участници в политическия процес и това е обстоятелство, за което следва да се държи сметка при работата ни в 43-ото народно събрание.

Какви са причините за това? Какво кара хората да се дистанцират от политиката? Кое породи всеобщото усещане за недоверие в държавата, в институциите, в партиите? Това са част от въпросите, които са важни днес, и ние трябва постоянно да търсим отговорите им. Но освен за причините, ние трябва да помислим и за средствата за оздравяване на обществото, за възстановяване на диалога между всички нас, да върнем авторитета на държавата и да направим по-устойчиви механизмите, по които функционира демократичната, социалната и правовата държава.

Последната година и половина беше доминирана от протести и коментари на политици и анализатори. Всички искаха нови избори, всички виждаха в тях панацея за демокрацията у нас.

Изборите ли решават всички проблеми? Аз силно се съмнявам в това. И ето, сега се установява, че недоволството и недоверието отново са налице. Защото причините за тях са много по-дълбоки и не могат да се отстранят само с избори. Защото сами по себе си изборите не решават нищо, ако са засегнати важните принципи на демокрацията, ако устройството на обществото ни е засегнато по една или друга причина. Ние предупреждавахме за това, но останахме нечути. Това вече няма значение!

Сега най-важната задача на всички нас, на всяка отделна парламентарна група ще бъде да положим добросъвестно усилия, за да преодолеем дефицитите на недоверие в нашето общество и да върнем страната ни на пътя на модерния парламентаризъм и демокрация. Затова в обръщението си днес аз искам да се спра по-подробно на тези два въпроса: как се стигна до тази ситуация и какво можем да направим, за да я преодолеем?

Днес изпитваме последиците не на решенията, които взе 42-рото народно събрание, а на решенията от последните 25 години от неолибералния преход и неговото наследство – неолиберализмът, който е пълно отрицание на социалната държава, и затова няма как да е достатъчно справедлив. Носим последиците от отсъствието на приемственост по основни национални приоритети между различни правителства – липсват действия за реформи, за които повече се приказва, отколкото се правят, усещането за несправедливост, на което никое управление не пожела да се противопостави докрай, усещането за корупция и липсата на виновни за нея.

Всички парламентарно представени партии следва да поемат своята отговорност в така създалата се ситуация – онези от тях, които народът отреди да управляват, да поемат своята роля достойно и според очакванията на избирателите. Необходимо е отговорно поведение от всички парламентарни групи, а не само от онези, които ще подкрепят правителството.

Всяко управление изисква национална отговорност, но не винаги националната отговорност означава управление. Една политическа партия може да изнесе дори по-тежката част от тази национална отговорност, ако усети и отчете правилно нагласите в обществото и превъзмогне интереса си за участие в управление на всяка цена. Бидейки опозиция, една отговорна политическа сила може да допринесе много повече за възстановяването на доверието, ако възприеме своята роля и действа конструктивно.

Необходимо е да се сложи край на деструкцията в политическия живот и да възстановим доверието в държавата, институциите и многопартийната демокрация, обединяване около приоритети, които са национални в истинския смисъл на думата. Ще участваме и в решението на проблеми с национално значение, като казуса с КТБ, необходимостта от актуализация на бюджета и проблемите в сектор „Енергетика”, със заявените си нееднократно позиции по тези въпроси.

Нека се въздържаме от неясни формули на управление, които няма да способстват за преодоляване на кризата в демократичното ни развитие. Няма програмни, няма експертни правителства. Всяко правителство, подкрепено от повече от една политическа сила, вече е коалиционно. Не е честно спрямо хората да се крием зад тези формули и да си мисля те, че ние бягаме от своята отговорност.

Уважаеми господин Президент, уважаеми народни представители! „БСП лява България” е национална и национално отговорна партия (?! - б.р.) и ще се държим подобаващо на тези характеристики. Ще бъдем, подкрепяйки евроатлантическия курс на страната, и конструктивна опозиция. Ще внасяме алтернативни законопроекти, ще подкрепяме законопроектите, с които сме съгласни и ще гласуваме по проектите, с които не сме съгласни, защото за нас изразяването на ясна позиция е начин да стане ясна алтернативата.

Като опозиция, ще работим за подобряване на качеството на законодателството и отчетността на независимите регулатори – една функция на Народното събрание, която доста сме занемарили и в предишни парламенти. Ще участваме активно в парламентарния контрол. Ще настояваме да продължат и се задълбочат добрите практики от 42-рото народно събрание – за бързия контрол, за директното излъчване на заседанията на комисиите.

И в предишния парламент имаше декларация за национално съгласие, втори е въпросът кой я подкрепи и кой не е. Но ние сме готови да участваме в обсъждането и да очертаем тези приоритети, които ни обединяват сега в 43-ото народно събрание.

Ние няма да отстъпим от така наречените червени линии от нашата платформа. Няма да го направим и занапред. Те ще очертаят най-общо политическото ни поведение в това Народно събрание. Именно от тази позиция ние имаме легитимацията да бъдем представители на автентичното ляво и да сме социална алтернатива на очертаващо се дясно управление. Нашата цел е да продължим да надграждаме постигнатото в социалната сфера.

Уважаеми госпожи и господа! Протестите, които текат в Европа, от години са по същество за запазване на социалната държава от ударите на неолибералима. Така е и у нас, осъзнато или неосъзнато. Макар социалната държава през последните 25 години да остана на моменти без видими и ясни политически носители, нейната лява идея не бе унищожена. Ние, от „БСП лява България”, ще бъдем онзи политически носител, който ще приема социалната държава за своя основна идеология, за да бъде продължено нейното развитие, което пострада сериозно във времената на прехода.

Социално справедливо общество не се строи без демокрация. Затова в утвърждаването на началото за социалната държава ние виждаме и мощно средство за борба с усещането за несправедливост в цялото общество.

„БСП лява България” е за продължаването на усилията на икономически напредък, но винаги трябва да помним, че сам по себе си икономическият напредък не гарантира социална справедливост, а икономически напредък без социална справедливост  обслужва интересите на силно ограничен кръг от хора. Ние не желаем това с постоянната мисъл за държавата и хората, защото имаме недовършени приоритети от 42-рото народно събрание. Борбата с бедността, защото средствата за бедните и поправянето на несправедливостите не са остатък от бюджета, а инвестиция на държавата в социалния капитал и се връща чрез стимулиране на потреблението и развитие на производството, чрез намаляване на жестоките неравенства, в които живеем днес, които разкъсват обществената тъкан на модерна България.

„БСП лява България” е за повече справедливост чрез прогресивно подоходно облагане, достоен размер на пенсиите, грижа за хората с увреждания, грижа за малкия и среден предприемач. Ще настояваме за мерки срещу младежката безработица като един постоянен приоритет.

Уважаеми госпожи и господа! Държавата решително и без излишни комплекси от миналото трябва да влезе в активната си роля на регулатор и участник на пазара, като инвеститор в ключови сектори на икономиката и гарант на социалните права и придобивки.

Всичко, което казах и което ще правим ние от „БСП лява България”, ще обори на практика твърдението на апологетите на неолиберализма, че вече няма нито ляво, нито дясно. Има ляво, има и дясно, и ние имаме амбицията и в това Народно събрание постоянно да доказваме това.

Уважаеми народни представители, пожелавам успех на всички политически сили, които са представени тук, и ми се иска с работата си да оборим думите на Бърнард Шоу, който все пак не е бил парламентарист и може би не ги е разбирал тези работи, че демокрацията е единствената форма на организация на държавата, която гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме. Благодаря ви. (Ръкопляскания.)

***

КОГАТО ИСКАШ, ТРЯБВА ДА МОЖЕШ

Слово на председателя на ПП “Атака” Волен Сидеров при откриването на 43-ото народно събрание

Първо искам да благодаря на българите, които разбиха сценария на тези избори. Предвидено беше ГЕРБ да има пълен комфорт, подпрян от послушни парламентарни групи, а “Атака” да не влезе в парламента, за да не смущава идилията.

На гробокопачите на “Атака” предавам здрав и неодялан привет от нашите избиратели и  им припомням българската народна поговорка: „Който копае гроб другиму сам пада в него.”

Сещам се един друг народен виц. Питали Радио Ереван кои са повече от китайците? Мераклиите - отговорило вездесъщото радио.

Тези три седмици видяхме толкова много мераклии за власт, че веднага възниква въпросът - а могат ли?

Когато искаш, трябва да можеш. Ако един мъж страда от еректилна дисфункция, и най-красивата жена не  може да му помогне. Остава само желанието. Ако политически лидер и партия страдат от програмна дисфункция, ако нямат смелост за правилна пробългарска и пронародна политика, и най-любезните преговори, както и най-услужливите медии не могат да им помогнат.

Днес в 43-ото народно събрание има 49 партии освен “Атака”. Аз категорично се съмнявам в моженето на тези 49 партии, които през последните две десетдневки заляха като крайморски порой публичното пространство. Чухме добре звучащи думи за национално съгласие и отговорност. В същото време помним добре, че всичките тези партии под една или друга форма вече са били във властта -  държавна и общинска, а някои са я владели изцяло. Защо не приложиха принципите на национално съгласие и отговорност досега? Защо не подобриха живота на българския народ, а го влошиха?

Този въпрос ще се стоварва като вода от скъсан бент върху вас през следващите седмици и месеци на това събрание. Ще връща към суровата реалност всички реещи се в утопията и спекулацията политически  хвърчила. Това е нашата мисия вече десет години, така ще бъде и занапред.

Битката на “Атака” е последователна и неотклонна. Интересът на унижените и оскърбени българи е наша болка и грижа. Била е и пак ще бъде в това събрание. Вече внесохме 43 законопроекта в деловодството. Чакаме високоотговорните и национално-съгласни политици, както те се афишират, от останалите партии да ги подкрепят. Става дума за повишаване на доходи, за изгонване на ЕРП-монополите, за връщане на българското злато в български ръце, за понижаване цената на тока, за индустриализация на България, за съживяване на големите и полезни за Българи я енергийни проекти и за повече народна, а не олигархична политика.

На посланиците на страните-членки на ЕС искам да кажа ясно:  предайте на своите лидери да прекратят незабавно идиотските санкции срещу Русия, защото така самоубиват своите собствени държави. Съвсем скоро вашите народи ще ви поставят това искане и така ще го поставят, че сегашните ви лидери, които са се превърнали в пионки на САЩ, ще бъдат свалени от власт и сменени с истински патриоти на своите нации.

Крайно време е ръководствата на всички държави в Европа да престанат със своята унизителна сервилна политика към САЩ, да спрат да реализират болните амбиции на Вашингтон, защото ще запалят война.

Достойните народи на държавите в Европа искат и заслужават достойни лидери и достойна политика. Сегашният ЕС не им я дава. Той трябва да бъде разтурен и да се формира отново на истински демократични принципи и на истински суверенитет. Иначе вървим на зле.

Предайте също на вашите лидери, че ние, българите, не искаме да ни тикате във вражда и война с нашата Освободителка от турско робство – Русия. В две световни войни ни натикахте с вашите интриги и двата пъти завършиха с национални катастрофи за България. Трети път няма да позволим.

Това е нашето виждане и ще го отстояваме, както знаем и можем. А ние можем. Не сме поредната безлична и  безпринципна коалиция. Ние сме “Атака”.

Ще вършим своята народополезна работа и в това събрание. През това време ще видим как изтичат в канализацията на историята всевъзможни коалиции и коалицийки, на които няма да запомним и името. Видяхме много такива през тези две петилетки, ще видим още.

А “Атака” ще стои пак като скала над мътната река. Като последната крепост на българския народ.

И няма да падне, защото тогава пада България. А Бог няма да позволи това. Да бъде Божията благословия над родината ни България!

***

ПОЗИЦИЯ НА ВОЛЕН СИДЕРОВ ПО ПОВОД “ЛИДЕРСКАТА СРЕЩА”

По повод “лидерската среща” председателят на “Атака” Волен Сидеров заяви още вчера пред телевизия „Алфа“, че тя е продължение на театър, на който станахме свидетели през последните две седмици по време на така наречените преговори с партиите.

Каква лидерска среща? За какво ще си говорим на нея? Всяка една от парламентарните групи да каже дали ще подкрепя Борисов като премиер. Аз отсега казвам, че няма да подкрепям Борисов за премиер. Това е ясно. Той вече е управлявал и е показал, че не може да изгони от България дори едно ЕРП, не може да пипне монополистите, не смее да пипне цената на тока. Този човек е страхливец. Как да подкрепиш един страхливец на срещите и какво трябва да кажа? Целият този театър и  демонстрацията на любезност и съглашателство е много вредна“, смята Сидеров.

По думите му Борисов подмамва и успива като сирените в „Одисея“. „Той не иска да бъде критикуван, да няма опозиция, защото моментът бил тежък“, добави националистът.

Винаги ще бъде тежък моментът. Той беше тежък и когато хората излязоха през 2013 г. на улицата, имаше мощна протестна вълна. Така че да не си прави илюзии Борисов, че всичко ще е сладко и медено.

“Атака” ще бъде много силна и критична опозиция на неговото управление и на безпринципното управление, което се подготвя“, категоричен е основателят на партия “Атака”.

Още на консултациите при президента на 15октомври т. г. Волен Сидеров настоя подобен вид срещи да бъдат отворени за журналисти и да има възможност да бъдат излъчени на живо по телевизиите. Разговорите между партийните лидери трябва да бъдат изцяло прозрачни,  според него, за да не остава българското общество с усещането за задкулисни договорки и сделки по отношение на предстоящото управление на страната.